excel
O.k., mene pa tud neki zanima. Vsak mesec moram v excelu narediti seznam kupcev, znesek njihovega nakupa in vrednost popusta.
Zanima me kako lahko uredim program, da mi bo sam preračunal vrednost popusta?
Še to; vrednost nakupa imam pod F, vrednost popusta pa pod G (vrednost popusta je 10%).
Mi lahko kdo pomaga?
Najlepše se zahvaljujem za vaš čas.
Upam, da bom lahko pomagala.
Najprej označi prvo celico v G stolpcu(G2), zraven celice v stolpcu F kjer imaš vrednost nakupa(F2).Nato v vnosno vrstico prilepi ali pa napiši tole funkcijo
=PRODUCT(F2;0,1)
F2 predstavlja celico, kjer je prva vrednost nakupa, G2 pa celico kjer je prva vrednost popusta. Če imaš prve vrednosti kje druge, moraš to ustrezno popraviti v funkciji.Nato se zopet postavi v to celico in daj kopiraj. Označi vse ostale celice v G stolpci in daj prilepi.
Upam, da bo šlo.
Lp
TaNiTa
to narediš lahko tudi kot npr. =F2 * 0,1 (je isto kot product(x,y).
ne muči pa se s kopiraj-prilepi, ko je celica označena, v spodnjem desnem robu opaziš en kvadratek, ko postaviš kurzor miške tja, se naredi črn križec. nato ta križec samo povlečeš čez celice, v katerih želiš imeti formulo.
OPOMBA:
če v celico H2 vpišeš F2*0,1, se bo formula, ko povlečeš križec v H3, spremenila v F3*0,1, ko pa v H4 pa v F4*0,1 itd.
če formulo povlečeš v I2 se bo formula spremenila v H2!!! to preprečiš tako, klikneš na npr. F2 v polju, kjer je forumla (zgornja vrstica) in pritisneš tipko F4. Pojavil se po znak $F$2, kar pomeni, da je to fiksno, ni važno kam povlečeš polje, vedno bo F2, čeprav bo npr. H102 ali Ž2!!
Verjetno misliš vse stolpce?
Pod A je zap.št.,pod B datum, pod C ime kupca, pod D in E oznako, pod F vrednost nakupa in pod G vrednost popusta (15%). Sedaj pa bi rada, kot sem že rekla, da bi mi popust sam izračunal. Aja pa še to; vrednost nakupa in popusta morata vsebovati tudi DDV!
Mi lahko še vedno pomagaš?
> Verjetno misliš vse stolpce?
mislil sem na formulo, ki si jo vnesla v celico.
jaz bi napsal takole:
=F2*G2*polje, kjer imaš ddv (20%-8,5%)
če je popust 20%, mora biti v celici zapisano “0,2” in ne “20%”! Da se v celici vidi “20%” in da tako oblikovano tudi sprintaš, pa klikni z desnim miškinim gumbkom na celico in v meniju izberi oblikovanje celic …
pa tud tole je nepraviln zapis: 2.000 sit; mora bit samo 2000!
Forum je zaprt za komentiranje.