Najdi forum

formatiranje

Nevem zakaj mi noče formatirati diska. Na enem starejšem računalniku, kjer imam disk deljen na C in D, bi namreč rad formatiral disk C, na katerem so Win XP. Ko sem preko zagonske diskete hotel formatirati C (format c:) se mi je formatiral kar disk D – zakaj? C-ja pa ne morem in ne morem…. Kako naj torej formatiram disk C?!

Ponavadi se, ko sistem zaganjaš iz diskete, zamenjajo črke pogonov.
Kaj ti javi, ko hočeš sformatirat c?
Poglej, da ni na c-ju NTFS, potem rabiš zagonsko disketo s podporo za ta datotečni sistem.

Drugače pa zaženi mašino s CD-jem winxp in ko prideš do koraka kjer se nastavljajo particije izbrišeš particijo c, potem pa jo nazaj ustvariš s ukozom fdisk in jo normalno formatiraš.

Temu je razlog, ker je verjetno particija d bila FAT, C pa NTSC, pa si verjetno vzel zagonsko disketo od windows 98, ki pa ni spoznala particije NTSC, ker pa se vedno začne na začetku ti je kot C predstavila tistko kar vidiš pod XP-ji kot D.

Ena od rešitev je, da si s kakim Linux boot CD-je pomagaš, pa kar z brute force metodo iz shella nule po disku napišeš:

cat /dev/zero >/dev/hda1

Če je particija c na prvi particiji prvega diska, pa bo, saj boš na ta način napisal na celotno particijo nule.

Če pa hočeš čisto cel disk spucat pa:

cat /dev/zero >/dev/hda

tako gre tudi particijska tabela v nule, pa tudi particja d

Pa ne me vprašat, kje dobiš CD – vzami katerikoli instalcijski boot CD z Linuxom, pa pojdi v shell. pa napravi to.

LP

Ja to je to, na c-ju je NTFS. Kje dobim zagonsko disketo za to? Se jo da nerediti tako kot tadrugo – kar v Win98?
Ko sem hotel sformatirat c se je izpisalo običajno kot ponavadi, a potem ko sem zagnal racunalnik je bil sformatiran d…

Pa še to podvprašanjce: v čem je razlika med FAT32 in NTFS?

Malo poglej po googlu, napiši “boot disk winxp”.
Drugače naredi tako, kot sem ti že napisal.

lp

NTFS je izpopolnjen FAT32, v NTFS lahko določaš lastništva datotek, pri FAT32 se tega ne da, itd.. Mislim, da gre na poln disk več podatkov pri NTFS-ju kot pri FAT32.

NTFS ni nič izpopolnjen FAT. No, kar tako iz glave, upam, da me ne bo kdo za kakšno malenkost držal.
Datotečn sistem (file system) je namenjen shranjevanju podatkov na disku. Organizacija datotečenga sistema ima svoje prednosti in slabosti, recimo največja slabost FAT (File Alocation Table) sistema je fragmentacija diska, ki je visoka in ko je disk poln se to precej pozna na performacah, sploh pri branju velikih datotek, ki so močno razdrobljene, ker morajo glave skakat iz enega konca na drugega. Pa FAT32 ma lahko največ 4G velike datoteke, itd, particija je prav tako omejena (saj se še spomnite FAT12, ko je bila omejitev 512Mb, pa FAT16 2Gb, …).
NTFS (NT File System)je popolnoma drugače zasnovan in naj ne bi imel slabosti FAT-a, zraven tega naj bi omogočal še določanje pravic in ACL (access control list). Prejšnja generacija ni imela podpore za quote, zdaj za XP-je naj bi to bilo. Še vedno je manjši problem fragmentacija.
Obstajajo pa še drugi datotečni sistemi, ki pa jih Windows uporabniki v glavnem ne poznajo, ker jih tam ni. To so:ext2, ext3, Raiser FS, …
Recimo ext3 je datotečni sistem, ki ima journal (dnevnik), zato ni potrebno kontrolirat diskov (check disk), če sistem pade, saj sta možni samo dve stanji, alli je datoteka zapisana ali pa ne. Prav tako nima problemov z fragmentacijo, ker avtomatsko skupaj zlaga kose, razen, ko se napolni čez 90%. Nekateri datotečni sistemi so optimizirani za hiro delovanje, če na njih hranimo veliko število malih datotek, nekateri pa za velike datoteke.
Vedno je zmogljivost datotečnega sistema odvisena od množice faktorjev, zato je pri strežnikih potrebno natančno poznati zahteve, da se namesti optimalen datotečni sistem, ki bo kar najbolje deloval.
No v Windowsih tako ali tako ni izbire, medtem ko je pri Unix-u, Linuxu in drugih sistemih na voljo kar lepo število različnih datotečnih sistemov.

LP, …

Naredi tako. Na d: naloži operacijski sistem. Zaženi računalnik in normalno pobriši oziroma sformatiraj c. Če imaš zdaj na c: windowse xp, potem mroaš zaradi ntfs seveda tudi pazit, da boš dal na d: windowse xp

Pr prvi varinati pa si naredi zagonsko. Narediš jo tako, da greš na “moj computer” klikšneš z desno miškino tipko na disketo, izbereš formatiraj, potem pa tam odspodaj obkljukaš “make ms-dos startup disk”. Disketa moraš imet seveda v tem času notri.

Potem greš v bios, naštimaš, da ti boota z diskete (možno je, da maš to naštimano že v osnovi, tako da najprej samo pusti disketo notri in ponovno zaženi rčaunalnik – odpret ti mroa disekto). Ponovno zaženeš računalnik, počakaš, da ti se zažene z diskete, potem pa pogledaš katere pogone maš.

sem se zdaj spomnil, da zagonska narejena v win xp ne najde c:, ker disketo naredi še v fat sistemu – mislim, kako glupo. Sem se pa zdaj spomnil ene verjento še najboljše in najhitrejše variante. Najbolje je, da računalnik zaženeš z namestitvenega cd-roma za windowse xp (kot, da bi hotel na novo naložit windowse). Ko ti zažene namestitev vse delaš, kot da boš namestil windowse, potem pa tem tam nekje bolj v začetku postopka vpraša, kam želiš namestit windowse. Izbereš c:, takoj v naslednjem koraku pa ti ponudi še možnost, da c: formatiraš. Ko ti ga sformatira izbereš konec namestitve in to je to. Samo pazi. Če boš imel na disku windowse xp ga sformatiraj v ntfs formatu, če boš imelr eicmo gor win 98 pa v fat formatu. Če boš recimo imel na d: windowse xp, potem moraš tudi pazit, da ga sformatiraš v fat, ker ti c: drugače v winx xp ne bo zaznalo.

Naredi tako kot ti je nazadnje svetoval Alesko. Edino pri tem stavku se je zmotil: “Če boš recimo imel na d: windowse xp, potem moraš tudi pazit, da ga sformatiraš v fat, ker ti c: drugače v winx xp ne bo zaznalo”. V tem primeru moraš seveda sformatirat v ntfs

Zakaj meni noče ponuditi možnosti sformatirat disk po postopku, ki ga je opisal AlesKo? Sem pa prej že trikrat storil natančno tako kot je opisal in nisem imel nikakršnih težav. Sedaj noče! Kaj je razlog? SEm že čisto obupal!

Ne smeš nečesa pozabiti, dos-ove zagonske diskete NE poznajo NTFS particije, temveč poznajo samo FAT particijo.
NTFS particijo pa poznajo kot NON-DOS partition.

Torej ko brišeš particije moraš pobrisati NON-DOS particije.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Mi lahko prosim prevedeš. Razen FAT in NTFS nisem razumel nič.

Kaj naj pa prevedem ??
Kako pa formatiraš ti tvoje diske, s čim ??

Do sedaj sem jih tako kot si opisal Tjaši. Včeraj pa tega nisem mogel storiti. Zakaj se mi ne sanja, sem preveč mlečen natem področju.

Pa napiši postopek kaj in kako si delal, ter na kakšne težave si naletel.

lp

Vstavil sem cd xp pro v cd rom (master), ponovni zagon. namesto, da mi ponudi možnost kot jo opisuješ mi začne na novo instalirat windowse. Kar naenkrat se pojavi grafika kot jo imajo xp in instalacija steče.

Ja no in tam ko te sprašuje kam naj se xp-ji namestijo, če dobro prebereš imaš opcijo:

Delete Partition – malce preberi natančno – drugače to dela, tudi če nimaš formatiranega diska, saj ga itaq kasneje.

Pa tudi če ga formatiraš v FAT načinu ga kadarkoli lahko brez izgube podatkov spremeniš v NTFS. Obratno je malce težje – ni pa nemogoče.

lp

Ja za to iz FAT v NTFS vem. Grem še enkrat poizkusit.

No kar daj, pa napiši kje imaš težave in bomo že rešili, saj je dovolj pametnih glav tukajlelelele.

lp

Uspelo mi je. Hvala!

Pardon. Uspelo mi je!

Hvala Klemenxx! NIsem bil dosleden.

“Ne smeš nečesa pozabiti, dos-ove zagonske diskete NE poznajo NTFS particije, temveč poznajo samo FAT particijo.
NTFS particijo pa poznajo kot NON-DOS partition.

Torej ko brišeš particije moraš pobrisati NON-DOS particije.”

klemenxxx, vprašal bi te še zakaj na določenih pc-jih tudi z boot od win98 ne moreš brisati non-dos particij!

dobil preverjene informacije, kaj za storit???

Mislim da bo kar držalo, to so namreč t.i. podaljšae particije (nekaj takega – niem še kave pil).
V tem slučaju si je pač na žalost potrebno pomagati drugače.
Sicer pa ima fdisk še nekaj nedokumentiranih funkcij, ki om ogočajo brisanje vsega – brez spraševanja in podobnih neumnosti.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close