Najdi forum

problem z računalnikom

A morda kdo ve kaj bi lahko bilo narobe z računalnikom? Problem je pa sledeč. Ko želim računalnik vklopiti, po tem ko je bil nekaj časa izklopljen, se mi noče zagnati, noče naložiti windows-ov. Pritisnem stikalo Power in diska ni slišati, ter ne nalaga operacijskega sistema. Včasih pa celo začne nalagati windows-e in se kar nekje na polovici nalaganja ustavi in zmrzne. Če ga nato ene parkrat ugasnem in nazaj prižgem pa začne delovati normalno in brez problema naloži windows-e.

Ko ga tako spravim v delovanje in enkrat pridem v windows-e, mi potem deluje normalno. V windows-ih lahko potem delam z vsemi programi normalno in se ne sesuva, ter deluje hitro in brez problemov. Če ga potem ugasnem in kmalu za tem nazaj vklopim in spet ugasnem in nazaj vklopim, dela vsakokrat normalno in brez problema takoj naloži windowse. A ja še to na rač. imam win xp.

Torej problem nastopi le takrat, ko je bil računalnik dalj časa izklopljen in ga želim po dalj časa zagnati, se mi noče zagnati, noče naložiti windows-ov.

Naj povem še to, da sem pred kratkim disk formatiral in na novo naložil xp-je ter vse gonilnike, tako da mislim da zaradi softverja ne bi smelo biti nič narobe, ker mi pod sistemske lastnosti-strojna oprema pove, da vse naprave delujejo pravilno, ker so naloženi pravi gonilniki.

Ali je morda kaj narobe z diskom ali z matično ploščo? Oziroma če ima kdo podobno izkušnjo in ve kaj bi lahko bilo narobe.

Bi zelo lepo prosil za mnenja, izkušnje.

Potemtakem je obratnosorazmeren z mojo kosilnico, ta namreč hladna takoj vžge, vroča pa le redko.

Nasvet: sploh ga ne ugašaj več. Ma smo se malo hecali 🙂

Lahko je čisto banalen vzrok, kakšen hladen stik, lahko je kaj narobe tudi z napajalnikom. Kako dolgo pa miruje, preden začne nagajat? Se je težava pokazala šele po formatiranju ali že pred tem?

Probaj, ko se noce vsaltat izvlect kabel pa malo pocakat, potem pa kabel not nazaj, pa ce gre vsaltat je nekaj narobe ali z napajalnikom se bolj verjetno pa da je kaj narobe z osnovno plosco.

Tim, ala ti slovenščina, si pogosto šprical? :)))

Če ga kmalu (cc. do nekje 1h ) po izklopu nazaj vklopim se normalno naložijo windows-i, oziroma je zagon nemoten. Če ga izklopim, ter ga potem šele po več urah nazaj poskušam vklopiti se pojavijo težave, ker se noče zagnati.

Če se je ta problem pojavljal pred formatiranjem, nisem čist ziher, ker je to računalnik od mojega kolega. On ga je namreč pred kratkim kupil, ter ga dal meni naj ga, formatiram in na novo naložim operacijski sistem ter gonilnike in programe. Obe particiji sem formatiral v NTFS sistemu, ter naložil xp-je, ter vse gonilnike, ter testiral delovanje računalnika (programov, zagon, izklop, …..), in je vse delovalo brezhibno. Ko pa je računalnik nekaj časa miroval, oz. je bil izklopljen (5 h), so se pojavile težave. Zagnal se je nemoteno šele po tretjem vklopu in izklopu z tipko power.

Ne vem kaj bi lahko bilo, ker sem že veliko računalnikov upedenal, ampak takega problema do sedaj še nisem imel.

Tajfun_: Ah, pa poglej koliko je ura 🙂

Bojan: Ja saj pravim, nekaj je narobe z napajalnikom ali pa z osnovno ploščo. Če imaš doma še kakšen drugi računalnik poskusi tisti napajalnik dati v ta računalnik.

Ja poznam te štose:

– napajalnik
– osnovna plošča

nič drugega

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Lahko pa ti tudi počasi crkuje disk. Preglej ga z kakšnim programom za odkrivanje bad sektorjev.

Hvala za odgovore. V bistvu res sumim v prvi fazi osnovno ploščo ali pa je morda kaj pokvarjen le napajalnik. Bom po delih sistematično zamenjal najprej eno in potem drugo ter odkril napako.

Meni se je to dogajalo,ko sem navijal procesor,če sem šel predaleč z višanjem frekvence ga nisem več zagnal…
Rešitev je bla…baterijo ven za neki časa .

sedaj sem v event viewer zasledil naslednje pod system events:

Type: error
source: acpi
event: 4

in ko pogledam pod podrobnosti mi napiše da gre za napako:

AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port adress (0x71), which lies in the 0x70 – 0x71 protected address range. This could lead to system instability

ter

Type: error
source: acpi
event: 5

za kar piše:

AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port adress (0xcfc), which lies in the 0xcf8 – 0xcff protected address range. This could lead to system instability.

A morda kdo ve za kakšno vrsto napake gre. A je kaj z matično ploščo narobe ali je morda s procesorjem (poškodovan procesor), ali je kaj narobe morda z ramom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close