davek pri nakupu nepremičnine
Še danes imam krepko dvignjen pritisk.
Kupili smo hišo oziroma bolje rečeno podrtijo za dobrih 100 tisoč€. Na kupoprodajni pogodbi, ki jo je naredil notar tudi lepo piše, da smo nepremičnino kupili za 100tisoč- Do tu vse lepo in prav. Včeraj nesem papirje na davčno in mi izračunajo plačilo davka na cenitev 150 tisoč€ To je 1000€ več davka. Našli so namreč neko leto dni staro cenitev in za njih je to vrednost hiše. Da se je od takrat porušila streha njim ni pomembno. Da so cene padle njim ni pomembno. Za 150tisoč take podrtije ne bi nikoli kupili ampak davek pa moramo vseeno plačat.
Matr sem jezna 🙂 Prav ena požrešna banda so.
A ima kdo konkretne izkušnje na tem področju? Rada bi se pritožila ampak ne vem kam in kako.
No če ne drugo sem se pa malo spihala kar tudi ni kar tako.
Hvala obema za nasvet.
Dolžni verjetno niso nič si predstavljam. Uslužbenka ima verjetno direktivo pobrat čimveč in to izvaja. Tako si jaz to predstavljam. Je pa zelo zelo nesramno vse skupaj. Toliko je govora o padanju cen….ja za nas navadne občane. Država si pa davke pobira pa nekih svojih zakonih. ehhh
Ali mogoče kdo ve, če ta informativni izračun, ki smo ga prejeli za nepremičnine kaj velja?
Ja, imam enake izkušnje kot ti. No, pri meni so povečali vrednost za 100% jemljejo povprečje prodaje izpred let, ko so bile nepremičnine dražje.
Ugovor ne zadrži plačila. Torej, moraš plačati, potem se pa pritoži. Jaz sem se, pritožba je šla na drugo stopnjo. Od takrat je že skoraj 2 leti pa še nisem dobila odgovora.
Naročiti moraš cenilca na lastne stroške. Najbolje, da na Dursu vprašaš za seznam. Sodno zapriseženi cenilci so kar dragi. Lahko te pride cca toliko, kot se ti je povečal davek. Razmisli, če se ti splača. Finančno najbrž ne. .
A ni tako, da davek plača prodajalec? Verjetno ste se domenili drugače.
Drugače so pa meni, ko sem prodala stanovanje po nižji ceni kot sem ga kupila, tudi nekaj težili glede cene, samo je bil nepremičninski posrednik pravnik in je žensko malo prestrašil in mi je potem obračunala davek na prodajno ceno. Drugače je pa nas sodno zaprisežen cenilec lani prišel cca 400€ (za hišo vrednosti cca 350 000).
Forum je zaprt za komentiranje.