Najdi forum

PCI-RAID kontroler

Na matični plošči sta šla rakom žvižgat oba IDE kontrolerja.Strokovnjaki na srevisu so svetovali vgradnjo ULTRA ATA/133 PCI-RAID kontrolerja in potem naj bi stvar delala brez problemov. No do prvega brisanja diska je res, sedaj pa ko hočem mašino zbudit mi sicer kontroler zazna HDD (WesternDigital VD200)in CD ter CDRW( oba SONY), ko pa izberem zagon s pomočjo CD-roma jih dos sploh ne vidi.Navodil za instalacijo PCI kontrolerja v dosu NI. Samo za razne verzije WIN…. mar to v dosu ne dela? Ali pa jaz ne vem kaj in kje nastavit. Nekaj tvezi on nastavitvah RAID čeprav imam samo en HD in dva CD.
Pa še malo tehničnih podatkov:
Čipset: Silicon Image Sil0680 ATA/133 IDE kontroler
Compilant with PCI Specification, Rev.2.2
Compilant with ATA/ATAPI-6
Compilant with UDMA6 ATA/133
Compilant withPCI Plug&Play
32-bit 33Mhz PCI interface
Suports WIN98,98SE,ME,2000,XP in NT4.0
Suport RAID 0, RAID 1, RAID 0+1,

Mi lahko kdo pove kako naj nastavim kontroler ko mi na začetku ponudi F3 za RAID nastavitve, da bo videl vsaj en CD in bom lahko naložil OS.
Hvala za trud

Amilo, pusti vse nastavitve tako kot so bile prej, naredi boot disketo za tvoj OS in poskušaj računalnik zbudit z njo, tako da izbereš first boot = floppy.

Saj to imam samo ko se mašina zbudi ne vidi diska! kako naj pa potem naložim windowse? A imaš mogoče XP-je na disketah :))
lp

Kaj pa med zagonom nimaš možnosti konfiguracije RAID kontrolerja? Jaz imam SATA RAID kontroler (vgrajen na MB) in me takoj po zagonu Biosa nekaj časa čaka še, če želim konfigurirati RAID (konkretno pri meni Ctrl-S). Mislim, da gre šele potem iskati diske.

Seveda mi ponuja F3 in potem konfiguracija RAIDA. SAMO KAKO NAJ TO NAREDIM??? Na kontrolerju imam en HDD in na drugem kablu dva CD roma. No za naložit sistem lahko en cd izklopim.Ampak nikoli mi ne vidi CDja.Torej je finta v nastavitvah, ki jih pa ne znam.
lp

Jaz sem naredil po priloženih navodilih – imam pa dva HDD, RAID 1 – in vse deluje. Nič pa se ne spomnim, kako je bilo z DVD jem. Oba diska najde, edino na začetku inštalacije WIN moraš prekiniti z F6 in mu dati win driver za raid kontroler.

XP-je na disketah ja;) Poglej, tukaj ti vse piše na strani 15 .
Poglej, če si kaj spreminjal nastavitve, da nisi vključil kakega mirroring ali raid-a. Upam da ti bo ratalo.

lp

Veš Tadej tisto z disketami je bil Samo hec. Namreč večina ne prebere original postov in potem svetujejo stvari, ki jih je tisti ki sprašuje že sam preizkusil pa mu ni šlo.
Takole je tole, kišta je od mojega soseda in je kupil namesto nove plate raje ta kontroler (kao ga bo lahko namestil čez dve leti tudi v nov računalnik) NE SPRAŠUJ ZAKAJ. On to ve.
No in ker igram v bljižnji okolici Mati Terezo, nastopim ko vse drugo odpove in pomagam po svojih močeh.Ampak z takim kontrolerjem nimam nobenih iskušenj, poznam tiste stare iz 386-k samo ta je ATA 133……….in še pa še.Samo zadeva nima gonilnikov za dos.V DOS-u vidi samo en HDD. Nič CD ali drugih IDE pogonov??? Zakaj ne pa naj mi kdo pove, ki je to že kdaj montiral. Servis bi mu to naredil samo ne zastonj…Jaz imam pa neskončno potrpljenja in se lahko zaj……
sedaj grem gledat tale tvoj link, pa lep pozdrav.

NO pa še nekaj tudi v teh navodilih ni nikjer omenjen CD? Ali to pomeni, da je kontroler bišljen samo kot RAID dodatek za NE RAID matično ploščo in je tako prvenstveno namenjen HDDjem?
lp

Amilo, razumem hec, razumem:)
Res je ja, da sem verjetno malo preveč na hitro prebral vprašanje. Res pa je tudi da imaš neprave izraze – DOS: to kar vidiš na začetku ko prižgeš računalnik ni dos. DOS, oz v tvojem primeru instalacija za win XP, naj bi se začela nalagati šele takrat ko ti v tvojem primeru sistem obvisi in piše nekaj takega kot system not found – če inšatalcije ne prebere iz CD-ja obenem pa imaš prazen disk.

Poskušaj naslednje:
Daj 1 cd na isti kabel, kjer je bil prej hdd in kabel, kjer sta bila prej priključena oba CD-roma izključi. Jumper od CD-roma naj bo nastavljen na master. Poskušaj zdaj startat sistem s CD-roma, če ti ne uspe startaj z boot diskete z podpoto za CD-rom pogone in potem se oglasi in povej če je kaj napredka.

lp

Je tudi ca CD-rome je.

Veš Tadej jaz tistemu kar se naloži z zagonske diskete ne glede ali je BOOT za WIN 95, 98 ali ME rečem kar DOS. Saj vem, da je pravi DOS bil nekoč kmalu po moji prvi mavrici beri SINCLAIRu , ki je imel še gumijaste tipke in se mi še valja po omari uporabljal pa BASIC ali nekaj podobnega. Pač vsemu od MICROFOFTA kar nima oken in ni grafično prikazano rečem DOS, morda se res zelo motim? Ne vem kako se temu drugače reče pravilno. No še malo počakam in zbudim soseda potem pa probam še tole tvojo zadnjo idejo. Sicer pa stvar zaenkrat rešujem tako, da sformatiram HDD v drugem računalniku naredim mapo z celotnimi CABI od WINsov in potem stvar dam v njegovo mašino, zadevo zbudim z zagonsko disketo in poženem iz tiste mape SETUP. stvar se naloži pa še v primeru, da kaj spreminja mu ni treba vstavljati vedno znova CDja z WINsi.
Vendar žilica mi ne da, da ne bi stvar speljal tako kot se mora, če je možnost. Ti bom še javil
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close