programska napaka
Včeraj popoldne sem hotela narediti scan disc na računalniku, pri tem mi je računalnik zmrznil in sem ga po cca 10 min. resitirala. Ko se je ponovno zagnal, se mi niso hoteli naložit windowsi. Pisalo je :
programska napaka (branje C:
opusti, spreglej, … in še nekaj /se ne spomnim/
Na nobeno tipko ni reagiral, kaj se dogaja?
Imam Win98.
Prosim za pomoč, saj popoldne doma rabim mašinco:(
programska napaka (branje C:
opusti, spreglej, … in še nekaj /se ne spomnim
Če ti je to napisalo, potem je običajno napaka na disku – lahko slabi sektorji (največkrat), sicer to zna popravit tudi scandisk.
Torej po mojem je najbolje, da na začetku pritiskaš tipko F8, da dobiš meni izbire in si izbereš samo MS-DOS, potem pa odtipkaš scandisk
pa poglej kaj ti javlja.
lp
Ob zagonu računalnika je pritiskala na tipko F8 in dobila na izbiro:
floppy, IDE-0, CDROM in BBS-0.
Kako zdaj naprej? Sprašujem pa zato, ker si mi napisal, da bo izbira tudi
MS DOS, kar pa se ni zgodilo.
Začetni problem pa je napisan že v prvem postu.
Oprosti, če sem bila nejasna, mogoče je zdaj bolje.
Ah ja seveda, izbere si ide0, potem pa zopet pritiska na tipko F8, da dobi na izbiro:
– Normalni zagon
– Varni zagon
– ms-dos
– samo ms-dos
no ti meniji so lahko malce drugačeni (ampak je nekako tako), skratka izbrati si mora opcijo št. 3 – ms-dos
potem pa naj odtipka scandisk c: ter pritisne enter
lp
ps. očitno se mene počasi prijemlja pomlad – kar nekaj me g…… 🙂
No lepo, da laufa karkoli ža pač.
Kako je do tega prišlo, je pa malce težka veš. Je že dolgo nazaj ko sem se prenehal ukvarjati z gledanjem v karte, kristaln kroglo in podobno.
Sedaj na jesen sicer rad pogledam kakšne krogle, ki hodijo po ulici 😉
Skratka zakaj – mogoče je kaj narobe z diskom – mogoče že dolgo časa ni bil defrag narejen, lahko je kakšen programček “popacal” kaj po disku (velikokrat npr. zaščite od TIS in podoobno).
Lahko ti pa enostavno disk “crkava”, popoldan le poglej, oz. poslušaj sam disk če ti kaj ropota, ali pa če “drgne” bralno/pisalna glava po disku – in če ropota, potem obstaja velika verjetnost, da ti bo v kratkem disk konec vzel. Podatke pa seveda čimprej preseliti na varno mesto – drugi disk, cdrom in ostalo.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.