ponovno zunanji disk
Sem postala srečna lastnica zunanjega diska, vendar sem manj srečna saj ne deluje??? oz. se mi zdi da bi morala z njim nekaj naredit???
Torej ko sem priklopila preko usb na računalo – gor mam XP mi je pokazalo da se je priklopila nova strojna oprema in znakec pri uri, vendar ko grem pod moj računalnik je tam A, C in D ni pa nikjer tega diska??? Če kliknem na znakec mi sam omogoča da ga lahko varno izklopim. Ko grem pod sistem najdem to na USB in piše da deluje pravilno. Vse kaj je v navodilih sem naredla priklop v omrežje pa na usb pa vklop gumba in xp naj bi vse sam prepoznal vendar ga ne najdem. Tudi ko kliknem z desno miško na nekaj da mi pošlje na ta disk ga tudi tam ni (je sam A, zip in vse ostalo)
Stvar je nova, pravkar kupljena, tako da skor ne morem verjet da kr ne dela, prej bi rekla, da jaz nekaj ne vem, kar bi še morala narediti?? Mogoče formatirat ali naredit particijo gor vendar kje in kako, če ga ne najdem?
Lepo prosim za pomoč (obširno razlago) če le kdo ve!
Vnaprej hvala
Uh, ampak a ni tole malo čudno prečudno?? Mislim – vsak USB ključek zazna kot zunanjo enoto (recimo E, izmenljivi disk) p da tega ne bi? Pa še, kako pa v XP it v DOS, če nimaš štartne??
Mogoče bi rej poskusila takole:
pojdi z desnim klikom na Moj računalnik in izberi “upravljaj”, Razširi vejo “Shramba” in izberi “Upravljanje diskov”. Kaj torej vidiš tu? Poleg tvojih C in D mogoće šekaj?
Če kaj vidiš je mogoče potrebno novi disk le sformatirati, če ne pa se javi ponovno. (ajde ena čist glupa ampak vseeno: kakopa je z napajanjem?)
Res je da nimam s prenosnimi diski in ključi prav veliko izkušenj. Vem pa da ide disk v windows okolju ni viden, če na njem ni ustvarjenih particij. V bostvu so v my computer vidnie samo particije, če recimo razdeliš disk na C in D vidiš te dve particiji. V primeru pa da je particija ustvarjena, a ni formatirana bo disk viden. Verjetno je z usbjem ravno tako 99%, ne bi dal pa roke v ogenj!:)
Ja potrebno bo naredit particije.Čist na predzadnji strani po vseh obsežnih navodilih za win98 je tudi kratko da se to naredi v disk managment pri xp edino sem nisem nič pogledala. Moja neučakanost je naredila svoje in sem to spregledala. Čez urco ponovno probam in če kaj ne bo šlo se še enkrat javim.
In zares hvala vsem.
Jah, sem zdaj videl, da neposredni dostop do trdega diska v winXP-jih niti ni možen. Pred leti smo to vse lepo počeli pod dobrim starim dos-om in je skoraj vedno teklo kot po maslu;)… na sreco se vsaka stvar v računalništvu da resit na najman 10 različnih načinov, jaz sem ji predlagal tega, ker sem mislil, da ga obvladam, kot vidis pa sem se 100% zmotil;)
Drugič ji bom predlagal naj si scracka partition magic pa bo;)
lp
V navodilih je bilo da če imaš win 98/2000 moraš prek dos s fdisk, če pa imaš xp, pa se to naredi kar pod upraviteljem in ni treba v dos.
Sedaj pa me moti naslednja stvar, ne morem brisati map- datotek z njega, piše da je v uporabi oz. nimam dostopa. Verjetno si moram dostop urediti v možnosti mape? ali pri lastnosti diska? da bom lahko to delala na bilokaterem računalniku – brisala in premikala ?
to je pa zato, ker si naredila ntfs sistem, ki pač ne dovoli dostopa ostalim
nepooblaščenim uporabnikom.
Pobriši vse skupaj, ter naredi file sistem FAT32 pa bo zadeva rešena.
Na hitrosti se ti pa itaq ne bo poznalo skorajda nič.
Pa če že delaš take stvari naredi še eno malenkost – formatiraj si zadevo
kot bootable disk, da lahko v kakršnemkoli slučaju že pač dvigneš celotno mašino vsaj v dos-u in kopiraš datoteke “ročno”.
Pa lep petkov pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.