Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Problemi s Siolovim mailom

Problemi s Siolovim mailom

Kaj se dogaja s Siolom in ali imate tudi drugi težave?

Že nekaj tednov imam naslednje težave:

1. Ne dobivam elektronske pošte, ki so mi jo drugi poslali.
2. In obratno, če jaz pošljem elektronsko špoto, je prejemniki ne dobijo. Zato mi je že propadel en posel, ker sem čakala na odgovor na vprašanje, ki do naslovnika sploh ni prišlo.
3. Prijatelji, ki mi pošiljajo pošto mi pravijo, da jim Siolov odzivnik javlja, da je moj mailbox preveč zaseden. Moj mailbox pa je prazen.
4. Moja pošta do prijateljcie v sosednji ulici potrebuje več ur. Zadnji poskus: devet ur!!! Če sporočilo sploh pride do nje! Dve sporočili nista do nje prišli. Jebela, v tem času pridem z avtom na Nizozemsko!
5. Moj poštni predal (ki ni nikjer javno objavljen) je zasut s spamom, ki ga sproti pucam že prej webmaila.

Uporabljam Win 2000, imam inštaliran in dnevno čekiram ter updejtam NAV, AdAware in sedaj še RAV, sistemske luknje čekiram tedensko. Imam analogno linijo, nisem skozi na internetu in imam Firewall. Vse OK.

Resno me zanima ali imate tudi drugi podobne težave?

Na moji dve pismi (ojej, elektronski seveda) kjer sem obvestila Siol o težavah in prosila za pojasnilo v treh dneh še nisem dobila odgovorov. Res sem jezna!!!!

Torej, nisi edina, ki je nezadovoljna. Žal prihajamo v obdobje, ko bo pošta prej dostavljena s kočijo kot z e-pošto.

Tudi mene je pred dnevi razjezilo, ko sem moral nekaj MB odpeljati 6 km daleč in sem zaradi gužve na cesti porabil skoraj 40 min. Spet ni bil kriv SIOL, temveč Murphy: vedno, ko se nam mudi, bo šlo kaj narobe, bodisi, da ne dela e-banka, da ne dela e-strežnik pri SIOL-u ali prejemnikov.

Sedaj pomembno pošto pošljem z različnih računov in po možnosti na več različnih naslovov, ki mi jih posredujejo prejemniki. Le tako pride pošta najhitreje do njih.

Včasih pa jim celo zaupam svoje podatke, pošto pošljem sam sebi in jo sami poberejo s siolove spletne strani.

Preveri še na svojem računalniku, če je tam kaj narobe…

Meni dela vse, pošta normalno prihaja, odhaja, v predalu na Siolu jo imam prej kot v 5 minutah.
(napišem, pošljem, zaprem OE, na Siolovi strani osvežim podatke in tam je…).
Uporabljam WIN 98, OE 5.5, ISDN povezava, protivirusno Norton.

Na mojih računalnikih je vse OK. So dnevno apdejtani (NAV, RAV, AdAware), skenirani ter počiščeni. Če dostopam prek Web-maila sproti čistim sporočila tako iz “Prejeto” kakor tudi iz “Smeti”, na serverju ne ostaja nič.

Včeraj sem končno dobila nekoga na Siolu na telefon. Ni bil administrator, ker je zvonilo v prazno (nekaj poskusov). Za počasnost sporočil mi je tipček rekel, da je danes toooooliko virusov, ki dnevno šibajo in se razpošiljajo sem in tja in da je zato sistem močno upočasnjen. Lubaduša, v devetih urah v sosednjo ulico je pa vseeno huda kriza, kajne?

Zdaj sem odprla sem account na Yahooju in delam popolnoma brez problemov.

Evo, še ena cvetka:

včeraj ob petih popoldan mi je prijateljica poslala mejl. Danes, do 10.20 še ni prispel, ne na moj službeni, ne na moj domači naslov.

Saj sem bolj laik v vsem skupaj…ampak vseeno mislim,da je nekaj v tvoji kišti narobe.
Meni (zaenkrat in trkam na les) Siol šiba kot je treba(sem pa na ADSL-ju).
Hotmail pa res rabi včasih cajt, da prepotuje do “sosednje ulice”.

Polde, ne bo držalo. Kišta v tem primeru ni razlog. Vsak mesec naročamo diase pri Fotospringu. Ta mesec se nam je prvič pripetilo, da je mail krožil po netu 2 dni (1,2 MB). Poleg tega prek Yahoo-ja lahko nemoteno pošilja pošto.

Saj po 1., saj po 1. maju… boljše bo, bi zapel Domicelj… :))

Tajfun!
Se mi je utrnilo vprašanje, zate kot stručkota najbrž bedasto , pa vendarle:
A je možno,da se zaradi tega,ker ima naslovnik(ta,ki mu mail pošiljaš), v času pošiljanja maila kišto izklopljeno,
čas prenosa podaljša na nerazumno dolg čas?

Nikakor. Pošta naslovnika do prejema čaka na poštnem strežniku, kjer ima poštni račun (npr. SIOL, Arnes, Butn.net, Yahoo etc.), ne glede na to, ali ima računalnik vključen ali ne.

Problem lahko nastane le, če je količina prejete pošte večja od poštnega predala, bodisi da uporabnik dlje ne pregleduje/sprejema pošte ali pa da mu je bila poslana pošta z večjimi priponkami npr. fotografijami in je še ni sprejel.

Ko pošto sprejmemo (npr. z OutlookExpressom, Outlookom ali drugimi programi), se naš poštni predal na poštnem strežniku sprazni (če imamo tako nastavljeno). Predale, ki jih pregledujemo neposredno s spletne strani, pa moramo po potrebi sprostiti sami.

Samo je pa vseeno čudno, da nekaterim pri Siolu pa pošta dela brez problema, tudi meni.

Torej če bi bil vzrok v preobremenjenosti omrežja, potem bi imeli s pošto težave vsi Siolovi uporabniki, ne pa samo nekateri posamezniki?

S kišto je vse OK, tolk sem že s foha, da sem zadeve prečekirala.

Ej, morda imate pa ADSL-ovci protekcijo? Ampak tudi to verjetno ne bo držalo, ker mi je pošto poslala friendica, ki ima ADSL. Vsaj v eno smer naj bi po tej logiki šlo OK? Al pa je to morda zanalašč, da bi se tisti, ki še vztrajamo na analognih linijah po hitrem postopku odločili za ADSL za štiri tolarje? Ki mimogrede ne pride samo 4 SIT: teli 4 SIT so samo NADGRADNJA na že obstoječi ISDN in čisto nič več.

Je pa hec, ker sva testno pošiljali pošto na moj Silov, na moj službeni in na Yahoo naslov. Na zadnja dva je takoj prispela, na Siolovega pa je po zadnjem testu potrebovala kar 20 ur!

Partizan, potrebno je podrobnejše poznavanje delovanja omrežij in interneta. Večina se sploh ne zaveda, kako in kam potuje pošta, preden pride do nas ali do naslovnika 🙂

Ne ne, imam analogno linijo in navaden modem, pa dela vse kot urca.

Drži, vendar omrežje deluje za vse enako, torej če nekaj ne deluje samo pri posamezniku, potem za to ne moreš kriviti omrežja.
To je tako, kot če bi se ti doma pokvarila vodovodna pipa, ti pa bi rekel, da je slovenski vodovodni sistem pokvarjen.

Tajfun, nekateri sploh ne znajo logično razmišljati, kajti če je nekdo skregan z osnovno logiko, potem mu tudi “podrobnejše poznavanje delovanja omrežij in interneta” ne pomaga kaj dosti. :))))))))))))))))))))))

S prvim delom trditve se popolnoma in v celoti strinjam!
Če večini stvar funkcionira…najbrž ne more bit krivo omrežje?

No ja, vidim, da o teh stvareh Partizan in Polde razmišljata na svoj način. Morda prav zaradi nepoznavanja delovanja omrežij. Pa pustimo to, nije bitno, bi rekel Mujo, mora gret!

Kljub vsemu pa ne gre primerjati vodovodnega omrežja z elektronsko pošto, zlasti ne zato, ker bo večkrat prej pritekla voda od Kranja do Šenčurja, kot pa mail. Pa sploh ni nujno, da bo dežurni krivec SIOL, čeravno so uporabnici lepo pojasnili, zakaj se zapleta – to se omenil že na začetku teh postov.

Zakaj pa takrat, ko ne dela e-banka, takoj kličete banko in ne razmišljate, da je s kištico nekaj narobe?

Pojasni mi prosim na kmečki način:

Meni(sam primer) linija laufa…..sosedu tudi…..oba sva v isti državi….100 km stran(geografsko) pa nekomu nonstop linija kreše.
Ponudnik povezave ima povsod po državi enako tehniko(na podeželju še bakrene žice…drugje optični kabel).
In zakaj hudiča sam en par ljudem stvar ne laufa,kot bi morala?
A imajo urok na kište?
Neki mi ne štima tu!
Tu res bolj dajem prav Partizanu….pa brez zamere.

No pa dajmo še enkrat po domače: če se boš razjezil na SIOL in odpeljal tlačenko (z dežele) iz Kranja v Šenčur, lahko ubereš najkrajšo pot, ki je po Murphyu tudi najbolj prometna, zlasti v konicah, ko je na netu največ udeležencev v prometu – lahko pa se odločiš za obvoznico skozi gozd in boš hitreje oddal tlačenko.

Vidiš Polde, podobna pota ubirajo tudi naši maili – vsakič brzijo po drugih kablih, razbiti na manjše paketke, ki se na koncu spet združijo v maile, ki čemijo na poštnem strežniku. Zato je absurdna trditev, da imajo vsi enako opremo, enake kable ipd. Marsikje lahko prihaja do ozkih grl, bodisi zaradi preobremenjenosti omrežij, vzdrževanja strojne ali programske opreme, prekinitev mednarodnih zvez etc. etc.

Kar pridi enkrat okrog 14. ure v Šenčur ali na Brnik in se odpelji proti Kranju. V center Kranja boš prispel v 25 minutah, prav toliko pa boš porabil tudi do Ljubljane. Sedaj pa dovolj na to temo! STOP!

Meni je padlo v oko to, da ima neka oseba STALNE težave s prenosom podatkov!
To je čudno!A to pomeni, da je prav iz tiste kište..na tisti lokaciji…nonstop preobremenjenost,vzdrževanje strojne opreme,prekinitev mednarodnih vez..etc.?
Ma ne more bit to vzrok,no!

BTW.: Jaz do Lj rabim 2 uri! ;-)))

Prepričan sem, da če nekemu posamezniku daljše časovno obdobje zamuja elektronska pošta, ostalim milijonom ljudi pri istem ponudniku internetnih storitev in pod enakimi pogoji pa pošta deluje brezhibno, vzrok za njegovo napako niso prekinitve mednarodnih zvez!

Saj takšna trditev je že prav malo smešna.

Če bi namreč bilo to res, potem bi posamezniku, ki mu zamuja elektronska pošta, ko bi poklical tehnično pomoč svojega internetnega ponudnika dejali:
“Veste ravno pri vas že daljše časovno obdobje nenehno prihaja do prekinitev na mednarodnih zvezah, pri večini ostalih uporabnikov pa se to zgodi samo včasih.” :)))

Prepričan sem, da temu ni tako!

Bodi rajši tiho, laik Polde.

Hvala.Zelo si konstruktiven neBralec,ki si se že rodil učen.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close