Najdi forum

lcd monitor za/proti

Kakšne imate izkušnje z lcd monitorji. Predvsem me zanima kako se obnesejo pri gledanju filmov in igranju igric pa tudi pri vsakdanjem delu za računalnikom. A ste imeli kake težave in probleme? Katero znamko mi najbolj priporočate. Velikost bi bila 17 col. A je sploh smiselno razmišljat o 19 colsem lcd monitorju? Pa še nekaj: kako je z osveževanjem slike?

za:
vzame manj placa
zgleda bolj sexy
pozimi v neprijaznih študentskih sobah služi kot dodatni vir toplote

proti:
kolega, ki gleda malo pod kotom, ne vidi nič
če ti ena pikica crkne je cela slika grda
drag je ko hudič

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

za:
vzame manj placa
zgleda bolj sexy
pozimi v neprijaznih študentskih sobah služi kot dodatni vir toplote

proti:
kolega, ki gleda malo pod kotom, ne vidi nič
če ti ena pikica crkne je cela slika grda
drag je ko hudič

malo nezbrana sem bila pri pisanju … lcd te seveda ne bo ‘grel’, ta navadni služi kot vir toplote, ne lcd

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

za:
vzame manj prostora
boljše za oči
boljše za organizem ker ni magnetnega sevanja ki ti jemlje energijo
varčnost z energijo

proti:
cena
občutljivejši na poškodbe

˝mouse pravi: če ti ena pikica crkne je cela slika grda˝ ??????

V službi imam nekaj Siemensovih, doma imam notesnik ravno tako siemens. Prej smo imeli v službi klasične IBM P72 monitorje,( eden je sedaj pri meni na mizi in ga ne dam dol). Noben LCD, kar sem jih videl za moje oči nima tako lepe slike kot klasični trinitron. Pazi pri nakupu, da bo imel po celem ekranu enakomerno osvetlitev. Običajno imajo ob robu ali v kotu kakšne temejše lise,k i jih pa vidiš le na popolnoma enobarvni podlagi.
Torej meni je slika lepša na dobri-res dobri stari cevi, je pa kot so pred mano ugotovili LCD manjši, tanjši, lažji ne greje. Odločit se boš moral pa sam.
lp

Tudi sama sem hotela nabavit nov LCD monitor (že zaradi prostora), pa mi je sin, ki dosti preigra igrice povedal, da je klasika za igrice “zakon”. In ni edini, ki mi je to povedal… pa ne samo glede igric, tudi drugače.

Lp, Lady L

ja pa kako preveriš pred nakupom? saj ti ne bodo v nobeni trgovini odprli pakunge z računalnikom, ti ga priklopili in zagnali…
ali si mislil na kakšen drug način?

Seveda ti ga bodo priklopil, no ja v Šparu morda res ne. Resna računalniška trgovina pa ne bi smela delat probleme.

Ja eni pravijo, da je za igrice slabši, drugi pa da je isto ali pa še boljše.
Stvar okusa.
Jaz nisem opazil nobene posebne razlike, res pa je da zelo malo igram igrice

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Jaz imam Samsunga SyncMaster 173P in ga uporabljam za vse, tudi za filme in igrice. Pa ni nobenih pripomb! Filme ful gledam!
Je pa res, da igram pustolovske igre, kjer ni toliko hitrega premikanja in zahtevnih grafik kot na primer pri kakšnih streljačinah. Akcijske filme pa na primer brez problemov gledam, ghosting sloh ni tako opazen kot mnogi pravijo.

Moj sin igra v glavnem tako imenovane streljačine in dirkaške, kjer je grafika “gateparajoča”, moje oči pa niti ne morejo sledit temu tempu hitrosti.
Šibaj levo, desno, ra-ta-ta-ta, buuum, aaaaaaaaaa…. in drugje spet rohnenje motorjev, cviljenje zavor, hitrost.
In seveda poslušam mularijo (sinove kolege in sošolce), ko se menijo med seboj o teh “monitor” zadevah.
Ne govorim na pamet – tudi prodajalec me je, ko je prišel pogovor na to temo, opozoril na to glede takih igric in LCD monitorja. Za enkrat ostajam kar pri “klasiki”.

Lp, jst 😉

LCD ni idealen. Seveda ima tudi svoje šibke točke. Ampak je pa res, da jih ima mnogo manj od klasičnih monitorjev. Debata lahko poteka samo toliko časa, dokler človek nima doma en mesec na voljo dober LCD. Tisti se potem ne bo nikoli več vrnil na klasični monitor. Hitrost gibanja slike je bila problem pred kakimi tremi leti. Morda je še danes pri cenenih monitorjih neznanih proizvajalcev, ki jih lahko kupite v kakšni trgovini tipa Špar. LCD monitorji “normalnih” proizvajalcev imajo pa ža vsaj eno leto hitrosti molekul, ki za 2x do 3x prekašajo zmožnosti vašega očesa. Tako da ob nakupu dobrega monitorja (Philis, Sony, Samsung,. Nec itd…) ni nikakršne dileme, ali so uporabni za najhitrejše igre in filme. Definitivno SO. Pred leti pa res niso bili in sedaj ti podatki še vedno krožijo med ljudmi. Tako da LadyL… tvoj sin je že vsaj eno leto žrtev zastarelih novic :))))

Hja, ne vem… šosolec od sina je slabe 3 tedne nazaj dobil nov PC z LCD monitorjem, pa ni čisto zadovoljen.
Jaz pa zaenkrat ostajam pri klasiki, med drugim tudi zaradi tega, ker je šel del denarja (za nov monitor) za nekaj drugega. Takega za 30k pa ne mislim kupit.

Potem je moral dobiti res en čuden monitor. Današnji odzivni časi pri večini LCD monitorjev so že lepo pod 20 ms, kar čisto zadostuje za lepo gladko sliko, boljši so pa itak že na 10 ms, kar je že kot ti je Roman povedal, precej več, kot je človeško oko sploh sposobno dojemati in zaznavati.

Tako da je danes res edina “slabost” LCD monitorja njegova cena.

Ta problem se imenuje Odzivni čas. Še pred letom dni je bil ta najmanj 25 ms, danes pa že kar pod 10ms. Tako, da če izbereš dober monitor, ki pa žal ni spet poceni, delajo tudi take igrice (hitre streljačine in hitri avti).
Še duge pomembne lastnosti:

svetilnost
kontrast
vidni kot
priključek (vga-analogni, dvi-digitalni)
velikost pike pri določeni resoluciji

Ja prasca moram še malo poredit, preden ga pa zakoljem, se bom pa itak oglasila in vas poprosila za nasvet kateri je najboljši med LCD-ji. To pa zato, ker nisem bogata, da bi kupovala poceni. Če me razumete.

No, vsaj veste kakšne igre pri nas šibajo…. Za moje delo in potrebe je pa tale še dober.

Lp, Lady L

Vprašanje je koliko je v tem sploh res.
Vsekakor je pa klasika za oči ubijalska.

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close