Najdi forum

v accesu bi rada naredila program..
imam videoteko.
vnesla bi knjige ,vodila bi evideco oddaje in prevzema..
se pravi 1.9.na primer je vzela, 2.9.prinesla nazaj..in pa zamudnine,
imela bi tri pogoji 1 dan 100 sit,2 dni 150 sit,več kot 3 dni 200sit na dan..
mi lahko kdo da kakšen nasvet..kje naj začnem..
acces malo ze obvladam..
hvala

Hja, težko rečt.
Začela boš verjetno pri načrtovanju aplikacije, kaj boš vse počela z njo.
Boš imela bazo članov? Verjetno tudi bazo filmov?
Ko si v glavi nekako sestaviš kaj želiš boš verjetno najprej naredila podatkovni model, se pravi tabele za vse kar si si zamislila in morebitne relacije med njimi.

Ko bo to narejeno, pa te čaka nekaj vnosnih form na katerih potem pride tudi izračun zamudnine.

Tkole nekako se ponavadi lotiš pisanja aplikacije, če pa želiš kaj bolj natančnega pa boš morala tudi ti bolj natančno vprašat.

ja res je imela bom bazo članov in imela bom bazo filmov.
In ti dve bazi sem ze naredila.
Zdaj sem se ze zapletla pri tem-vsakega filma je na zalogi 1 kos.
Če imam filmov več jim ze prej dam oznako 1b, 1c, 1 d,,tako da je vsak film svoja številka in vsakega je po 1 komad.
Zdaj preden se lotim zamudnine, bi samo rada kako naj vspostavim evidenco
zaloga 1,
ven 1
notri 1
saldo1,,,tako da lahko vedno potem pogledam če to knjigo še imam na zalogi.
HVALA

hmmm, če boš želela biti dobra lastnica videoteke, potem boš verjetno podatke kasneje tudi analizirala. Recimo kolikokrat je bil nek film sposojen, kdo si največkrat sposoja, kdo najbolj zamuja ipd. V tem primeru verjetno potrebuješ tudi tabelo zgodovine, kamor se bojo beležili vsi najemi in vrnitve vseh filmov. Tako lahko za določeno šifro kasete veno pogledaš skupno število najemov in vrnitev, razlika pa ti da 0 ali 1 in tako veš ali je film notri ali zunaj. Problem lahko nastane pri večjih količinah podatkov, predvsem zaradi hitrosti.

Druga varjanta je bolj enostavna, da pač imaš v tabeli filmov neko polje, lahko tipa boolean, ki ga pač spreminjaš po potrebi. Ko gre film ven, mu postaviš vrednost na true, ko se vrne, mu daš false (ali obratno) in tako imaš za vsak film svojo vrednost v tabeli.

Tretja varianta pa je kombinacija obeh, prvo varjanto imaš za analito, po drugi pa preverjaš zalogo.

hmmm,hvala zaenkrat, začela sem delati, pa da vidim,,če se mi bo kje zapletlo te “ponucam”…prav?

hehe, šur, ti kar ponucej 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close