Prosim za kratko razlago
Imela sem računalnik, kateri je imel RAM-pomnilnik 128 MB in trdi disk 6 GB. Sedaj imam novega, kateri ima RAM-pomnilnik 256 MB in trdi disk 80 GB. Razlika med starim in novim je zelo očitna. Zanima me kakšno vlogo ima pri računalniku RAM-pomnilnik oz. ali bi bilo bolje, da bi imela računalnik z večjim RAM-pomnilnikom npr. kot je nekaj čez 500 MB in manjši disk z 40 GB (ali 80 GB) ali je takšen računalnik, ki ga imam sedaj bila boljša oz. dobra odločitev. Na te stvari se ne spoznam tako dobro in bi lepo prosila za kratko in razumljivo razlago. Kolikor sem seznanjena in če tale RAM-pomnilnik igra tako veliko funkcijo, mogoče večjo kot je velikost trdega diska, se ga da tudi nadgraditi.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Ram je nekakšen delovni pomnilnik, trdi disk pa pomnilnik za shranjevanje podatkov. Se pravi v ram se ti nalagajo podatki, ki so potrebni za delovanje računala in za izvajanje programov in drugih stvari, na trdi disk pa se shranjuje izvršna koda teh programov in podatki zanj(npr mp3 komadi, avi filmi, …)
Načeloma nobenega nikoli ni dovolj, čeprav nekako lažje pogrešaš kak Gb trdega diska, saj lahko podatke namesto na trdi disk posnameš tudi na npr cd.
Nadgradit se da pa načeloma oboje, vedno lahko dokupiš dodaten ram ali trdi disk.
Najprej HVALA za odgovor. Pozabila sem še vprašati ali je računalnik mogoče veliko “hitrejši”, če ima večji RAM npr. če ga od 256 MB nadgradim na 500 MB RAM-a, ali to nima nobene vloge pri hitrosti računalnika oz. se hitrost od 256 MB na 500 MB RAM-a sploh kaj pozna. Namreč razmišljam o nadgradnji RAM-a, vendar če hitrost tukaj ne igra nobene vloge, potem lahko to misel oz. željo zaenkrat upustim.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Razlika je očitna predvsem zato, ker imaš v novem računalniku vse komponente zmogljivejše. Boljše performanse računalnika zagotavljajo predvsem matična plošča, procesor, vrsta RAM-a, vrsta in hitros trdega diska pa še kaj bi se našlo.
Pogrami, ki si jih naštela sploh niso zahtevne aplikacije. Na novem računalniku bi ti skoraj enako hitro delovale tudi s 128 MB RAM-a. Bolj požrešni so grafični programi, programi za obdelavo fotografij, filmov ipd.
Ker si očitno povprečna uporabnica, zaenkrat ni treba skrbeti za posodobitev RAM-a. Morda pa bi ti bolj prav prišla dodatna oprema, npr. skener, če se kaj ukvarjaš s fotografijo, ali pa digitalni fotoaparat?
Prijetno delo ti želim.
Forum je zaprt za komentiranje.