placevanje preko neta s kreditnimi karticami
Nič ne plačujem, nič ne tvegam.
Mouse je čudak, ni pa nor.
Net je tko javna zadeva, jest še telefonske cifre ne zaupam, niti mejla. Mam en poseben mejl za forume in te finte, da ga lahko vsake tolk zamenjam.
Pa lohk zdej kdo govori o neki ‘netofobiji’, ampak men se tole res ne zdi v redu.
Pri plačevanju s karticami je potrebno kar nekaj vedeti.
Najprej je poterbno vedeti, da se danes pojavlja ogromno število lažnih spletnih naslovov, ki so zelo podobno (če ne celo identični) originalom, z enim samim namenom:
ukrasti številko kreditne kartice nič hudega slutečemu uporabniku.
Najprej moraš vedeti uradno spletno stran, tega kamoš boš nekaj plačevala, to pomeni, da ne iščeš spletne strani preko google ali podobnih iskalcev, temveč jo najdeš npr. pri predstavnikih.
Kot drugo – obstajajo kreditne kartice, ki jih (menda že tudi pri nas) dajejo ravno v namen kupovanja storitev preko interneta, kot npr. Mobi kartice za telefon, torej kreditna kartica, na kateri je samo določena gotovina, ko jo porabiš jo odvržeš (ali podaljšaš).
Kot tretje, taka spletna mesta morajo imeti trgovino zavarovano z spletnim certifikatom priznanega podjetja, npr. Verisign (čeprav so tam malce čudni ?????), ali npr. Thawte ali kaj podobnega.
Ko greš v njihov plačilni sistem se ti mora spodaj desno v odjemalcu za internet prikazati ključavnica, če 2x klikneš na ključavnico si lahko ogledaš vse podatke o takem spletnem mestu.
Če se ti pa npr. zgodi, da je digitalni certifikat napačen (torej na začetku javlja kakršnekoli napake), potem preko takega spletnega mesta ne kupuješ, ker je spletno mesto označeno kot tvegano z veliko možnostjo kraje številke kr. kartice.
Pa še kaj bi se našlo.
Jaz osebno sem že nekajkrat kupoval preko interneta za različne vsote, pa je do sedaj bilo vedno ok (npr. knjige, letalske karte, hotele, itd..).
SKratka prej preveri, da ne bo joka in stoka. Če gre pa kaj narobe, se pa pač obrneš na svojo banko.
Seveda je pametno narediti izpis ekrana na tiskalnik, da imaš pač dokaze.
Iz moje strani nekako toliko, počakaj, da še ostali napišejo..
lp
klemenxx tudi mene zanima nekaj o tem. Rabil bi tvoje mnenje o teli strani: http://www.templatemonster.com/
Stran ni kar neka ker sem ze dostikrat slisal za njih, kaj menis ti je varno?
Zanima me se glede kreditne kartice za placevanje preko interneta. A mislis, da je mozno dobiti tako kartico, ce nisem redno zaposlen? Ce slucajno na hitro ves kaj o tem. Pred tem sem 3 mesece delal v tujini sedaj pa ne prejemam dohodka ker sem zaposlen pri ocetu na kmetiji. Bom pa sicer jutri poklical na banko ker se slisi zelo zanimivo.
Hvala
pozdrav,
ravnokar sem zvedel za super moznost. http://www.moneybookers.com
Ne rabis nobene kreditne kartice. Posljes k njim denar in oni posljejo tja kjer bi sicer rabil kreditno kartico.
Pridružujem se mnenju. Če gre za utečene zadeve, kot je npr. naročnina na Webshots, potem jim človek lahko zaupa.
Žal je naivnost slovenskih fantov / deklet grob, to sem že večkrat zapisal tukaj in na drugih forumih. Nekatera vprašanja in ideje namreč kažejo, kako lahkoverni smo Slovenci in kako hitro nasedemo lažnim obljubam o hitrem in enostavnem zaslužku. Prav zaradi tega pa prihaja do nepremišljenih potez in vnos številk kreditnih kartic na nepreverjenih ali ponarejenih spletnih straneh. V takem primeru seveda kaj hitro pride do oškodovanja imetnika računa, pogosto še preden le-ta sploh zazna, da mu nekdo v tujini veselo troši denar (šele po prejemu bančnega izpiska).
Zaradi nepremišljenega klikanja prihaja tudi do večine okužb s trojanci, dialerji, spywarom in ostalo nesnago. Prav žalosten je npr. pogled na današnji irc, ki je zasut z auto sporočili, ki večinoma vodijo do okužbe… 🙁
Včasih smo bili brez skrbi in je bilo bolj luštno pokramljati tudi prek irca.
No, ampak nam tudi sedaj ni hudo – smo dobili Skype 🙂
lp vsem Tajfun
Najboljše je, da si narediš nov račun, poplnoma ločen od ostalih in imaš na njemu le toliko denarja, kolikor stane tisto kar nabavljaš preko neta in ga uporabljaš samo tu. Denar si naložiš na račun preden kupiš in mirna bosna…
Čim manj gre tvojih osebnih podatkov na net, boljše zate! Ne škodi, če imaš “fake email”, saj je danes internet, poleg kupa zanimivosti in informacij, tudi poln goljufou.
Skratka, treba je bit ZEEELOOOOO previden. Pazljivo preberi vsako izjavo (Privacy Statement) preden sploh narediš karkoli.
Lp, Lady L
Ti odpreš extra devizni račun (ker se po netu plačuje z vsem drugim samo v tolarjih ne), če kupuješ na tujih straneh, jasno, in na ta račun položiš samo toliko € ali $ kolikor jih potrbuješ za nakup določenega artikla. Taki računi pa (mislim, da) nimajo limita, kot naši tolarski TTR-čki.
Kaj te pa stane, če si odpreš še en extra tolarski račun za take nakupe pri nas? Nič, samo na takem računu kao nimaš limita. Na banki jim poveš, da ga ne rabiš ali pa če poveš po pravici za kaj boš uporabljal ta račun. Mislim, da bodo še veseli, ker ti ne bo treba dat limita.
V enem od računalniških učbenikov piše:
NAKUPOVANJE
Neposredno nakupovanje preko interneta je eden od njegovih velikih potencialov. Mnogo podjetij ponuja elektronske kataloge, iz katerih s klikom miške nabiramo posamezne artikle v nakupovalno košarico. Plačilo kupljene robe poteka preko plačilnih kartic.
Najboljše je imeti dva računa! Enega za nakupovanje po internetu z minimalnim zneskom, drugega pa zase.
Meni se to zdi popolnoma logično, tudi brez učbenika… varnost je na prvem mestu! Da ne omenjam, tudi tak račun je dobro imet pod varovanim geslom. Internet NI Mercator. Če ne paziš, te ociganijo, kot žeparji na kakšni ulici…
Lp, Lady L
Preko spleta sem kupoval že precej. Nikoli se mi še ni zgodilio nič neprijetnega. Tako, lahko priporočam amazon, kjer se kupoval največ (knjige CD, DVD) in moram reči, da nikoli ni bilo problema, vedno sem vse dobil in tudi plačal.
Edina težava, ki se je pričela pojavljat nekje leta 2002 je, da so mi na carini striktno računali DDV in takso (850 SIT za obračun DDV) na vsako pošiljko, ki je presegala vrednost 4.000 SIT. Zdaj pa smo v EU pa baje ni več tega, razen za večje vrednosti izven EU.
Kupoval sem tudi v Sloveniji npr. pri enaa (enkrat je znesek presegal 250k SIT), pa ni bilo nobenih težav.
Drugače pa obvezno mora biti spletno mesto s certifikatom, kot je opisal klemenxx, da lahko preveriš njegovo identiteto (da je to res to za kar se predstavlja).
Za kreditne kartice.
Ali si sam zaposlen oz. prejemaš redne mesečne dohodke, kar je razvidno iz prometa na tvojem TRR pri banki ali pa nekdo “jamči” zate in obesi tvojo kreditno kartico (izdana je na tvoje ime) na svoj TRR – dejansko on plača, ti mu pa vrneš.
Transkacije preko banke so drage, ker si banke zaračunavajo provizijo in če kupš knjigo za 35$ je provizija kar znatna, če pošiljaš čeke, ti pa navadno spletni trgovec dvigne ceno (ker on plača provizijo pri unovčenju).
Nekateri prakticirajo tudi poslovanje z gotovino.
Najboljše in najenostavneje je preko kreditne kartice. Novejše imajo še dodatno številko (zrave tiste spredaj) na zadnji strani, tam ko se podpišeš, tako, da je varnost še malo izboljšana. Vsi novejši spletni trgovci zahtevajo ponavadi še to 3 mestno številko.
Kako to, da nobena slovenska trgovina ne izrabi recimo Klika ali pač spletne bančne storitve: nakup bi bil zelo enostaven: ob nakupu prodajalec kupcu pošlje številko računa in določeno številko kot sklic, kupec to plača prek klika, prodajalec preveri prek klika in zadevo pošlje.
Forum je zaprt za komentiranje.