Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Digitalni podpisi – Klemenxx?

Digitalni podpisi – Klemenxx?

Klemenxx, kako si? Vroče, kajne? No, dobro, da imamo Laško, vsak dan eno flasko :)) Eno resno vprašanje imam zate:

Na davčni spletni strani sem gledal možnosti za plačevanje davkov prek neta. Potrebno je pridobiti digitalni podpis. Navedenih je kar nekaj ustanov, kjer se lahko vloži zahteva (Vlada, NLB, Pošta Slovenije….).

Zanima me, ali gre za različne digitalne podpise (glede na izbiro org. ki izda podpis)? Obstaja ‘univerzalni’ podpis, da ne bi bilo treba vloge oddajati kar naprej in bo vse polno te solate v računalniku? Kaj mi predlagaš? Zanima me tako podpis za firmo kot za fizično osebo. Saj veš, sodim med tiste nesrečnike, ki jih država molze na vseh koncih.

Lep dan ti želim!
Tajfun

Živjo!

Mah ne sprašuj, vroče mi je ko samo po cesti pogledam D:, saj upam da bo kaj bolje in bodo plašči kmalu prišli na plano, da bo človek lahko zbrano vozil
po cesti, ne pa vijugal hihi..

Ja za komunikacijo z državno upravo fizična oseba/ali pravna potrebuje digitalni podpis.
Napisal bom za fizične osebnosti:

– lahko ga brezplačno pridobiš pri državni upravi – se pravi greš na
občino – oddaš prijavo, kjer moraš navesti pravilen email naslov, kamor ti potem prav kmalu pošljejo neko pin kodo za prevzem potrdila. Po priporočeni pošti pa dobiš š drugo kodo za celoten prevzem potrdila.
Običajno je zadeva brezplačna na sejmih (mislim da sejem Elektronike), in v Cankarjevem domu (računalniški sejem), ali pa vsako leto do sedaj je bilo tudi v Portorožu na dnevih Informatike in podobno. Če me spomin ne vara
lahko v dveh letih enkrat brezplačno zamenjaš osebne podatke, ali email naslov, potem ti pa starega prekličejo, ter generirajo nov digitalni podpis, ki zagotavlja istovetnost pošiljatelja.

– Lahko uporabljaš tudi dig. podpis od NLB – banke

– Lahko pa tudi od postarCA, to je Poštni CA (Pošta Slovenije), sicer je pa
to komercialno – mislim da plačaš (nisem 1000 %) 5000 sit za novega.

No pa še nekako zaključek:

– Pri nas se E-uprava nekako počasi razvija – upam da se bo bolj razvila, kot je trenutno, ker trenutno je vse skupaj še v povojih, ok. letos smo uspešno oddali dohodnino preko spleta, in da Klemenxx je to naredil zaradi testiranja
zadnji dan točno ob 23.57 uri. Naredil sem si sproti vse print screene, zaradi same sinhronizacije ure in možnih traparij, ampak običajno oddam dohodnino vsaj 14 dni pred iztekom, letos sem pa prav zanalašč preko neta oddal zadnje sekunde, pa ni bilo nobenih problemov, sicer sem malce cvikal, če bi tisti trenutek crknil Siol, ali pa da bi na e-upravi crknil strežnik, ampak na srečo temu ni bilo tako :))))))))))))))))9

Jah mojse osebno mnenje je takšno:

– fizična/pravna oseba ima lahko več digitalnih certifikatov, torej si za začetek pridobi dig. podpis od države Sigov/Sigen CA, je dokaj zanesljiva zadeva, deluje OK, pa tudi ljudi imajo usposobljene zato.

– Mogoče bi bilo za razmisliti o pridobitvi od Pošte Slovenije (postarCA), vendar je tam še trenutno premalo uporabnikov (veliko manj kot Sigen), cca. 25.000, pa tudi če razmišljava po Gorenjsko – kar je brezplačno nej slabo.

No ja upam, da bodo čimprej skupaj spacali tudi e-volitve, čeprav sem do tega docela skeptičen – to je pa problem osebnih podatkov – točno
bodo vedeli, da je Klemenxx volil tega in tega, ter to in to stranko, pa če pridejo ti podatki nekako – kakorkoli že pač v javnost, me bodo vsi postrani gledali, tako da sem do tega zelo zadržan.

Posebej pa bodi pozoren na naše bistre Polcaje, namreč bistri Polcaji imajo sedaj tudi uvedeno anonimno prijavo – ne vem česa, npr. soseda, ki se dol daje z kakšno mično gospodično, ali pa soseda mesarja, ki še vedno šverca meso in na črno kolje.

No namreč bistri Polcaji so naredili elektronski način anonimne prijave kaznivega dejanja preko spleta. Torej prijaviš se na spletno stran naše vrle in bistre polcije, greš na anonimno prijavo – tam ti pa sistem zahteva CA certifikat – HALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO, mislijo da bom jaz tako naredil anonimno prijavo in bodo točno vedeli, da je to bil Klemenxx – eh bedaki smotani..

No ja grem na eno kavico – čao!

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ja ni kaj Klemen, vse čestitke. Tista zadnja o policajih je res enkratna, čeprav me to prav nič ne čudi. Le kako zvohaš vse to?????
Upam, da bo tudi meni uspelo da skupaj izprazneva kišto Laškega, pa bi si o tem še veliko povedala!!!!

LP!!!!

Za popivanje, pa vedno za.
Le kar prijavi se kadar se dogovarjamo za popivanje in potem ….

Prisrčno vabljeni.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Sam na tvoj zadnji del posta se bom obesil:
Že tisto….ko so par let nazaj začel tisto brezplačno(anonimno!hahahahaha!!!!!!) številko uvajat, za ovaduharjenje česarkoli……..in oni so takrat že imeli ISDN,ko so na ekrančku takoj vidli,kdo jih je rufal….ej,,…..mislim……pa a res mislijo,da smo taka teleta,no!!!!?????
Grem jaz tud h Martini na pir zdaj…..upam,da ima še odprto.

Klemenxx, mislim ,da si si tisto prijavo slabo prebral:Kje pa je tu govora o kakšni anonimnosti???

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close