Najdi forum

skener-kakšen?

Pozdravljeni,

kupujem skener, pa se ne znam odločiti kateri bil bil dober za sprejemljivo ceno.
Ali je strojna ločljivost 120×2400 dpi veliko slabša od 2400×2400.
Ali je pomembna največja ločljivost, ki je navedena pri posameznih skenerjih.
Pri nekaterih skenerjih je napisano, da lahko čitajo tudi knjige.zanima me če jih tisti, kjer to ni napisano ne morejo.
Gledala sem skenerje Beng Scan 5000E, BengScan 6400 UT, pa HP ScanJEt3970.

Pomagajte, kaj naj izberem?
Lp, Beti

Uff, ma tale vprašanja, kaj je bolše kupit so pa res med najtežjimi tule na forumu, to pa zato, ker točnega odgovora skoraj ne moreš dati.

Kot prvo, nič ne vemo o tvojih potrebah, kot drugo, še manj vemo o tvojih finančnih zmožnostih, kot tretje, pa vsak ima ponavadi svojo priljubljeno znamko, za katero bo trdil, da je najbolša.

Sam desktop skenerjev sicer ne uporabljam precej, vendar ko jih mi je ločljivost 600 dpi že čez glavo zadosti. Zato največja ločljivost ni tako hudo pomembna, ker jo verjetno skoraj ne boš uporabljala (tko nekako kot pri digitalnih fotoaparatih, ko se ljudje hvalijo z aparatom z 8M pixli, slikajo pa slike 800×600)

Kar se tiče knjig, skeniraš jih načeloma lahko na vsakem skenerju, nekateri pač to lepo zapišejo v prospekt, da se več vidi, drugim je to verjetno samoumnevno. Drugače pa za skeniranje knjig obstajajo namenski skenerji, ki so hudimanovo dragi, tao da od teh ki si jih gledala, dvomim, da je kakšen tak.

Torej kaj izbrati?
Še najlažje se boš odločila, če s seboj vzameš 2 fotki, par strani tekta in eno revijo, greš v štacuno in moriš prodajalcu, naj vse to poskenira.
Pogledaš rezultate, pogledaš ceno in se odločiš. In verjami, da ne boš falila.

Tolko iz moje strani.

Hvala za idejo!

LP, beti

Hmmm,
imaš pa dobro idejo. Samo nisem prepričana, da take stvari uspejo?
Jaz sem kupila skener pa sem ugotovila, da bi za manj denarja lahko dobila boljšega. Bom drugič tudi jaz tu vprašala.

Hja, tam kjer kaj želijo prodati in kjer so že zelo blizu EU, tam uspejo.
In če tse ti skoraj nič ne sanja, kaj kupiti, potem se verjetno splača v ene 3 štacune zavit pa malo morit prodajalce…

Pomembna je tudi programska oprema, ki jo dobiš zraven. Če misliš “čitati” tekst preveri kakšen OCR dobiš. Tisti zraven HP-jev je za en drek (IRIS). Preveri kaj dobiš pri Benq.

Tisti pri Genius je tuid slab. Zraven je Fine Reader 4. Obstoja pa že FR 7. Pa še tista stara FR 4 je samo enomesečna demo verzija.

FR7 stane kot samostojen produkt 129 $

Od kje ti ideja, da bi moral biti ta softwer priložen skenerju, ki stane 40$ ???

Skener ima priložene demo programe, ne priloži pa jih proizvajalec skenerja, ampak proizvajalci softwera v reklamne namene. Ta oskubljena verzija naj bi uporabniku skenerja pokazala, kaj taki programi sploh počnejo in če ugotovi da jih rabi, jih bo potem kupil. Polne verzije za polno ceno.

To in samo to je namen priloženih programov. Za samo delo skenerja potrebiješ namreč v windowsih samo twain driver in nič drugega…. Vse ostalo je zastonjska reklama. In ker je vsaka stvar dobra samo toliko, kolikor plačaš zanjo, za priloženi softwer pa nihče ne plača nič, je tolikšna tudi njegova uporabna vrednost.

Sicer pa tako ali tako za domače delo večina uporablja črne verzije pravih programov, zato je nesmiselno gledati, kakšni demoti so priloženi skenerju in koliko jih je. Glej raje tehnične karakteristike, ker je samo od njih odvisna kvaliteta dela. Pa naj ti ne bo edino vodilo čim več dpi-jev, ker jih v praksi nikoli ne rabiš, so tolikšni samo zato, da privlačijo nepoučene. Visoko resolucijo namreč uporablja samo kak procent uporabnikov. Le kaj naj bi človek počel s sliko visoke resolucije, ki mu na disku zaseda 500MB ? Najpogosteje pa skeniramo fotografije, te pa imajo kvaliteto slike v ekvivalentu resolucije samo 300 Dpi !!! (podatki od Kodaka).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close