WLAN
Pozdravljeni,
s prijateljem bi rada povezala najina računalnika v mrežo, katere prenos podatov bi bil vsaj 3Mb/s. Vendar se nama pojavi težava, ker sta najini hiši oddaljeni cca 400m in vsako vlečenje kablov ali česa fizičnega odpade. Kot možna rešitev se kar ponuja Wlan ampak težava je spet v razdalji, ker Wlan kartice delujejo na vidni razdalji (ta pogoj je izpolnjen) do cca 300m (ta pa zal ne) .
Zanima me, če je kdo od vas kaj podobnega že naredil in če, kako in kakšni so stroški. Najin proračun znaša cca 100.000 sit. Poleg tega pa bi vas prosil še za www naslove, ki so povezani s to tematiko in kjer bi o tem lahko izvedel kaj več.
Za vse odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
LP
Aleš
Živjo Aleš.
Ja kot si že sam ugotovil je razdalja majčken prevelika. Tako da najbrž brez zunanjih anten ne bo šlo, morala bosta nabaviti še vsaj kakšno Yagi zunanjo
anteno.
Skratka kaj rabiš:
dve lan kartici z podporo za zunanje antene (ne pozabi). Vedeti je potrebno tudi
da kabel od lan kartice do antene kar fino “požre” signal. Max. oddaljenost kartice od antene naj ne preseže 3m.
Še to Lan kartici naj delujeta v t.i. Ad-Hoc načinu (peer to peer) brez bazne postaje.
Samo malce premalo prešernov sta pripravila, recimo nekje okrog 150 K sit te
bo prišlo vse skupaj..
lp
ps.
Zdravo!
Klemenxx je napisal bolj ali manj vse.
Dodal bi le še to, da vkolikor ti ne gre za celih 11Mbit/s, lahko imaš tudi daljši kabel do antene.
Stvar morda ni v celoti primerljiva, vendar smo pred časom (pred ADSL) imeli WLAN povezavo preko Amis-a.
Njihov access point je oddaljen vsaj 1Km, mi smo imeli kabel do antene (ki je bila precej drugačna kot te na Klemnovem linku) dolg več ko 10m – bil pa je za en prst debel koaksialec (pa to ne mezinec).
Povezava je bila zanesljiva, signal pa osupljiv – kljub dolžini kabla.
Glede na vse skupaj bi ti torej priporočal le eno: poskusi v živo. Morda se lahko s katerim od trgovcev dogovoriš za nakup pod pogojem, da ti bo zadeva delovala za tvoje potrebe zadovoljivo. Skratka pusti se presenetiti (pozitivno ali negativno 🙂 ).
Pa poročaj o uspehu/neuspehu, če boš eksperimentiral.
LP…
No, k’smo že pr kablih… Kaki RG5xx kabli za to frkvenci sigurno niso dobri…Neki kompromis bi bil lahko RG8(213), ampak to ni to. Najboljši so najnovejši koaksijalni kabli, ki se uporabljajo pri GSM tehnologiji, pa še redukcij na SMA konektorje ne potrebuješ. Samo ne me prašat za ceno metra…Se prav bojim, da me ne vrže…Baje so dragi…
CIAO
Razdalja je približno 10 do 15 metrov, s tem da gre signal skozi 3 zidove in to poševno, kar naredi zid še debelejši (če me razumeš?). Prej, ko sem imel PCI wireless kartico sem imel hude težave z dometom. Zdaj imam USB Wireless zunanjo enoto (od D-Linka) postavljeno malo višje, pa tudi antena je navpična, kar je veliko bolje kot ležeča, ki je bila v kartici in domet je ok. Ni najboljši, ni pa tudi slab. Nekje vmes in stvar deluje dobro, brez prekinitev.
Forum je zaprt za komentiranje.