Najdi forum

Linux printer

Sem popoln začetnik v Linuxu zato mi ne zamerit če bom postavil eno banalno vprašanje:

Torej:
Nekako mi je spelo mi je inštalirat Linux Suse 9.0 in Samba server in celo ADSL. Računalnik je v mreži. Z drugih računalnikov lahko vidim računalnik Linux in mape na njem, ki so v skupni rabi in v njih lahko kopiram, brišem datoteke iz drugega računalnika na katerem je WIN 2000. Prav tako vidim iz Linux računalnika disk na računalniku z Win 2000, ki je v skupni rabi.

Rad pa bi na računalniku z Linuxom kot mrežni tiskalnik inštaliral HP Laserjet 3300, ki je priklopljen na drug računalnik z WIN 2000 in je dan v skupno rabo (z drugega (oz. tretjega) računalnika z win 2000 ga brez problema najdem kot mrežni tiskalnik). Iz računalnika z Linuxom pa mi ga nikakor ne uspe najti.

Ali bi mi bil mogoče kdo od pripravljen postopoma, po korakih napisati, kam klikniti – kaj vpisati, da bi mi uspelo inštalirati ta printer kot mrežni printer na Linux računalnik, oz. kaj še rabim (mogoče poseben driver ??, še kak kako komponento Linuxa??, kje to dobiti).

Za začetek si na windowse s printerjem inštaliraj ta programček .

Očitno imajo win2000 lpd že vključen.

To add the TCP/IP print server service

1. Log in with Administrative privileges.
2. Click Start > Settings > Control Panel.
3. Double-click Add-remove Programs.
4. Click the Add-Remove Windows Components side button.
5. Open the Other Network File and Printer Services section.
6. Put a checkmark in Print Services for Unix.
7. Click OK; click Next.
8. Click Finish.
9. Close the Add-remove programs window.

lpd sem na mašini z win 2000 že inštaliral, sedaj pa na mašini z Linuxom išem printer v nadzornem središču KDE, pa se še vedno ne znajdem najbolje – moram pri dodajanju tiskalnika izbrati neki sistem tiskanja ali kaj ?? (CUPS,RLPR …)

V kde se nastavi nekako tako:
Sporoči če ti je uspelo.

Žal, še vedno mi ne gre.
V načinu LPD nikakor ne morem dodati nobenega printerja (polje je blokirano). V načinu CUPS, dodaj TCP , pa lahko dodam printer, vidim pravilni IP printerja, ki sem ga tudi izbral kot vrata za printer na win 2000 mašini, tudi izberem lahko konkretno kateri printer, vendar potem ne gre naprej. Zahtevano je neko geslo- ne prime pa nobeno, ne od root, ne od ostalih uporabnikov.
Na win 2000 mašini pa je printer dan v skupno poraba za Everyone, tako, da verjetno ne zahteva gesla od printerja.

Mah veš kaj, če ti ne gre pač na windows 2000 kreiraj uporabnika, pod
katerim si prijavljen v Linux-u, če je to root potem pač kreiraj še njega
v Windows 2000 in mu daj isto geslo, kot ga imaš v Linux-u pa bo delalo.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close