Najdi forum

Corel in jpg brez ozadja

V CorelDRAW-ju imam en logotip in sem ga exportiral v .jpg format.
Slika v tem jpg formatu pa ima belo ozadje in ko ta logotip postavim na internetno stran, je v ozadju belina. Jaz bi rad, da bi se logotip “ujel” z ozadjem, ki je na internetni strani. Se pravi, da bi bil jpg brez ozadja (samo krivulje in tekst)
Ali kdo ve, kako to dosežem?

Nekje moraš nastavit transparentnost bele barve 🙂 Kje? Nevem, ker nimam Corela … morda kdo drug.

LP

JPG format tega ne omogoča. Uporabi GIF.

Aja, še to: sploh ker praviš da so samo krivulje in tekst je GIF bistveno boljši grafični format od JPG. Zakaj? JPG popisuje sliko s funkcijami zveznih barvnih prehodov (zato tudi ni mogoča prozornost-transparentnost). Zato pri slikah, kjer imaš zelo ostre prehode med barvami (tekst, krivulje, stripi,…) vedno nastopa ob robovih določena pegavost, ki se jo dobro opazi pri velikih povečavah ali slabi ločljivosti in velikih kompresijah. GIF po drugi strani stiska podatke o sliki po vektorskem principu, torej vsebuje podatke o lastnosti krivulj ter osnovne podatke o barvah. Zato je idealen za popis besedil, krivulj in enakomernih barvnih polj. Pri fotografijah in slikah z mehkimi barvnimi prehodi pa ni uspešen ter je prostorsko potraten.

Logotiš mora biti že v Corelu v vektorskem formatu, potem ozadja ne potegne zraven.

Sama ne eksportiram takšnih zadev ampak enostavno kar s copy-paste prenašam med aplikacijami (kadar moram npr. prenesti logo iz Corela v Front-Page, Pagemaker, itd…), seveda pa je sliko prej potrebno pretvoriti v vektorsko obliko.

Hvala vsem za odgovor in pomoč…

LLLKarmen., logotip v Corel-u je komplet v vektorski obliki, vendar vseeno export v .jpg pobere ozadje.

Potem imas pa najbrz podlago netransparentno. A ko oznacic logo, ti oznaci samo logo ali tudi kvadrat okrog (s podlago)? Predvidevam, da to drugo.

Naj ti še enkrat poudarim: z JPGjem transparentnosti ne boš dosegel ker tega ne omogoča (ne v corelu, ne kje drugje) v ta namen uporabi vektorsko kompresijo (najbolje GIF, verjetno tudi PNG ali katero drugo) poleg tega, da JPG sploh ni primeren format za kompresijo vektorskih slik, oziroma dobiš bistveno boljše rezultate v manjših datotekah s formatom, ki kompresira vektorsko. POSKUSI!

Fridobido,
se opravičujem, ker sem te zavajala. Včeraj sem se malo poigravala z logoti in Corelom ter Dreamweaverjem, poskušala a ni in ni šlo… Imel si prav.

Način, katerega se sama poslužujem (copy-paste), nadvse dobro deluje znotraj MS aplikacij, tudi z nekaterimi Adobe apliakcijami (npr. Pagemakerjem) dobro deluje in celo Autocadom, toda pri Macromedia Dreamweaverju tako res ne gre. In v Photo Shop mi tudi ni uspelo preliti logotipa iz Corela, brez ozadja.

V Corelu sem shranila svoj logo v GIF formatu in ga eksportirala, ter nato importirala v DW. Ni šlo, ozadje je notri. Copy-paste varianta tu ne deluje (zakaj ?=&%$# ne? Saj so to vse WIN apliakcije?). Nato sem v Corelu določila transparentnost (s funkcijami “lenses”), shranila v GIF formatu pa tudi ni šlo.

Zdaj pa tudi mene zanima, kako bi se to dalo rešit? Si v tem času že našel kakšno dobro rešitev?

Vprašanje torej tudi za ostale znalce: kako določiš transparentnost ozadja vektorsko izrisanega lika v Corelu????? Samo konvertiranje v GIF ni dovolj, saj nastavitve v preformatiranju v GIF tudi ne ponujajo na razpolago vseh možnih barv.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Jpg format ne dopušča transparentnega pzadja. Logotip in tekste se ponavadi shrani v GIF formatu.

Tadej, saj logotip je ŽE shranjen v GIF formatu a se tudi v tem formatu ozadnje prenese in ni transparentno.

Mene zanima, kako narediš transparentnost ozadja v Corelu?

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Če shraniš v GIF formatu ostane ozadje takšno kot je shranjeno – transparentno. Kako se v corelu to naredi nevem, ker ga ne uporabljam. Lahko pa ti povem kako narediš transparentno ozadje v photoshopu, če ti kaj pomaga.

Ja, bo tudi v redu. Prosim, povej.

Najlažje narediš tako:
Izbereš objekte, ki jih želiš izvoziti v GIF (poklikaš nanje, ali izbereš select all, če želiš izvoziti vse)
Greš v meni: file, export, določiš ime in izbereš format GIF-compuserve bitmap
določiš velikost slike, barve (čb, sive, barvne, z različnimi globinami 8, 16 bitna itd-odvisno od vrste slike in tvojih zahtev, povečanje globine povečuje izbor barv ter hkrati velikost datotek)
Na koncu te vpraša še za tranparency, kjer imaš v osnovi izbrano None (torej brez prosojnosti) zato izbereš image color ter izbereš barvo, ki bo nadomeščena s prosojnostjo (najverjetneje bela). To storiš tako da tam kjer piše index vpišeš številko 255 ali pa izbereš na ikono kapalke ter na levi sliki poiščeš področje, ki bi moralo biti prosojno in klikneš nanj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close