učilnice
Živjo Iris!
Jaz sem nekajkrat pomagal pri takem delu. Šlo je pa za gimnazijske zadeve
in tudi poklicne šole.
Sedaj ne vem točno kaj vse misliš tukaj, ampak ti bom samo malce izkušenj
napisal.
Najprej je v šoli potrebno ločiti omrežje učiteljev (zbornic…) od omrežja učilnic
(učencev).
Za operacijske sisteme učencev je najbolj priporočljivo (če strojna oprema omogoča) postavitev Windows NT (2000, ali XP) delovnih postaj, med tem ko
ne priporočam postavitev Windows 9.xx operacijskega sistema.
Kot strežnik boste najbrž imeli Windows NT (Microsoft ima posebne cene za šole).
Vse delovne postaje učencev naj se prijavljajo v Windows NT domeno.
Na strežniku vključiš politiko delovnih postaj in konfiguriraš naslednje:
noben učencev račun (uporabniško ime) ne sme biti administrator na lokalni
mašini, to pa zato, da mu takoj onemogočiš instalacijo raznoraznih programov, katere prenesejo iz interneta.
Na delovnih postajah naj ne bi bilo cd-rom pogonov (ali bi pa bili onemogočeni) za lokalno uporabo. cd-rom naj ima samo učitelj, ki ga da v skupno rabo (ali pa tudi ne) in učenci lahko iz njega če je potrebno prebirajo podatke, prav tako tudi izključiš če je potrebno disketne pogone.
Učenci bodo najbrž imeli tudi dostop do interneta. V tem primeru boste verjetno
instalirali tudi proxy strežnik, mogoče bi razmislila od Linux strežniku (je brezplačen), učenci pristopajo preko proxy steržnika (squid), pred njim pa še instaliraš content filtering servis, to pa zato da imajo zaprte dostope do spletnih mest, ki niso namenjene učenju, itd….itd…..
Seveda bodo najbrž imeli tudi elektronsko pošto za učenje, omejiš jim poštne
predale na npr. 1 mb, kar je običajno dovolj za delo (po potrebi pač spremeniš nastavitve).
Seveda ne pozabi na ustrezno protivirusno zaščito, saj otroci danes znajo
veliko zadev, s katerimi se prav radi kažejo pred sošolci hehe..
Pa še kar veliko zadev je na katere je potrebno razmisliti.
Ja s tem je kar precej dela, če želiš imeti zadeve urejene.
lp
Klemenxx, hvala za obširen odgovor. Zaenkrat smo še na sistemu 9.xx, zato me zanima, kako bi se dalo na tem sistemu onemogočiti inštalacijo svojih programov. Računalniki niso v domeni, omogočen je samo dostop do interneta. Ali bi bilo smiselno za učilnico postaviti svoj strežnik?
Osebno se mi zdi, da bi bilo najbolje, da bi računalnike (škatle) odstranili, ker so z njimi sami stroški. Ali bi se dalo urediti terminalski dostop? Če ima kdo kaj izkušenj s tem prosim, če mi na kratko opiše kako zgleda tak dostop in kaj se za to potrebuje. Ali se da porabiti obstoječe monitorje?
Hvala za odgovore in lp
Živjo!
Poglej, kar sem zgoraj napisal se da narediti tudi z Win 9.xx. Je resno, da je
vse skupaj kar veliko dela, no ja po registry je treba popraviti določene nastavitve.
Učence lahko zapreš toliko, da imajo na ekranu samo
tisto kar jim ti dovoliš.
Npr. nimajo Start meniju
nimajo možnosti skoka v ms-dos, pa še marsikaj jim lahko onemogočiš.
Naslednja možnost ti je (samo draga), da postaviš v učilnici Windows 2000 strežnik z podporo za terminal-e, potem pa učenci preko internet explorerja
pristopajo direktno na strežnik in na njem poganjajo aplikacije, ki so jim
na voljo in nič več.
Lahko imaš pa za strežnik Windows 2000 s terminal servis-om + Citrix, kot delovne postaje pa naj učenci uporabljajo Linux okolje in preko klienta (rdesktop, ali citrix klienta) pristopajo na terminal server in vidijo samo tisto, kar jim dovoliš, ter uporabljajo samo tiste aplikacije, ki so jim odobrene.
Seveda mora biti za ta namen strežnik dokaj močna mašinca, da prenese
celoten promet na njej!
lp
Forum je zaprt za komentiranje.