AMD ali Pentium
Zanima me kolikšna je razlika med današnjimi pentium in AMD procesorji?
Cene AMD procesorjev so bistveno nižje kot Intelovi srčki; pa se med seboj
tudi po kvaliteti tako razlikujejo?
Prišel sem do točke ko sedanji celeron ni več kos nalogam ki mu jih postavljam in nujno moram zamenjati računalo. Računalnik potrebujem predvsem za glasbeni studio torej DX plugini, Nuendo… skratka
procesorske moči nikoli dovolj.
Svetujte kaj naj izberem, tudi nasvet glede dobre matične plošče nebo odveč.
LP,|co
Priporočam ti AMD je cenejši in pa isto zmogljiv kot pentium. Sam sem imel pred AMD,pentium in moram povedat da ni nobene razlike med tem dvema razen ta da je AMD cenejši in pa prav tako kakovosten kot pentium, seveda pa je odločitev vedno tvoja. Pravijo tako da tisti ki ima preveč denarja kumi pentium ostali pa AMD procesorje. No lepo se imej ajd
Pred kakim mesecem sem bral statistiko nekega raziskovalnega instituta, ki spremlja gospodarska gibanja v svetu. Tam sem prebral podatek, da ima okoli 83% PCjev vgrajene Intlove procesorje, 17% pa druge. Med “druge” sodijo AMD, Cyrix, Via….
Zanimivo je, da že približno 7 let AMD na vse pretege kriči, kako ima boljše procesorje, kot so Intlovi. Le kako mu potem v vseh teh letih ni uspelo prilesti niti na 13% ?
Ico, vedeti moraš, da so obiskovalci računalniških forumov večinoma mladi fantje, ki jim nekaj pomenijo samo hitre igrice. Na forumih potem dobijo napotke o raznih forah, hackih, navijanjih. “Resni” uporabniki teh zadev ne potrebujejo, zato redko obiskujejo forume. Tako me niti ne čudi, če boš dobil večino odgovorov v stilu “AMD je car !”.
Iz dolgoletnih izkušenj ti pa povem, da je AMD car res samo pri prej navedenih uporabnikih, ki potrebujejo veliko hitrost za nizko ceno, stabilnost sistema pa je v drugem planu.
Če boš igral pretežno igrice, si kupi AMDja. Če ti je primarno delo kaj resnejšega, vsaj tako je bilo razumeti tvoj post, potem si kupi kak Pentium 4 z 800MHz vodilom.
P.S. Čez moje roke gre letno okoli 1000 novih PCjev. Od tega 3/4 Intlov in 1/4 AMDjev. Če pogledam potem pritožbe in poskuse reklamacij, je številka obrnjena. 3/4 jih pokasira tista četrtina AMDjev, 1/4 pa tiste tri četrtine Intlov. In v 13 letih se ni še niti enkrat zgodilo, da bi razočarana stranka želela zamenjati nov Intel za AMDja. Obratne primere pa imamo vsaj 1x mesečno… Zato ne glej posamičnih čustvenih izbruhov ponosnega lastnika AMDja, ampak statistiko na velikem številu PCjev, ta je pa žal neusmiljena. Pa ne samo pri nas, po celem svetu. AMD zaseda največji tržni delež v Rusiji, Ukrajini, Romuniji, Vietnamu……
>>Iz dolgoletnih izkušenj ti pa povem, da je AMD car res samo pri prej navedenih uporabnikih, ki potrebujejo veliko hitrost za nizko ceno, stabilnost sistema pa je v drugem planu.
Iz dolgoletnih izkušenj? A iz časov Thunderbirdov mogoče 😉
Res je imel AMD včasih probleme s pregrevanjem, sedaj pa se počasi vse skupaj obrača — novi AMDjevi procesorji (K8) se grejejo bistveno manj kot Intelovi procesorji, pričakujemo pa tudi Prescotta (Intel), ki bo izjemno vroč, pa čeprav bo 0.09u.
Da je pri AMDju stabilnost sistema v drugem planu je res smešno. Imam Athlona in zadeva je 100% stabilna. Večino problemov z Athlonom je pri pretiranem navijanju, zato pa tudi večje število reklamacij.
Iz mojih izkušenj – ravno IDE kable sem preurejal in nisem opazil, da se je pretrgal power kabel od ventilatorja. Ko sem PC prižgal je Athlon lepo pridobil na temperaturi ;)) PC se je avtomatsko izklopil pri 55C, sem popravil napako in prižgal PC ter seveda je bilo vse OK. Sicer pa je Athlon XP 2600+ lepo primerljiv s P4 2.6GHz s 533FSB, razlika v ceni je ogromna, prav tako razlika v ceni plate, saj so P4 plate dražje. Na srečo ima AMD še dobro platformo (pa ne da bi imel Intel slabe) — to je nForce2.
Najlepsa hvala za komentarje vsem, se posebej wsergt-u za informacije
iz ”foha”.
Odlocitev bo malce lazja vsekakor.Nekako mi najbolj potegne proti Intlu
ker je sabilnost zelo pomembna, pa tudi sequencer ki ga uporabljam je
menda optimatiziran za pentium IV procesorje.
Tu ne gre za profesionalno uporabo, čeprav so aplikacije zelo PRO,
je to moj hobi kompjuter.
Hja denar je problem, 70.000 sit za 800mhz p4 je res veliko denarja
pa še harddisc z 10000 obrati pa smo na 100.000.
Ce lahko kdo svetuje kako trgovino oz. firmo ki sestavlja racunalnike
kvalitetno in poceni me razvetljite.
Forum je zaprt za komentiranje.