Najdi forum

blokiranje irca

Hej, pozdravljeni.

Zanima me, kako in če se sploh da to narediti, namreč elegantno nekje blokirati razne irce, mirce in messengerje.

Pri nas doma je res že sam prepir okrog tega, naša petnajstletnica si je življenje preselila na internet in to je v zadnjem mesecu postalo že prov nevzdržno za vse.

Res bi rada vsaj en računalnik v bajti “zaklenila”, da si hčer ne bi mogla gor nalagat teh programov.
Nekak smo se dogovorili, da bo, ker je računalnik z internetom pač potreben tudi za kako pametno stvar oz. za šolo, imela en računalnik na voljo, bi zelo rada videla, da bi mi kdo svetoval.

Če se sploh da to narediti, pa če bi to znama sama, ko nisem nek stručko.

Hvala!

najhitrejši in najenostavnejši način blokiranja raznih mircev… je to, da daš na računalnik geslo, katerega veš samo ti. Ko bo hotela hčerka iti na računalnik kaj delati, te naj prosi, da ji omogočiš dostop in tudi tedaj se dogovita za čas, ki ga bo preživela takrat pred računalnikom. In seveda opozorilo – ne bodi popustljiva. Ko čas poteče jo najprej opomni, da naj konča v 10 minutah. pa še enkrat opomni, če še to ne zaleže pa računalnik z gumbom enostavno izklopi. Ko boš to naredila prvič, bo zelo hudooooo, a se bo že vihar polegel. No jaz ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da ko sem prvič inštalirala dostop do interneta so tudi moje visele na mircu in ircu in ne vem še kje tudi po 60 ur na mesec, vendar se je to sšasoma umirilo in sedaj le redkokdaj se obesijo gor. pravijo, da je irc itak brez veze, da ni nič pametnega….-oni že vejo. pa še nasvet glede surfanja po netu – po 19. uri so telefonski impulzi za 50% cenejši.

lp

Ja, seveda nisem dala nobenih tehničnih podatkov… povezava je ADSL, itak stalna, tako da izgovor z impulzi odpade…
Geslo je super stvar, ampak, je takole: dva računalnika sta povezana prek brezžičnega routerja in gesla za dostop sploh nimam več, ker je povezava kar stalna. Kakor hitro prižgem računalnik, je že povezan. Tako eden kot drugi.
Na obeh rač. so windowsi XP home, uporabljamo explorer.
Kake “poceni” finte odpadejo, ker je punca kar brihtna.

Sicer imaš na izbiro kar precej stvari, vprašanje pa je kako brihtne mulce imaš.

Z geslom ne boš naredila prav veliko, saj ga vsakič najbrž ne boš spreminjala. S samim omejevanjem irca pa moraš vedeti tudi to, da je mladež iznajdljiva in ko ne bo irca, bo pa kaka java čvekalnica. Ko ne bo te, bo pa msn messenger, icq, skype ipd.

Torej če se želiš zadeve lotit temeljito boš morala naredit 2 stvari.
Hčerki najprej naredi uporabnika za dostop do windows okolja, ki bo imel omejene pravice(omejiš ji lahko marsikaj, rabiš pa vsaj malo znanja za te stvari), nato pa na firewallu/routerju zapreš vse porte razen porta 80, 443 in 53, pa mogoče še 25 za email. Ali pa če greš iz druge strani in najprej zapreš le port za irc (194, 994, 6667, 7000)

Tako boš 99,5% učinkovito zaprla možnost čvekanja preko neta, vendar kot rečeno, če je hčerka iznajdljiva, ali pa ima kakega kolega, potem bojo že našli način za čvek. Tako da mogoče je še vedno na prvem mestu temeljit odkrit pogovor.

Msn messengerja lahko tudi odstraniš, pa še nobene škode ni. Meni je šel pošteno na živce… Odstraniš ga takole: klikni START -> RUN (Zaženi) in vpiši:
RunDll32advpack.dll,LaunchINFSection%windir%INF\msmsgs.inf,BLC.Remove

Najenostavneje bo, da tole vrstico kar skopiraš 😉

Lp, Lady L

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close