Najdi forum

PCI grafična kartica

Sploh ne vem, kje naj začnem – tisti, ki se mu ne da vsega brati, naj gre na zadnji odstavek 🙂

Torej – dobila sem nek IBM-ov računalnik (&#$@%@&#): Celeron 633 MHz; RAM 265 MB; HDD 10 GB; Ethernet kartica; Zvočna in grafična (osnovni) na matični. Naložen operacijski sistem Win 2000 Pro (ang).
In, ker bi otroci radi kakšno (pametno) igrico igrali, sem se odločila za nakup nove grafične kartice. Seveda ta (&#$@%@&#) IBM nima AGP slota, zato sem kupila PCI grafično kartico: ATI Radeon 9250.
In sedaj…vstavim grafično kartico in zaženem računalnik (BIOS ima za aktivno grafično nastavljeno ATI-jevo).
– pri nalaganju OS pa se mašina zaustavi pri najavni špici (Windows is starting up)…to je vse.
– poženem Win v SafeMode in odinštaliram vse grafične gonilnike
– ponovno poženem; OS se naloži, najde obe grafični in naloži gonilnike; zahteva restart (logično)
– mašina se zopet zaustavi pri najavni špici
– grem spet v SafeMode in Intelovo grafično kartico (ki je na matični) dam na Disable

Ko zaženem računalnik, se mi OS lepo naloži, grafični gonilniki so lepo naloženi (they are working properly – no conflicts), slika OK … nato pa čez dobro minuto (ali dve) POPOLN MRK na ekranu, mašina zablokira (popolnoma), možen je le power off (včasih tudi to ne prime in je potrebno iztakniti elektriko), da se ugasne. Nekaj sekund po ‘mrku’ pa se sliši piskanje (dve varianti), ki jih bom poskušala opisati (ne se smejat) 🙂

– dolg pisk, ki ne preneha do fizične ugasnitve:
piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

– kombinacija piskov:
piii…..piii…..pi.pi.pi….piii

(zraven nisem dobila nobene dokumentacije 🙁 )

Kje bi lahko bila napaka? Help please!

Lep pozdrav

Ali je mogoče grafična kartica slabo vtaknjena v slot? To bi lahko bil vzrok pisaknju ob zagonu.

Kartica je dobro vstavljena, OS se zažene in 1-2 minuti lepo dela.

Piskanje se pojavi ob ‘mrku’ – ko vse zablokira in moram nato mašino ugasnit.

Lep pozdrav

Očitno se te 2 kartice še vedno tepeta med seboj. A si v biosu tisto integrirano dejansko onemogočila, ali si samo nastavila katera je aktivna?

Ej, tudi BIOS je poglavje zase, saj sem že rekla ta #%@&# IBM (tole mi pa vedno cenzurira :)).

V njem lahko le določim, katera je aktivna – onemogočit se ne da (?).

Mimogrede, zamenjati mislim tudi HDD, vendar me je že v naprej strah, kajti v BIOSU ni mogoče nikjer nastaviti Boot iz npr. CD (samo Boot iz Networka: Enable/Disable)…pa o tem drugič 🙂

Lep pozdrav

Aha, ali se da kako odlotati grafično iz matične? :))

Lep pozdrav

mrbit z brenerjem? :))

Napiši točno kater model računala je, IBM ima ponavadi kar dobro dokumentirano te stvari.

OK. Bom nekako onemogočla (ali iztaknila) ATI-jevo kartico in pognala iz originalnih nastavitev (da bo delalo dalj kot 2 minuti), pognala Everest in jutri sem namalala report. Bo to v redu?

Lep pozdrav

Ne nisem mislil tega, IBMove kište imajo nekje eno nalepko, na kateri piše točen model za računalo. To prepiši.

Po spominu:
NetVista 62XX – ne vem točno – sem že gledala na njihovi strani pa…

mah, spet mi bo cenzuriralo

Lep pozdrav

hehe, dej ti lepo vzemi papir pa kulico pa si napiš pa preriš semle, ker tkole po spominu….. eh zna tud men kaj cenzurirat :))

Evo:
Type: 6269-F2G
S/N: 55745VB

Medtem sem poskusila dati grafično še v drugi slot – pa je isto…

Lep pozdrav

Jest nisem nič pametnega našel.

Problem zna bit tudi v napajalniku, ker te kartice so kar velik porabnik in te sistemi sigurno niso bili načrtovani za tako porabo.

Kaj maš pa še druzga v mašini (disketar, diski, cd, dvd, pekači) ??

No, jaz sem nekaj našla (beep code) in po tem sodeč gre za matično ploščo.

Inštalirano je samo osnovno: flopy, CD ROM, in ethernet kartica

Povezala sem se s prvim lastnikom, ki je takoj posumil na matično (baje značilen in poznan problem za te PC) – tako da…???

Bom sporočila, kako bova s skupnimi močmi rešila zadevo.

Hvala, Hmmm, za tvoj trud.

Lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close