vprašanje
Zanima me, ali tisti, ki je instaliral računalnik, ima vpogled kaj ti delaš na računalniku , glede na to, da je sam vpisal geslo .
Odvisno kdo ti ga je instaliral, kje imaš računalo (doma, služba), če je služba ali je v lokalnem računalniškem omrežju, itd…..
Seveda če nekdo ve geslo ima logično dostop do njega ???
Ker zadnjič je prišlo do neke situacije na računalniku in računalnik je napisal, da uporabniki nismo samo mi.
Kako je napisal, da niste sami, mogoče ko si hotela računalnik ugasniti, ali
ponovno startati ??
Kdo še dostopa do tega računalnika, samo ti, ali tudi sodelavke(ci).
lp
malce več napiši !!
Hja, kaj naj rečem, v bistvu nisi napisala nič konkretnega, zato je odgovor tudi tak, lahko ima, lahko pa ne.
Pa pojdiva po vrsti.
Prvo vprašanje je ali imate računalo v mreži(tudi internet) ali računalo stoji samo zase in ni povezano nikamor.
Če je samo zase, potem ima dostop do njega le tisti, ki fizično pride do pcja in ve geslo za dostop do operacijskega sistema (če OS podpira tak način prijave, ker ne vemo kateri OS imate vi).
Ponavadi pri nalaganju OSa pustijo administratorsko geslo prazno in kasneje lahko sami(oz. je zaželjeno) vsa gesla spremenite.
Če imate računalo v kakršnikoli mreži, kamor spada tudi internet pa se zadeva obrne na glavo. Takrat lahko načeloma kdorkoli od kjerkoli pride do vašega mlinčka(seveda ko je računalo povezano in mrežne povezave delujejo). Kdo pa lahko dejansko pride do računala po mreži pa je odvisno od varnosti, ki jo imate. Če vam je OS namestil nekdo drug je zopet prva stvar, da preverite in zamenjate gesla.(nobeno geslo ne sme biti prazno).
Nato namestite vse varnostne popravke za ta OS in jih redno posodabljate. Omislite si antivirusni program in ga redno posodabljajte. Omislite si antispyware in ga prav tako redno posodabljajte. Občasno lahko zaženete tudi kak program(ki je seveda pravtako posodobljen), ki preveri če ni morebiti na mašinci kak trojanski konj. Pametno je imeti tudi kak požarni zid, ki preprečuje dostop nezaželjenim osebkom do vašega mlinčka.
In nazadnje, kar sem danes že enkrat pisal, pamet v roke in glavo in ne odpirat vsake priponke, ki pride po mailu od neznancev, ne dol vlečt čisto vsake stvari, ki je na internetu.
Če boste upoštevali vse to, potem ste lahko 99,9% sigurni, da imate svoje računalo in podatke na njemu le zase in so skrbno varovani.
Aja, tole sem pisal v primeru, če imate dostop do interneta preko stalne povezave(adsl, kabel), če se prijavljate preko dialupa in modema je zadeva majčkeno manj kritična, ne škodi pa, da upoštevate isto.
In za konec še tole, a lahko malo bolj razložiš tole, da je zadnjič prišlo do neke situacije na računalniku in računalnik je napisal, da uporabniki nismo samo mi…
Kdo je to sporočil, oz. kaj ste takrat počeli?
Računalnik namreč sam od sebe ne sporoča takih stvari.
Forum je zaprt za komentiranje.