Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija vzpostavitev mreže med 2 računalnikoma – za telebane

vzpostavitev mreže med 2 računalnikoma – za telebane

Pozdravljeni!

“Za telebane” sem dodal po prebiranju starejših postov, kjer mi “pinganje” in podobne zadeve, prav nič ne povedo. Torej teleban sem jaz, ki imam 2 računalnika, kabelski modem, na novo kupljen router, navodila in še vedno nedelujočo mrežo oz. hkraten dostop do interneta.

Kaj sem oz. še boljše nisem naredil? Vsaj mislim, da pri povezavi nisem nič zafrknil, ampak mreže oz. skupnega dostopa do interneta še vedno nimam. Mi lahko kdo prijazno napiše korake od 1 – 100 če je potrebno, kaj moram narediti, da bo stvar delovala? Naj povem na obeh računalnikih imam XP, skušal sem nekaj čarati pri portih, vendar nimam prave predstave kaj kaj pomeni oz. v čem je smisel posameznih korakov.

Najlepša hvala za vsako pomoč

10. Zresetiraj router na nulo, da ne bo potem kakšen firewall štalo delal pa te reči. Torej: firewall disabled, vse ostalo prazno ( v mejah razuma)

20. Poišči nekaj podobnega glavnim nastavitvam in tam najdi WAN. Nekje se mora skrivati tudi nastavitev zate: posredoval ti ji bo (je) tvoj kabelski operater.

30. v lastnostih local area conection natavi lastnosti lnternet protocol (TCP/IP): IP naslov je ševilka s katero dostopaš do routerja (npr. 192.157.2.1, s tem da zadnjo cifro spremeniš v 10, 101, 102… odvisno pač, kateri je tvoj PC, (prvi bo verjetno 100, drugi pa 101). Maska podomrežja je 255.255.255.0, Prevzeti prehod pa apet cifra routerja, tokrat na koncu samo ena cifra.

Sedaj pa moram spat.

Si poskusil tako, da tudi na drugem rač. nastaviš novo povezavo ADSL, in sicer enako kot na prvem: tako da zahteva vpis uporabnika in gesla? Če uporabljaš hub, je to potrebno – če je z routerjem kaj drugače, ti bodo povedali ostali.

Stvar ne deluje.

Naj povem da ima Router naslov 192.168.123.254 -Corega BAR SD Router.
Ali potem lahko 254 izbrišem in namesto tega dam 100 oz. 101 ?

Od kabelskega providerja pa imam IP nastavitve:

IP Naslov 213.161.28.234
Netmaska je zgoraj omenjena
Imam se Gateway in DNS

Kateri IP naslov uporabim ko konfiguriram TCP/IP:

IP naslov od routerja 192.168.123.100
Maska podmrežja 255.255.255.0
Prevzeti naslov spet od routerja -originalni ali še enkrat s spremenjenim koncem.

Mislim da vseeno kot sem že zgoraj napisal ne razumem bistva oz. potrebnih komunikacij med routerjem, PCji in internetno povezavo.

Kaj je točno WAN, kje se najde oz. vpiše. Ali je ot IP naslov od Kabelskega providerja?
Da ne govorimo o tem da bi zresetiral Router, oz. izklopil kakšen firewall – pojma nimam kako se to naredi (razen da ga izklopim iz vtičnice).

Vem da vam vse navedbe delujejo zmedeno, vendar očitno ne razumem logike vseh teh naslovov oz. komunikacije med komponentami.

Še pomoč prosim!??!!??!

Saj sem mogoče malo preveč zakompliciral, pa še zaspan sem bil.
najprej: ne, pol pa ni 100 in 101 in ne moreš kar zamenjat.

Mogoče boi bilo smiselno najprej poskusit tako, da tam označiš kar “samodejno pridobi IP naslov” in to kar na obeh.

Vem zelo pozno je že bilo. Glede na to da imam XP na obeh, sem tudi sledil Wizardu ampak ni pomagalo. Tudi samodejni IP naslov sem imel izbran pa nisem prišel naprej.

Ali se kdaj nastavlja samo router? Na kak način prideš na njegov menu? Ali sploh kaj takega obstaja?

v IE vpiši naslov http://192.168.123.254
potem pa sledi navodilom. več ti ne morem pomagat, ker tega routerja ne poznam.

Tudi to sem že probal, ampak spet brez uspeha. Nič ni našlo.
dr.Wega kako pa sploh poteka komunikacija oz. glede mojih drugih vprašanj. Wan? Kateri IP uporabljam? Od routerja? Kako bo potem on vedel IP od Iproviderja. Ali obratno?

Hvala za odgovor če gre.

Domen, da vama z Dr.Mr-jem malce pomagam.

Kot prvo ne mešaj pojmov:

– LAN = Local Area Network – pomeni: Lokalna računalniška mreža, kjer
je eden ali več računalnikov med sabo povezanih preko kabla v
neko skupno točko
– WAN – Wide Area Network – nekaj kot wan pač..

Pri tebi imaš najbrž že nastavljen internet in ti dela.
Če ti internet NE dela, potem se najprej obrni na tvojega ponudnika interneta in mu sporoči MAC naslov tvojega kabelskega routerja.

Kot 2. – če ti internet na routerju dela, potem na svoji delovni postaji
najprej nastavi na samodejno pridobivanje IP naslovov.

Kot 3. Router ima LAN naslov: 192.168.123.254

Upam da imaš s kablom povezane računalnike v router in da ti lučke svetijo
tako na routerju (kamor imaš vtaknjene kable), kot a delovnih postajah – PREVERI in napiši.

Kot 4. Na 1. delovni postaji (če imaš xp-je) izvedi naslednjo domačo nalogo:

Start
Zaženi
vpiši cmd in pritisni tipko ENTER

potem v ms-dos oknu odtipkaj: ipconfig /all
in VSE kar se ti izpiše prepiši semkaj na forum

prav tako naredi to isto domačo nalogo na drugem računalniku.

Ko boš to napisal bomo pa kasneje debatirali.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Končno, kremeniti, sem imel že čisto suha usta. saj veš: samo ne priznat da nimam pojma.

Imaš mrežne kartice oz gonilnike pravilno inštalirane? Preveri v Control panel/system/hardvare/device manager (da ni kje kakšen klicaj ali vprašaj).

Na lokalnih delovnih postajah pa nastavi TCP/IP lastnosti takole:
Gateway/prehod: 192.168.123.254 (IP od routerja)
Subnet/podomrežje:255.255.255.0
DNS strežnike: kot ti je sporočil kabelski operater
Samodejno pridobivanje IP (ponavadi imajo routerji to po defaultu aktivirano)

Sith!

Naredil sem kot si svetoval vendar ne deluje.

Klemenxx!

Malce sem obupal. Bom poskušal kakšno pametno glavico dobiti direktno k računalniku. Moram na počitnice da se malo pomirim, potem pa nadaljujemo če ne bo šlo drugače. Hvala za pripravljenost pomagati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close