Poraba energije
Ker je prišel poračun za elektriko in se nam je račun povišal za 1/3 je na udar prišel tudi moj računalnik.Prosim , če mi lahko kdo pove koliko približno porabi računalnik , če je priklopljen cel dan.Rad bi prišel na dan z argumenti, da bi enkrat za vselej utišal zlobne jezike ( mogoče primerjava s pralnim strojem ).
l.p.mrki 🙁
Hmmm, recimo, da je največja moč, ki ni ponavadi nikoli dosežena 200W ali 300W (maksimalna moč običajnih računalniških napajalnikov), ki se porazdeli med posamezne komponente. Potem je tu še kak printer z okoli 20W ko deluje, ali 2-5W v pripravljenosti, monitor odvisno od velikosti in tipa. Dvomim, da kateri presega 100W. Torej če vse skupaj sešteješ, ob polni obremenitvi računalnika (disk, cd-romi in procesorji delujejo z vso močjo) ne znese vse skupaj več kot 300W (moje mnenje). To je toliko kot tri 100W žarnice ali 1/4 do 1/5 moči običajnega pralnega stroja (1000-1500W) ali sestalnega aparata (1200-1700W). Poleg tega moraš upoštevati prehod diskov in monitorja v stanje pripravljenosti ob neaktivnosti, tako da je običajna poraba še dosti manjša, četudi je računalnik vseskozi vklopljen.
No, da popravim, v deklaraciji za moj monitor (philips 17″, katodna cev piše maksimalna moč 110W) Torej lahko trdimo da monitorji (tudi večji) ne presegajo moči 200W, kar skupaj še vedno ne presega 400W moči na vtičnici. Torej lahko deluje računalnik s polno močjo štiri ure, da porabi toliko elektrike kot se je porabi za eno uro sesanja po stanovanju (moč sesalca 1500~1600W). Program pranja v sodobnem pomivalnem stroju porabi med 1000 do 1500W. Iz tega sledi, da manj pospravljajte pa bo. :))
…kar pomeni, poračunajmo:
Če imaš vklopljen računalnik 24 ur na dan, 30 dni na mesec, pomeni, da je vklopljen 24*30 ur = 720 ur/mesec.
Torej porabi električne energije točno A = P * t = 720 ur * 300 W = 216000 Wur (Wh) = 216kWh.
Cena 1 kWh je po višji tarifi (VT) 19,27 SIT + 20%DDV = 23,12 SIT z DDV, po nižji tarifi (NT) pa 11,34 SIT + 20%DDV = 13,61 SIT z DDV.
Predpostavimo, da ima vaše gospodinjstvo enotarifni sistem (torej v omarici, kjer je električni števec nimate tudi električne ure, ki prestavlja “dnevni” in “nočni” tok). V tem primeru je cena električne energije (MT) 16,21 SIT + 20% DDV oziroma 19,45 SIT z DDV.
Se pravi, da tvoj računalnik na mesec pokuri (ob uporabi non-stop) natančno STROŠKI = 216kWh * 19,45 SIT/kWh = cca. 4200 SIT z DDV.
Dovolj nazorno??
Cenik vzet iz .
LP, Bojč.
P.S.: čigavi so zdaj zlobni jeziki 🙂 ??
Mimogrede – monitor, ko ni v stanju pripravljenosti porabi 100W. Ko je v stanju pripravljenosti recimo 3W.
Za PC je pa zelo odvisno. Ko ni obremenjen (torej recimo Word, Kazaa, in ostalo,…) porabi veliko manj, kot ko je obremenjen (najbolj takrat ko igraš igre -> aktivnost diska, procesorja, RAMa, grafične je večinoma na 100%). Ko je pa PC v stanju pripravljenosti pa porabi okoli 40W.
Povprečna poraba je tako recimo 150W + monitor, razen če imaš neke iber hude stvari noter, ali pa lavfaš folding@home ;))
Pri nas smo pred kratkim merili porabo nekaj povprečnih računalnikov (brez monitorja). Merili smo tako, da smo s PCjem delali 1 uro mešana opravila – Word, Excel, igrice, pečenje CDjev itd.
1.) Povprečen PC z Intel 845 ploščo, P IV 2400 MHz, en disk, 2 CDja, 128MB Radeon:
Povprečna poraba med delom: 110W.
Poraba v vključenem stanju, ampak brez da bi kaj delal: 97W.
Poraba ugasnjenega računalnika: 13W.
2.) Povprečen AMD PC z KT400 ploščo, Athlon 2400 MHz, ostalo kot pri predhodnem modelu:
Povprečna poraba med delom: 160W.
Poraba v vključenem stanju, ampak brez da bi kaj delal: 130W.
Poraba ugasnjenega računalnika: 17W.
Intel je moral imeti 300W napajalnik zaradi vklopnih sunkov, AMD pa 400W, sicer včasih ni startal. Ampak tu gre le za konice, ki trajajo kako milisekundo, povprečna poraba pa je sicer dokaj nizka. Se pa seveda poveča z navijanjem procesorjev ali dodatnimi pogoni. Porba v ugasnjenem stanju je posledica dejstva, da PCja nikoli zares ne ugasneš, razen če mu prekineš napajanje.
Primerjava z pralnim strojem bo težka, saj ima ta res močne grelce in motorje, ki pa s to močjo delujejo le kratek čas (gretje vode, centrifuga), ostalo pa opravijo z bistveno manjšo močjo, medtem ko PC porabi sicer malo, ampak to konstantno. In na koncu se le nekaj nabere 🙂 Ugašaj ga, če ga ne rabiš…
Ne razumem sicer. kaj si želel povedati s tem. Dejstvo je, da smo merili po uporabniški plati PRIMERLJIVE računalnike. Vsak prodajalec namreč farba kupce, kako je Athlon 2400 v delovanju popolnoma primerljiv z P IV 2400, le da je cenejši. In samo to nas je zanimalo, pa nič drugega.
Tvoj ugovor pa razumem nekako takole. Jaz sem se odločil, da izmerim dolžino osebnega avta, ti pa praviš, da moram meriti tovornjaka, ki je ja daljši. Hahahahaha
Sem te narobe razumel, ker si rekel
>>2.) Povprečen AMD PC z KT400 ploščo, Athlon 2400 MHz, ostalo kot pri predhodnem modelu:
Torej si zraven napisal MHz. Moral bi pa 2400+.
Sicer so pa ti rezultati malo čudni — če je res vse ostalo identično, ker AXP porabi podobno kot P4 (seveda če govorimo Throughbred proti Northwoodu “A”), če je pa P4 Northwood “C” (800FSB, HT), potem pa P4 porabi več. Seveda več tudi odda in se bolj greje.
>>Vsak prodajalec namreč farba kupce, kako je Athlon 2400 v delovanju popolnoma primerljiv z P IV 2400, le da je cenejši
Saj je — večinoma ;))
Forum je zaprt za komentiranje.