Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kabel in tiskalnik, ki ne dela

Kabel in tiskalnik, ki ne dela

Ali je mozno, da tiskalnik ne dela zato, ker je kabel zanič? V mislih imam kabel med tiskalnikom in računalnikom. Če se ne motim se mu reče paralelni? V glavnem ni USB, ampak tisti, ki ima potem LPT vrata.
Tiskalnik HP695c. Ko kliknem natisni. POve, da ga ni mogoče natisniti. Tiskalnik pa kaže, da nima papirja.
Kaj pa, če je kabel OK pa je zanič ‘vtičnica’ zanj v računalniku?
Upam, da nimam neumne ideje za nedelovanje tiskalnika.

kaj pa če se ti je:

– staknil kabel na tiskalniku ali računalniku – preveri ..
– “zabasal” papir v tiskalniku

in podobni štosi!

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Tiskalnik ima kup senzorjev, ki kontrolirajo, kaj se z njim dogaja. Ti pošiljajo podatke PCju, ta pa si pogosto teh sporočil ne zna pravilno razlagati. Poznam kar nekaj primerov, ko je javljal, da ni v tiskalniku papirja, v resnici pa so bile prazne ali zasušene kartuše s tinto….

Če se prav spomnim, ima DJ 695 dva gumba. Enega za vklop in drugega za pomik papirja. Najprej ugasneš tiskalnik. Nato odklopiš priključni kabel, ki vodi na PC, tako da je tiskalnik neodvisen. Potem pa z dvema prstoma istočasno pritisneš oba gumba na tiskalniku in tako tiščiš 2 do 5 sekund, nakar najprej spustiš tistega za vklop (tako da ostane tiskalnik vžgan), takoj za njim pa še drugega. Nato počakaš nekaj časa, da se tiskalnik zbudi in začne tiskati v njegov spomin vgrajeno testno stran. Če se je izpisala normalno, imaš napako v priključnem kablu ali pa v PCju (port ali pa gonilniki). Če pa se ne izpiše, je napaka v tiskalniku. Če je glava normalno potovala levo desno, papir pa se pomikal naprej, slike pa ni ali je pomanjkljiva, imaš zanič tinto, če pa se ne dogaja nič prej opisanega, je napaka v mehanizmu ali elektroniki, kar pomeni nakup novega tiskalnika.

Preskusna stran se je natisnila, ko sem odstranila barvno kartušo in jo nadomestila z neko drugo barvno (za to ne vem ali je zasušena ali je OK). Če je notri samo črna kartuša se ne natisne. Če je notri barvna kartuša, ki je bila že prej v tiskalniku (je bolj kot ne nova, originalna, nikoli ni bila doma polnjena in sigurno ni zasušena) se ne natisne. Sem večkrat poskusila. Poskusila sem tudi v nekem drugem tiskalniku, ki tudi noče natisniti strani, če je prisotna tista barvna kartuša. Pri obeh tiskalnikih se nič ne zgodi, če sta priklopljena na računalnik. Ne glede katera kartuša je notri. Kabel pa imam samo en, tako, da ne morem preveriti ali je kabel kriv.

Papir ni zabasan notri. Kabel je dobro notri potisnjen. Gonilnike sem tudi poskusila na novo naložiti.

S tisto barvno kartušo je nekaj narobe, če ti z njo noče natisniti preizkusne strani.

Poleg tega pa imaš očitno še en problem. Morda kabel, morda gonilniki v Windowsih….

Katere Windowse pa imaš? XP ali kaj starejšega? Če imaš namreč Win98 ali kaj podobnega si lahko glede na to, da imaš še paralelni port in ne USB privoščiš še en čisto osnovni test, ki ne potrebuje gonilnikov. Greš v menu, kot da boš ugasnila Windowse in rečeš, naj gre v “Ponovni zagon v MSDOS načinu”. Win se ugasne, ostane ti samo črn ekran s znakom C:
Sedaj vtipkaš takole:

dir c: > lpt1:

Napišeš takole:
dir presledek c: presledek > presledek lpt1: enter

To je sistemski ukaz, ki pravi naj ti izpiše vsebino direktorija, vendar ne na ekran, ampak naj vključi preusmeritev na Lpt1 port, to pa je tvoj paralelni vmesnik, na katerem je priključen tiskalnik. to poskusi na obeh tiskalnikih, ki jih imaš. Če bo začel tiskati, to pomeni, da sta kabel in vmesnik na PCju dobra, težava pa je v gonilniku v Windowsih. Torej gonilnik odinstaliraj (ne izbriši, ampak odinstaliraj), resetiraj PC in ga naloži ponovno. Če ti ta tiskalnik ne bo printal, tisti drugi pa, to pomeni, da je fuč vhodni priključek na tiskalniku. Če nobeden ne bo tiskal, pomeni da je težava v kablu ali izhodnem portu na PCju.

Aha, še nekaj. Je morda kdo spreminjal nastavitve v Bios-u? Paralelni vmesnik, ki ti poganja tiskalnik, lahko namreč v Bios-u definiraš kot SPP, ECP ali EPP port. Z SPP nastavitvijo ponavadi novejši tiskalniki v Windowsih ne delajo dobro, ampak le z nastavitvijo EPP/ECP.

Kartuša in kabel sta OK. Preizkušeno na nekem drugem računalniku in tiskalniku. Imam Win XP. Ali je tiskanje iz ukazne vrstice tudi osnovni test tiskanja brez gonilnikov? To sem namreč poskusila pa ne tiska. V Bios-u je nastavljeno na ECP. Kar je napisano v Čarovniku za odpravljanje težav sem vse preskusila in ni uspeha.
Ali to pomeni, da je težava v izhodnem portu na PCju? Se, da odpraviti? Ali to pomeni, da je fizično nekaj narobe in je treba menjati? Če ja, koliko stane?
V Device Managerju ni naprav v sporu, ni nobenega vprašaja, klicaja.

Moje najnovejše ugotovitve so naslednje: ko sem na računalniku obnovila sistem za mesec nazaj, se je izkazalo, da tiskalnik dela. Se pravi, da je s povezavami v fizičnem smislu vse OK. Kaj bi lahko bilo narobe glede programske opreme, da tiskalnik ni delal? Obnovitev sistema bi namreč rada preklicala, ker sem z obnovitvijo dobila celo zmešnjavo.
Ugotovila sem pa tudi, da je barvna kartuša zanič (prejšnjič sem nesla preskusiti napačno). Zakaj barvna kartuša blokira tiskalnik? Kartuša je bila kupljena nova in zelo malo rabljena. Kartuša ustavi tiskanje. Že ko prižgem tiskalnik, se slišijo čudni zvoki, če je kartuša notri.
Se, da kako ‘rešiti’ črnilo v kartuši?

Glede na model tiskalnika, ki ga uporabljaš in ti dela sive lase (predvsem pa nepotrebne stroške), bi kazalo razmisliti o novem. Ta je očitno svoje odbrenkal. Mimogrede: že nov ni bil kaj prida. Modeli od 710c dalje pa so bili že dosti boljši.

Želim ti, da bi z novim imela več sreče, očitno pa ti je tudi ta doslej dobro služil.

Hja, prekliči torej obnovitev, potem pa poglej po obnovitvenih točkah (debelejše številke na koledarčku) kaj si počela. Potem pa točko po točko nazaj…:)) dokler ne bo vse v najlepšem redu. Potem pa spet preklic obnovitve in deinstalacija tistega kar te je zmedlo.
Je pa res, da se je zadnjič na podoben način sfuzlalo tudi mojemu (isti model, samo na usb priklopljen) kar utripala in utripala je tista roza lučka s kapljico, ko sem dal ven kartušo je nehalo utripati (tiskalo pa seveda ni), dokler ni kar na enkrat spet vse delalo normalno – vmes sem namreč kar nekajkrat izklopil napajanje in podobne reči.
Sedaj dela ok.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close