Najdi forum

Mlinček ugaša

Prosim za vašo pomoč:

Računalnik se sam od sebe ugasne kot bi ga izklopil iz elektrike. Zadnje čase je nekoliko glasnejši ventilator napajalnika, sicer gre za Duron 700 Mhz in 256 RAM spomina.

BIOS kaže konstantno temperaturo procesorja 32 stopinj C. Bi šlo morda za napako na matični plošči, RAM-u ali kaj podobnega? Glede na vrednost računalnika bi kak izdaten servis raje preskočil…

Se ti to zgodi med igranjem iger?

Ne, čisto nič ni odvisno kaj se trenutno dogaja na računalniku – bodisi da si na intrernetu, kaj pišeš ali pa da se nič ne izvaja (miruje).

No, kaj bi lahko bilo?

Imam isti problem. Računalnik je star leto in pol. Kar naenkrat se je včeraj ugasnil. Ko sem ga hotela prižgat, se ni nič zgodilo. Morala sem stakniti kabel iz napajalnika (ali pa pritisnit na gumb pri kablu), počakat kakšno minuto in šele potem sem ga spet lahko prižgala. Pa se je čez kakšno uro spet ponovilo. In tako še nekajkrat.

Help!

Težko je govorit takole na pamet, ker dejansko je za take stvari lahko kriv prav vsak trdi del računalnika, kriv pa je lahko celo kak mehki del.

V večini primerov je to lahko napajalnik, matična plošča ali procesor, kaj točno pa ga sračka pa lahko preveriš z sistemom izločanja, seveda če imaš to možnost.

Mislim da zaradi pregrevanja procesorja PC večkrat zmrzne kot pa ugasne. Malce glupo sicer, da zaradi pregrevanja zmrzne ampak tako pač je.
Če imata ATX napajanje navijam za napajalnik. Lahko pa celo slabo stikalo na ohišju.
Kot je hmmm rekel, pomaga sistem izločanja, potem pa: “Vi ste najšibkejši člen. Adijo.”

Wega

Bjutiful, smart and hiding light under a bushel;)

Ja, poleti, ko je bilo v stanovanju včasih 31 stopinj je kar nekajkrat zamrznil. Zdaj pa kar crkne, kot bi luč ugasnil. Očitno bomo res morali najti najšibkejši člen. Mož sumi grafično. A je možno?

Če je kakšna novejših, ki imajo svoje – hlajene procesorje, potem možno, čeprav bi načeloma morala mrkniti samo slika kot se šika, sam PC pa ne.
Začni z najcenejšim: napajalnik. Koliko vaten sploh je?

Hvala za dosedanje odgovore.

No, včeraj sem dodal še 128 na dosedanjih 256 RAM in tako imel priložnost poškiliti “pod havbo”. Malo sem prekontroliral konektorje, kable, vse OK, tudi sam sumim na napajalec (220). Ne vem sicer kako bi ga testiral, stane pa res najmanj od vsega drugega čeprav je vajvečji….

Hvala za dosedanje odgovore.

No, včeraj sem dodal še 128 na dosedanjih 256 RAM in tako imel priložnost poškiliti “pod havbo”. Malo sem prekontroliral konektorje, kable, vse OK, tudi sam sumim na napajalec (220). Ne vem sicer kako bi ga testiral, stane pa res najmanj od vsega drugega čeprav je največji….

Zdaj pa nič ne kapiram. Prižgala sem ga zjutraj ob 9h in še vedno DELA! Čudak.
Zaenkrat hvala za nasvete!

Glede na simptome bi tudi jaz najprej pomislil na napajalnik, saj v zadnjem času zelo veliko odpovedujejo. Žal ne vem koliko naprav imaš v računalniku. Število diskov, disketnik, DVD, CD-RW, ZIP in podobno. Vse te enote potrebujejo napajanje. Če si jih vgradil naknadno je povsem možno, da je napajalnik postal prešibak. Preveriš lahko na več načinov:

1. Poiskusi z kopiranjem večjih datotek iz DVD enote na trdi disk. Če je napajalnik prešibak, bo verjetno odpovedal in računalnik se bo resetiral.

2. Lahko poiskusiš začasno odklopiti katero izmed enot in boš videl, če računalnik deluje.

3. Sposodi si od prijatelja napajalnik in ga zamenjaj.

Milan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close