Kukis-piškotki
Lep pozdrav:)
Lepo bi nekoga prosila, če mi lahko razloži kaj v računalniškem jeziku pomeni beseda “kukis oz. piškotki” oz. zakaj pravzaprav so namenjeni. Namreč, brez moje vednosti kaj to pomeni si v “internetne možnosti – brisanje piškotkov” tukaj nikoli ne upam klikniniti na “brisanje piškotkov” . Lahko, da je to kaj koristnega pa tega ne vem in sem mogoče že dosti koristnega zamudila, lahko pa mi brisanje tega povzroči kakšne težave. Ker sem glede tega nevedna bi vas lepo prosila za vašo pojasnilo.
Želim vam lep dan, Dalila:)
Če boš zbrisala piškotke, ne bo nobene katastrofe. Gre samo za drobcene datoteke, v katerih je zapisano v kakšnem stanju si zapustila neko internetno stran, ko si se poslovila. Recimo med.over.net: lahko se prijaviš pod uporabniškim imenom in geslom, in naslednjič se ti ne bo potrebno več prijavljati, saj bo piškotek sporočil forumu, da si to ti. Nekateri piškotki pa zbirajo tudi več podatkov in jih sporočajo nazaj, zato so nezaželeni. Tako imaš lahko nastavljeno stopnjo glede piškotkov da te opozarja preden je sprejet ali poslan piškotek: od med.over.neta ga boš sprejela (lahko odkljukaš, da VEDNO), od koga drugega pa ne. Po želji. Ampak če nimaš na računalniku ravno tajnega načrta za atentat z zmajem na ljubljanski WTC, potem pusti piškotke, naj se ti nabirajo. Vsake kvatre jih pa pobrišeš. Ampak, da ne boš potem jamrala, da si za cel kup dostopov na internetne strani pozabila geslo.
Najprej najlepša hvala za pojasnilo:-)
Malo sem pogledala nastavitve pri internetnih možnostih glede piškotkov, kjer mi piše:
“Preverjaj ali obstajajo novejše različice strani:
– Ob vsakem zagonu
– Ob vsakem zagonu Internet Explorerja
– Samodejno
– Nikoli”
Jaz imam obkljukano “samodejno”.
Kliknila sem na “ogled datotek in na ogled predmetov” ter si ogledala kaj vse tam obstaja.
Nikjer pa ne najdem, da bi si lahko nastavila kot si mi napisal “stopnja nastavljanja piškotkov, ki me opozarjajo – po želji”, nekega svojega tajnega načrta pa tudi nimam. Se pravi, če te prav razumem, potem naj to pustim zaenkrat na miru, če nimam kakšnega svojega tajnega načrta oz. kako in kje se pa lahko nastavi “po želji”?
Lp, Dalila:)
No, saj si bila že čisto blizu.
Naj ti zaupam skrivnost računalniških gurujev in strokovnjakov: gre samo zato, da vsako reč skriješ pod goro strokorečja, kupa pametnih besed, malce pomodruješ in vse skupaj zapakiraš nekam čisto drugam, kot bi normalno razmišljujoč človek pričakoval. Vse kar moraš storiti je, da opustiš logiko, zanemariš samoumevno in zreduciraš očitno.
Tako, bila si torej tam, kjer bi človek pričakoval tudi upravljanje s piškotki.
Poleg zavihka “splošno” je tudi zavihek varnost in človek bi rekel, OK, torej bomo najbrž nastavljali tukaj. Ampak ne: potrebno je iti še zavihek bolj levo: Zasebnost.
Tako, tu se boš že znašla: samo še enkrat te opozarjam: nikar ne razmišljaj logično, izbriši samoumevno in mirno – kot italjansko restavracijo v Londonu – spreglej očitno.
Forum je zaprt za komentiranje.