ADSL:kabel
Vem, da je bilo že veliko napisanega o internetu preko ADSL-ja ali kabla, kogarkoli vprašam ima svoje mnenje…
Ker nimam ISDN priključka, imamo pa kabel, me zanima, ali je res kabel toliko slabši (prenos podatkov), da bi se mi splačalo investirati v ISDN+ADSL??
Sem povprečen potencialni uporabnik interneta…
Hvala za vse konkretne izkušnje,
@
Kakšni problemi so v bloku? Smo pred isto dilemo, hkrati pa sem slišala še nekaj o tem, kako ni nujno , da se v vsakem bloku da napeljati kabelski internet (da moraš imeti “individualne priključke”, karkoli že to je) – sama kabelska televizija pri nas je namreč “pretočna” – če pri nas prekinemo kabel (npr. pri menjavi vtičnice), ostanejo tudi ostali brez signala. A ima to kaj veze s kvaliteto kabelskega interneta in sploh z možnostjo napeljave kabelskega interneta ali pa je to glupo vprašanje?
Ali se pri cca. 3urah interneta na dan splača investicija v ADSL – večinoma bi surfali, zelo malo bi bilo downloadanja (ne mislimo filmov snemati)…..
Hvala za vaš čas in trud pri odgovoru…..
Zvezda napeljava je nujen predpogoj, da sploh lahko razmišljaš o internetu prek kabla. O sami kvaliteti slišim čudne stvari, ne morem pa nič reči, ker sam nimam izkušenj.
Kar se cene in investuivije tiče:
– Če že imaš ISDN je investicija 30.000 sit, sicer 50.000 (ISDN 20000 je na 10 obrokov, ADSL 30000 pa na tri).
– Tudi kabelski priklop običajno zaračunajo okrog 50.000 sit (še prej pa seveda še priklop od zvezda napeljave do priključka, ampak tisto bi moralo biti malenkost). Je pa res, da ima ljubljanski kabel akcijo “brez priključnine”, Telemach pa akcijo “samo 28.000 sit)se splača pozanimati!!)
Mesečni stroški:
– Pri ADSLu je mesečni strošek telefonska naročnina + ADSL naročnina (za prenos 1024/265kbit/s in štirimi poštnimi predali 3700 + 8000 = 11700, če pa želiš še 100 satelitskih programov pa prištejemo še 3000 sit (14700)
– Pri kabelskem operaterju je mesečni strošek
do 256/64 kbit/s z vključenim enim poštnim predalom 5.400,00 SIT
do 768/128 kbit/s, z vključenim enim poštnim predalom 7.920,00 SIT
do 1024/256 kbit/s, z vključenim enim poštnim predalom 8.400,00 SIT
(Cene pri Ljubljanskem kablu in telemachu se razlikujejo samo pri najhitrejši povezavi – pri telemachu je 9.000,00)
Mesečna naročnina je v Ljubljani od 1.000 do 4.000 tolarjev, odvisno pač od tega kje si priklopljen in kateri paket imaš.
Tako, sedaj pa premišljuj.
Za surfanje po 3 ure na dan je klicni dostop vsekakor predrag ( že pri 30 urah mesečno se prevaga!!) zato brž na kabel ali ADSL
Tule pa samo nekaj namigov:
1) ČE lahko sploh odklopiš fiksni telefon (saj imamo vsi mobitele!!) se ti splača kabel, sploh če ne zahtevaš hitrosti. Ampak te opozarjam, ko enkrat preiskusiš hitrost, ti ni nikdar dosti.
2) ČE imaš doma polnoletnega dijaka ali študenta, telefona pa ne moraeš pogrešati potem je ADSL prava stvar, saj je študentski paket za 1024/265 samo 5.800 sit!!
itd…
Wega LPS
No, naj jaz podam moje mnenje glede kabla, ki ga imam.
Živim v bloku in nikoli nimam nobenih problemov. Računalnik imam kar dostkrat prižgan in kadar si želim na internet mi vse lepo deluje. Včasih je bilo kar nekja težav pri kablu, zato sem tudi jaz “cincala” glede tega. Ampak odkar ga imam sem zelo zadovoljna. Sedaj imajo pri Telemachu priključnino z modemom vred 6 tolarjev. Naročnine pa tudi niso nevem kolk drage. Malo obišči njihovo stran pa se pozanimaj glede naročnin in hitrosti.
Na ADSL se pa jaz ne spoznam, tako da nimam komentarjev tuki. Za kabel sem se pa odločila tudi zato, ker nimamo telefona, ker ga sploh ne potrebujemo, in je kabel prišel veliko veliko ceneje.
Upam, da sem kaj pomagala.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.