kakšna je obdavčitev?
Moji stari starši imajo parcelo, katera je trenutno kmetijsko zemljišče. Na občini pa imamo vlogo za spremembo v stavbno zemljišče. Ker to zemljišče dobim jaz kot vnuk me zanima:
– kdaj je bolj ugodno da se naredi prepis parcele na mene (še kot kmetijsko ali potem kot stavbno)?
– ter koliko je davka na darilno pogodbo?
– ali so še pri prepisu kakšni drugi skriti stroški?
Hvala za odgovor
pri darilni pogodbi v prvem dednem redu ni davka na darilo in ne na promet. Plača se samo overitev podpisov pri notarju (odvisna od vrednosti)
Kdaj se vam darilo splača sprovesti je odvisno od tega, kaj imate namen z njim početi.
1. če boste na parceli zidali in potem v hiši živeli in gotovo ne prodajali prej kot v 3 letih od takrat, ko boste tam živeli, potem je malce bolje, da naredite darilno pogodbo zdaj (nižji strošek overitve pri notrarju)
2. če boste parcelo prodali (prej kot 20 letih), če boste za zidavo jemali hipotekarni kredit (in pri tem zastavljali parcelo), če boste končano hišo prodali prej kot v 3 letih po vselitvi (in prijavi stalnega bivališča na tem naslovu), potem je bolje, da z darilom počakate do spremembe namembnosti in v pogodbo zapišete čimvišjo vrednost parcele. Strošek pri notarju bo malce višji (pa v nobenem primeru ne več kot ca 80 eur za overitev enega podpisa), bo pa manjša osnova za kapitalski dobiček.
Malce komplicirano. Seveda odvisno od tega kaj nameravate s parcelo početi.
Najprej hvala za odgovor
Kaj je stari starš – vnuk še prvi dedni red?
vvod:
“Kdaj se vam darilo splača sprovesti je odvisno od tega, kaj imate namen z njim početi.”
1/3 parcele bi imel jaz, kjer bi gradil hišo (verjetno za več kot 20 let)
1/3 parcele bi prodal takoj (v roku treh let)
1/3 parcele bi ostala dvorišče k zdajšnji obstoječi hiši
Iz tega sklepam, da je prepis smotern narediti zdaj, ko je še kmetijsko zemljišče, katero je manj vredno kot bi bilo stavbno (nižji notarski stroški).
Kakšen pa je davek oz. strošek če 1/3 parcele danes kot zemljiško dobim v dar, jaz jo pa čez 10 mesecev prodam kot stavbno?
Primer:
kmetijsko danes 2 evra X 650 m2
stavbno čez 10 mesecev 75evra X 650 m2
Razlika je očitna. Upam da sem bil razumljiv.
ja vnuki so v prvem dednem redu
sicer pa iz zapisanega sklepam da je parcela velika 1950 m2
strošek notarja pri vrednosti 3900 EUR (=1950 x 2 eur) za overitev enega podpisa je 16,53 eur
strošek notarja pri vrednosti 146.250 eur (1950×75) pa 82,62 eur
torej razlika, če prepis naredite danes ali čez nekaj mesecev je ca 75 eur
če 1/3 parcele prodate z dobičkom od (2×650 EUR) 1300 eur do (75×650) 48.750 EUR, torej razlika 47.450 eur, kot odbitek od dobička upoštevajo davek, ki ga plačate pri prodaji (2%) – 949 eur, ste “ustvarili” dobička 46.501 EUR, od katerega boste plačali 20% davka na kapitalski dobiček. Torej 9.300 EUR (46.501 x 0,2)!!!
moj nasvet … počakajte in na darilno pogodbo napišite čimvišjo oz. realno ceno.
VVOD če te prav razumem bom kot lastnik 1/3 parcele katero bom dobil v dar in jo v kratkem prodal, plačal velik del davka. A misliš da bi potem bila boljša računica, da se name prepiše samo 2/3 parcele (tista na kateri bom gradil in pa tista katera ostane prazne-dvorišče), ostala 1/3 parcele pa naj proda dedek in mi potem da denar od prodaje?
DACARKA, v primeru da dedek -vnuk ni prvi dedni red koliko je potem davka? 20% od vrednosti? Ker bi potem bilo bolje de se naredi prepis zdaj ko je kmetijsko zemljišče in je manj vredno, kot pa potem ko bo stavbno in bo vredno več.
Sem iskal zakon na dursovi strani in našel zakon. V 8.členu piše da sem dolžan na dediščino ali darilo plačati davek po spodnji lestvici. Dedek – vnuk je tretji dedni red kjer se plača 9400 evrov + 10% nad 100000 evrov vrednosti darila. Po moji laični razlagi (nisem pravnik) je sniselni prepis narediti ko je zemljišče kmetijsko in zato manj vredno.
Naj me prosim kdo popravi če se motim.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5017
Hvala
jojjj
se opravičujem. Vnuk je res obdarjenec v III. dednem redu. Torej:
– od zneska 1950x2eur = 3900 eur se plača davka na darilo 8% = 312 eur
– od zneska 1950x75eur=146.250 eur bi bil davek na darilo 9400 + 11% od 46.250 = 9400 + 5.087,5 eur = 14.487,50 eur
– davek na dobiček pri prodaji pa bi bil 9.300 eur
še 1x dajte vse na papir in primerjajte davke pri različnih variantah
dacarka pa še en kontrolni uč, prosim 😉
pripenjam še direktni naslov, kjer so objavljana pravila in davčne stopnje:
DANAJA kje pa to piše? A mi lahko napišeš link zakona kjer je dedek-vnuk prvi dedni razred. Bi ti bil zelo hvaležen da bi potem lahko primerjal s tistim zakonom katerega link sem zgoraj navedel. Saj če nisi pazljiv lahko plačaš velik davek, katerega sploh nebi rabil (podobno je bilo prejšnja leta pri dohodninah z olajšavami).
Vidim da si zgoraj napisala “zagotovo” kar mi da misliti da dobro poznaš zakonodajo pa bi te vprašal katera varianta je za mojo situacijo najugodnejša?
danaja ima prav in tudi vvod je imela v začetku prav
vnuki so v 1. dednem redu
v 3. dednem redu pa so v obratni smeri dedki in babice (kar je verjetno zmedlo vvod)
9. člen zakona o davku na dediščine in darila piše da je dedič prvega dednega razreda oproščen plačila davka.
11. člen zakona o dedovanju pa pravi da se vnuk uvršča med dediče prvega reda.
Tako sem prvi del vprašanja rešil saj je vseeno kdaj se naredi prepis zemljišča saj davka ne plačam ne pri stavbnem ne pri kmetijskem zemljišču.
Tako sem zvedel z vašo pomočjo nekaj novega in upam da bo pomagalo še komu.
Hvala
To sem mislil za tisti 2/3 parcele kateri bom obdržal. Za zadnjo tretjino pa po VVODOVI razlagi je najbolje da počakam da se zemljišče prekvalificira v stavbno in se potem naredi darilna pogodba kjer se navede realna cena za 650 m2 (napr: 45000 evrov) in ko bom prodal parcelo recimo za 46000 bom plačal 20 % na 1000 evrov.
Ali imam prav to razlago?
Ja, kar se davkov tiče imate prav (govorim o davku na dobiček iz kapitala) . Seveda pa boste morali sedaj narediti parcelacijo s katero boste ločili tisti del zemljišča , ki ga boste kasneje prodali.
Sicer pa mislim, da bi bilo (kar se celotnih stroškov tiče) najbolje, da bi za celotno parcelo naredili eno darilno pogodbo, in sicer šele potem, ko bo parcela prekvalificirana v stavbno. V primeru, da boste delali dve darilni pogodbi, se vam bodo namreč določeni stroški (npr. stroški overitve podpisa, sestave pogodbe in prepis v zemljiški knjigi) podvojili.
Pa še postopek (in strošek) odobritve pravnega posla po Zakonu o kmetijskih zemljiščih bo odpadel.
Hmm, jaz sem prišel na davčno z darilno pogodbo dedek-vnuk in so mi rekli, da ker dedek ni lastnik parcele več kot dvajset let, moram plačati davek na kapitalski dobiček 15% (največ 20% – odvisno koliko časa je lastnik, v mojem primeru 8 let).
Kapitalski dobiček = ocenjena vrednost parcelo s strani cenilca minus vrednost ob nakupu.
Davku na kapitalski dobiček se izogneš le, če si zakonski partner ali otrok darovalca (ne pa vnuk).
Zato bosta zdaj potrebni dve darilki: dedek-mami in mami-jaz.
Kr neki.
Forum je zaprt za komentiranje.