Poznavalci DW prosim za nasvet!
Pozdravljeni!
Odločila sem se za izdelavo spletne strani v DW. V stran bi rada vključila tudi formo “Naročila”, ki bi jo izdelala s pomočjo Visual Basica (edino ta program poznam dovolj dobro). Podatke iz tega obrazca bi seveda rabila shraniti tudi v svojo bazo.
Zdaj me pa zanima ali je DW kompatibilen z VB, torej ali lahko formo vključim brez problemov? In če ne, s pomočjo česa naj se lotim tega obrazca?
Naj povem, da DW ne obvladam in se šele učim, zato se bom najprej lotila forme in ne bi rada delala za brez veze.
Za vsakršno pomoč in nasvet se zahvaljujem
Pozdrav, Petra
Dvomim, da sta DW in VB kompatibilna, saj že VB.NET in VB nista čisto.
Predvsem je razlika med windows in net formami, zato boš windows forme napisane v vbju težko ponucala za katerokoli net aplikacijo.
Ker praviš, da vb poznaš je mogoče za razmislit če ne bi raje probala napisat nekaj v ASP.NETu, ker je vseeno precej bolj podoben samemu vbju, lahko pa kombiniraš tudi navaden html, javo ipd. No razen če seveda ni pogoj da pišeš v DWju in če internet server podpira ASP strani.
In ker verjetno ne boš samo zato kupovala Visual Studia lahko ponucaš kar The ASP.NET Web Matrix Project (Reloaded!), ki je okrnjena različica studia in ga M$ daje neverjetno kar zastonj. Dobiš ga pa tulele .
Drugače pa imaš tudi na tej strani ogromno primerov, nasvetov, tutorialov in starter kitov, kjer so že predpripravljene rešitve za določene stvari.
Če te pa še kaj zanima pa kar povprašaj, da ne boš mlačne vode odkrivala.
Hmmm, hvala za nasvet!
Ko sem se odločila za izdelavo spletne strani sem imela v mislih ASP. Potem sem pa ugotovila, da obstajajo programi za to in da mi ni potrebno kode pisat. Pa tudi, ko sem čekirala ostale, sem ugotovila, da so delali z DW.
Gre namreč za diplomsko nalogo. Vendar pa ne bi rada zdej preveč študirala kako (kronično pomanjkanje časa – diploma se vleče že več kot leto dni) zdaj napisati kodo, …
Za VB sem se pa odločila, ker smo to na faksu imeli in bi na ta način kako piko več za zagovoru imela. 🙂
Ampak ni panike. Bom že. Čeprav pa priznam, da mi je forma v VB veliko lepša, kot pa v samem DW (sem jo enkrat že delala, pa ni blo ne vem kaj).
Hvala za linke, bom malce prečekirala. Program VB pa imam na svoje računalniku!
Lp, Petra
No ja saj konec koncev je res vseeno v čem delaš, itak so stvari med seboj precej podobne, asp kodo boš pa itak pisala skoraj identično, pa naj bo to DW ali pa Web Matrix. Edino morbit ker je pač MS razvil asp, da so njihova orodja za to malce boljša.
Se moraš pa zavedat razlike med web in windows formami in tudi web forme nikoli v ničemer ne boš nardila tako lepe kot je windows forma.
Windows forme so tiste, ki jih delaš za windows aplikacije, npr v vbju, delphiju, c++,… in nato kodo prevedeš v izvršno(exe).
Web forme pa so tiste, ki jih uporabljaš za spletne strani in jih potem gledaš preko spletnega brskalnika, pa naj bo to ročno napisana koda ali narisano v DW, Matrixu ali čemerkoli že.
Forme v sletnem odjemalcu so ponavadi precej manj kopleksne in se obnašajo precej drugače kot windows forme. Npr. poglejva en simpl klik na gumb, ki na formo namala črko “A”.
V windows formi klikneš na gumbek in na zaslonu bo črka “A”.
Pri web formi pa se zadaj dogaja marsikaj, zahtevek gre od tebe na server, server zgenerira čisto novo stran, vmes se zgodi kup eventov, nazadnje pa dobiš to stran nazaj na tvoj browser.
In zato pač forme narejene v vbju ne moreš ponucat/kopirat v web formi.
p.s. Saj govoriva o tistem vbju za windows aplikacije(vb6, vba, vb.net)??
Forum je zaprt za komentiranje.