GLASBA PREKO RAČUNALNIKA
Bodite tako prijazni, pa nekaj razložite.
Rada bi si inštalirala en program FREE DOWNLOAD, kamor bi potem nalagala razno glasbo in jo uredila po zvrsteh (npr. odprla več map= in v eno mapa bi dala samo rock, v drugo pop itd..
No pol bi pa rada to glasbo poslušala preko zunanjih zvočnikov, kar pomeni, da moram kupiti še nekaj – neko aparaturo-med računalnikom in zvočniki, ki bi mi to omogočila.V bistvu bi računalnik rada uporabljala namesto stolpa in bi potem samo z miško klikala na posamezne pesmi in jih poslušala ful naglas.
A kdo od vas obvlada to zadevo in mi lahko napiše kaj rabim, koliko to približno stane.
Lepa hvala za vaš trud.
Če želiš poslušat glasbo iz računalnika full naglas, potem imaš 2 varjante.
1. Kupiš aktivne računalniške zvočnike, kar pomeni, da je v samih zvočnikih že vgrajen ojačevalec. Pri tej varjanti take zvočnike enostavno vklopiš v računalnikov audio izhod (na zvočni kartici) in uživaš v muziki. Ne potrebuješ nobene dodatne naprave, stane te pa lahko 1000 sit ali pa tudi več kot 100.000 sit, pač odvisno od kvalitete in moči teh zvočnikov.
2. Z audio kablom povežeš računalnik (spet audio izhod iz zvočne kartice) in glasbeni stolp ali ojačevalec. Tu pač potrebuješ stolp ali ojačevalec z zvočniki. Cene se začnejo precej višje, končajo pa še bolj precej višje, spet pač odvisno od kvalitete in moči stolpa/ojačevalca/zvočnikov.
Hja, čisto odvisno od stolpa in zvočnikov, ki jih nameravaš kupiti.
In seveda od tega, koliko ti kvaliteta zvoka sploh pomeni in koliko jo sploh zaznaš s svojimi ušesi.
Večina ljudi z takimi zvočniki, ki stanejo od 10-20.000 sit niti ne zazna razlike, ali pa je toliko majhna, da so indiferentni pri vsakodnevnem poslušanje glasbe. Če spadaš med bolj zahtevne, potem imaš sisteme za okoli 50.000, ki te ne pustijo ravnodušnega in so kvalitetnejši od večine galsbenih stolpov.
Sicer bo pa verjetno najbolje, da odjadraš v kakšno trgovino in povej, da bi rada kupila aktivne računalniške zvočnike. Prijazni prodajalci, ki bodo hoteli kaj prodat, ti bojo z veseljem ustregli in ti v živo pokazali kaj in kako kaj špila.
Kakovost zvoka? Hm, to je pa odvisno od tega, kakšen glasbofil si in katere zvrsti poslušaš, kako naglas in kaj s to muziko počenjaš.
Meni osebno še nobeni računalniški zvočniki dosedaj niso pričarali dovolj dobre kakovosti zvoka klasične glasbe ali opere – v primerjavi s poštenim kompletom pravilno postavljenih 6 ali 7 (+woofer) ornk zvočnikov in jasno, ornk ojačevalca. Ampak cena je pa hudo neprimerljiva: deset jurjev proti nekaj hudo stotisočem SIT.
Vse lahko dobiš kar želiš.
Če poslušaš glasbo tako občasno, z radia ali pa z neta, potem verjetno kakšnih hudih zvočnikov + vsa frštekarija res ne potrebuješ.
Tako,kot si napisal.Sem v Bofu poslušal neke nesramno drage račinalniške zvočnike z oznako THX in še en kup dreka poleg pa niso zmogli 10 % zvoka, kot moj 25 let star Pioneer,ki ima pravih 100 W sinusa.Vse to je prodajanje megle za drag denar.
Se mi zdi, da bi bilo dobro helenco opozoriti še na dvoje. Program “free download” skoraj dvomim da obstaja. Če ti tak program vsiluje kakšna spletna stran raje beži od tod. No, za pobiranje glasbe z neta obstajajo p2p programi, od katerih se mi zdi eMule še najbolj luštna. Tam vpišeš “svoj2 komad kar v nekakšen iskalnik in potem poklikaš kar ti najde – in razporediš v svoje mapice, kakor ti srce poželi.
V mp3je boš lahko spremenila tudi svoje najljubše glasbene CDje, tudi zato obstajajo mnogi programi, večkrat omenjeni tu gori.
Glasbene cedeje opa lahko – seveda poslušaš tudi neposredno brez pretvarjanja – CD vtakneš v enoto in to je večinoma tudi vse, saj se običajno zažene kar sam od sebe.
no, sedaj pa še o drugem delu vprašanja, kot si napisala:
“…kar pomeni, da moram kupiti še nekaj – neko aparaturo-med računalnikom in zvočniki, ki bi mi to omogočila…”
To ni potrebno, predvidevam namreč da ima tvoj računalnik CD rom enoto za nalaganje programov. Pa tudi če nima, mp3 lahko nasnameš v mape tudi iz interneta, celo z diskete… e sedajle pa že malo pretiravam, disketa najbrž ne bo pravšnja:))
no, vse ostalo za poslušanje najbrž že imaš. Zvočna kartica je brzčas že vgrajena in potrebno je najti le pravo luknjo (audio aut). Na zvočno kartico lahko pripelješ – slušalke, zvočnike ali pa kar glasbeni stolp z AUX vhodom.
Ostalo za poslušanje glasbe je že v računalniku. Običajno je to kar Windows media player, je pa res, da je nekoliko okoren in počasen. Nekoč je bil “špica” Winamp, kaj pa je danes pa ne vem več.
vsekakor ti ti programi ali bolje vmesniki omogočajo užitek pri poslušanju glasbe, WMP celo neke vizualne učinke šopa po ekranu, da se ti zdi, ko da si zapuhan sredi sedemdesetih.
Hja, vsi pač niso taki audiofili kot vidva z modrim :))
In verjetno tudi ta Pioneer 25 let nazaj ni bil ravno poceni…
Vsak tudi ne potrebuje stolpa ali cel sistem feršterkarije poleg računala in takrat taki zvočniki pridejo precej prav.
Sam sem pred kratkim kupil tudi pregrešno drag Sonyjev hišni dvd sistem, oh in sploh kao boljši od vseh ostalih, s kupom čudovitih oznak, vendar zvok iz tega čuda ni čisto nič boljši od 10 let starih 2.1 zvočnikov za takratnih 10K sit. Vsaj pri glasbi ne.
In to je šele megla :))
ta modri je pri tamalih rabil tudi kasetar, prostora v otroških sobah pa ni nikoli preveč. ergo, rabimo multifunkcijske naprave&zvočnike.
Hišnega kina pa tudi jaz do nadaljnega ne bom kupil. Mam vse priključeno na stolp (tv, rač, radio,…) pa se mi zdi solidno. sam še enih palc pa zvočnikov na sredi sobe se mi manjka, ja…
Forum je zaprt za komentiranje.