koliko stane cenitev stanovanja
Rabila bi uradnega cenilca, ki bi ocenil, koliko je vredno stanovanje. Mama ga je podarila meni, ker v njem živim. Zdaj pa je umrla in bi rada sestri dala 50% vrednosti, ker ima še večje probleme. Vem, da če pogledam na oglase, to nima zveze z realnostjo… lahko pa tudi mogoče tisti sistem od geodetov ali koga, kjer vidiš dejanske transakcije? Že to bi bilo dovolj. Rada bi namreč, da je vsaj približno uradno, da sestra ve, da je ne nategujem (sestra in mama se nista razumeli, midve pa se in sva bili vedno zmenjeni, da ji bom dala polovico, ko mame več ne bo). Hvala!
180 eur z davkom za nepremičninskega cenilca, ki bo to najbolje ocenil. Mi smo se obrnili na Makler-Bled.
Jaz poznam to firmo: http://www.samps.si/ (ampak bolj po imenu, kot da bi že kdaj rabila njihove storitve).
Drugače pa tudi mene zanima glede cene… res oglasi nimajo veze z realnostjo?? Zaenkrat se namreč lahko orientiram le po njih.
Nismo našli primerljive nepremičnine v oglasih in smo zato vzeli cenilca. Sodni cenilec (ki nima tako dobrega vpogleda v stanje na trgu), bi stal ca 250 eur.
Če se ti ljubi poguglati – vnesi gurs vrednost nepremičnin in potem tam lahko najdeš podatke iz dejansko sklenjenih pogodb.
Cena v oglasih je samo smernica, saj je isto stanovanje čez nekaj mesecev, ko ni zanimanja, v nekaterih primerih občutno cenejše. Sem že videla ceno, spuščeno za sto jurjev oziroma četrtino cene.
Če pa te skrbi zaradi sestre, da ne bi bilo kdaj kake tihe zamere med vama, pa res najemi cenilca, pa magari to potem odštej od vrednosti, se pravi, da si strošek delita.
sosedi so prodajali stanovanje, postavljena cena na internetnem oglasu je bila 270 000. Prodali so ga za 260 000.
Zakaj ne bi imelo eno z drugim veze? Razen svetlih izjem, kot so precenjena stanovanja in hiše na elitnih lokacijah, je vse ostalo bolj ali manj realno. Če se pa proda, je pa druga stvar.
Evo en primer, končna cena bo pa verjetno še nižja.
Prodajna cena je čisto nekaj drugega kot višina ponudbe.
Prodajna cena je tista, kjer se kupec in prodajalec zedinita za ceno in ta ni vidna v oglasih! Ne bodite naivne. Razen izjemoma, so prodajne cene za tretijino nižje od ponudbe.
Sama sem znižala ceno iz prvotnih 118.ooo€ na 40.ooo€, kar je bila realna vrednost!
Oglas je zelo slaba smernica!
Seznam sodno zapriseženih cenilcev imaš na netu. Če želiš preprečiti možen spor, naj ti naredi cenilni zapisnik, povej, da bi rada realno prodajno vrednost. Cenitve imajo namreč različne metode odvisno od namena cenitve. Večinoma so cenilci precej zasedeni, zato naj ti ne bo odveč zavrteti malo več telefonov. Mi smo plačali 430€.
Pa morda še neumestna pripomba: Ful se mi zdi lepo, ker se s sestro razumeta in razumeš njeno situacijo. Želim ti vse dobro!
smo dobli uradno cenitev 180.000 – bila sva lastnika jaz in brat.
Ker si 90.000 izplačila nisem mogla privoščit sem kapitulirala in smo dali vse skupaj v prodajo.
Kupci so bili pripravljeni plačati max. 110.000.
Z bratom sva se dogovorila, da mu dam 50.000 in pravico do uporabe ene sobe za namene dopusta – to si v 2 nadstropni hiši in pri naši razporeditvi prostora lahko privoščiš, v tvojem primeru pa najbrž ne.
Zraven tega je vprašanje, kako se bodo cene gibale naslednjih 5 let (recesija, kriza v gradbeništvu).
V naši vasi je dosti praznih nepremičnin, ki jih dediči ne želijo prodati pod ocenjeno ceno. Sami živijo v svojih novih hišah, za katere plačujejo kredit. Zaradi recesije je že marsikdo bil prisiljen prodati za nižjo ceno zaradi odplačila kredita za lastno hišo (izguba službe ipd).
Forum je zaprt za komentiranje.