Kaj Slovencu pomeni nepremičnina
Ste med takimi? No, upate priznat, tisti, ki vam bo tole “stopilo na žulj”?
http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/mnenja/2010/11/mazzini_kaj_slovencu_pomeni_nepremicnina.aspx
v sloveniji je stanje tako kot je, ker ni normalnega trga najemniških stanovanj. pred tridesetimi leti ni bilo nobene gonje za nakupom stanovanja. zakaj? ker si ga lahko normalno dolgoročno najel, tako, kot drugod po razvitem svetu.
potem pa so taista stanovanja razprodali za đabe, v roke so jih dobili ljudje, ki mislijo, da morajo z najemnino na črno zaslužit za jadrnico in glej, kaj se zgodi:
če hočeš najet stanovanje:
– ni šans, da dobiš dolgoročno pogodbo (ne za nedoločen čas, za 10 let je čist ok)
– ni šans, da se prijaviš za stalno
– ni šans, da fiksiraš ceno za dalj časa
– prepuščen si na milost in nemilost najemodajalcu
taka situacija je veliko preveč negotova. ne moreš si ustvarit družine, če ne veš, ali boš čez tri mesece še imel stanovanje, ali ga boš moral iskat okoli, ker najemniku niso všeč otroci.
v taki situaciji se bo zgodilo samo to, da bo folk na vsak način želel kupit svojo nepremičnino, rezultat pa vidimo sami. cene stanovanj so nekje v oblakih. res mislite, da je stanovanje v ljubljani vredno pol miljona evrov, po kolikor se prodajajo?
niti pod razno.
imam lastno stanovanje. odkrito povedano, če bi plačevala najemnino za stanovanje pod mojimi pogoji – uradna pogodba, prijava prebivališča, bi me prišla več, kot obrok za kredit. kdo je tu nor?
res je cena stanovanj je na veliko precenjena sploh LJ.,ko sva z mozem kupovala novo stanovanje,sva menjala obe zgornji kopalnici in spodnji tus,wc vse kompletno..prav tako parkete in tla na balkonih,stopnice in ograjo-imamo dupleks,to je bil dodatni strosek,plus racunat je treba, da je novogradnja ki je bila zelo draga.investitorje bi jaz za usesa,malo vec naj vlozijo v kopalnice in tla,malo vec v estetiko,ne pa brezvezano robo,samo da je in to za tako ceno,kot bi prodajali zlato!
jaz sem bila 12 let v najemu 8 let v enem, 4 leta v drugem stanovanju. obakrat sem dobila prazno stanovanje, sem ga sama opremila, pogodbo za nedoločen čas, nobenih težav zaradi dejstva, da sem enostarševska družina, nobenih maltretiranj z obiski in čekiranji plačil položnic. obakrat sem tudi seveda podpisala pogodbo za znatno manjšo najemnino kot je bila dejanska, pogoj pa je bil, a ase nekaj let ne dviguje in se tudi ni. zadnja je bila 250 eur za 40 m2 enosobno stanovanje z atrijem. v njem bi bila lahko toliko časa, dokler si en od lastničinih vnukov ne bi zaželel it na svoje (cca 10 let še).
ko sem potegnila skupaj vse stroške in si ogledala stanje v slo sem ugotovila, da za 600 eur na mesec lahko tudi kupim hišo v prlekiji, ki jo bom odplačevala 10 let in bo po tme času dejansko moja. če bi bila tolk brihtna in pogumna pred 12 leti ne bi toooolko denarja vrgla stran za najemnino. 🙂
hotela sem povedat,da so precenjena,previsoke cene,glede na to kaj je notri in kako so narejena,kaj nudijo.
vsa stanovanja pa naj bo nase ali tuje,ne glede na velikost.tudi najemnine so precenjene,majhn pajzl po Lj. za 500e ,lepo vas prosim..za 500e najemnine bi moralo biti stanovanje novo,lepo opremljeno in s spodobno estetsko kopalnico,sem gledela nedolgo nazaj ,ko je kolegica iskala najemnisko stanovanje,kaj vse ne oddajajo,to ni niti stala za krave kaj sele za ljudi in to za tako ceno..
p.s nisem bogata,predelavo je placal moz.
Imamo dokaj veliko hišo 260m+ , dva otroka, ki jima nudimo vsakemu svojo veliko sobo (sam je sem jo delil z bratom), dovolj prostora, da imam vse svoje zadeve pod svojo streho ( ne pa po nekih skladiščih, pri mami, prijateljih…), prostor za praznovanja (več ali manj imamo po zimi rojstne dneve, familija pa je velika), Kaj mi to pomeni? pomeni mi veliko VARNOST, UŽITEK, VESELJE, ZADOVOLJSTVO KO SE PRIPELJEM V LASTEN DOM….
Ko bova stara toliko, da pač ne bova zmogela poskrbeti za vse zadeve, ki so pač potrebne, bom vse skupaj prodal in šel nekam kjer bom užival preostanek življenja kolikor se bo pač dalo.
Tako sta naredila moja starša, denar sta razdelila na tri enake dele 1/3 meni, bratu in za njiju 1/3 tako, da sem lahko dokončal hišo. Dala pa sta nama z bratom vedet, naj ne računava na kakšno dediščino, ker je kaj dosti ne bo ostalo, živita v najetem bungalovu, kjer imata poskrbljeno za vso oskrbo, v bljižini morja in uživata, mi jih pa enkrat na teden ali pa na dva obiščemo in smo vsi zadovolni.
To kar ti navajaš je en navaden bullshit.
-sama sem oddajala stanovanje za nedoločen čas
-najemnik si lahko stalno ali začasno prebivališče prijavi brez soglasja lastnika. Rabi samo najemno pogodbo.
-cena najema za moje stanovanje je bila fiksna 5 let.
Zgodilo pa se je takole:
Ko sem stanovanje oddala, ga je vzela v najem mlada gospodična. V pogodbi sva navedli, da v stanovanju živi sama. Nato sem čez čas izvedela, da v stanovanju živi tudi njen partner. O tem me ni obvestila, niti ni predlagala sklenitve aneksa. Sem morala urgirat, sva sklenili aneks. Čez nekaj časa ugotovim, da tam živi tudi novorojenček. Spet nobenga obvestila meni kot lastnici o novem družinskem članu.
3 leta in pol je najemnino in stroške plačevala redno, ko je prišel tretji član je s plačevanjem prenehala. Naknadno sem izvedela, da ni plačevala niti stroškov. Vse so skoraj že odklopili.
Zaključek:
-stanovanje sem oddala eni osebi, na koncu so se razmnožili na tri
-1 leto in pol sme potrebovala, da sem se jih iz stanovanja znebila
-sama sem poravnala vse njihove neporavnane stroške za nazaj, da mi niso vsega izklopili
-za eno leto in pol sem bila brez plačila najemnine.
In kaj boš zdaj rekel? Kdo je golazen? Najemniki ali lastniki?
-najemnik si lahko stalno ali začasno prebivališče prijavi brez soglasja lastnika. Rabi samo najemno pogodbo.
Zgodilo pa se je takole:
Ko sem stanovanje oddala, ga je vzela v najem mlada gospodična. V pogodbi sva navedli, da v stanovanju živi sama. Nato sem čez čas izvedela, da v stanovanju živi tudi njen partner. O tem me ni obvestila, niti ni predlagala sklenitve aneksa. Sem morala urgirat, sva sklenili aneks. Čez nekaj časa ugotovim, da tam živi tudi novorojenček. Spet nobenga obvestila meni kot lastnici o novem družinskem članu.
3 leta in pol je najemnino in stroške plačevala redno, ko je prišel tretji član je s plačevanjem prenehala. Naknadno sem izvedela, da ni plačevala niti stroškov. Vse so skoraj že odklopili.
Zaključek:
-sama sem poravnala vse njihove neporavnane stroške za nazaj, da mi niso vsega izklopili
In kaj boš zdaj rekel? Kdo je golazen? Najemniki ali lastniki?[/quote]
Če ti kdo verjame?
Zakaj pa nisi pustila, da jim skoraj vse že odklopijo pa bi sami plačali stroške ali pa bi se leto in pol prej ven popraskal.
Sam tudi oddajam stanovanje in imamo čist korekten odnos z najemniki, samo vsake pol leta se “povabim na kavico” da skupaj pregledamo položnice in se sprehodimo skozi stanovanje, kar je tudi v pogodbi napisano.
Zgodilo pa se je takole:
Zaključek:
Če ti kdo verjame?
Zakaj pa nisi pustila, da jim skoraj vse že odklopijo pa bi sami plačali stroške ali pa bi se leto in pol prej ven popraskal.
Sam tudi oddajam stanovanje in imamo čist korekten odnos z najemniki, samo vsake pol leta se “povabim na kavico” da skupaj pregledamo položnice in se sprehodimo skozi stanovanje, kar je tudi v pogodbi napisano.[/quote]
Če bi se pozanimal bi vedel, da distributerji dolg terjajo od lastnika in ne najemnika. In nazadnje kar si želim je to, da bi me Elektro Maribor tožil.
Zgodilo pa se je takole:
Zaključek:
Jaz posta”bullshit” nisem razumela kot da je kdorkoli golazen. Ne najemniki ne lastniki. Sploh pa ne kar počez, seveda se pa takšnih in drugačnih najde med obojimi.
Point zadeve je, da pri nas ni normalnega fonda najemniških stanovanj (po normalnih cenah), kot je to marsikje v tujini. Pri nas stanovanja oddajajo več ali manj tisti posamezniki, ki imajo kakšno stanovanje viška in ga trenutno ne potrebujejo (dokler npr. ne zrastejo kakšni otroci/vnuki). V tujini pa stanovanja oddajajo tud firme ali posamezniki, ki imajo ta stanovanja izključno za oddajanje in ga lahko najameš npr. pri dvajsetih pa do konca življenja, če se ti zdi tam bit v redu. S tem da najemodajalec marsikje stanovanje sam vzdržuje, vsake toliko prebeli, zamenja kakšne dotrajane kuhinjske aparate … (vem za take primere – pa ni bila najemnina nič kaj bistveno višja kot pri nas, plače so pa tam precej boljše).
Če bi bila pri nas možnost takšnega “normalnega” najema, bi sama morda tudi rajši šla v najemniško stanovanje (glede na to, da sva brez otrok in ni treba skrbet, da bo lahko kdo kaj dedoval). Pač bi ostala tam 10, 20 let, morda do konca življenja, če mi kaj ne bi bilo všeč, bi se pa brez problema preselila kam drugam. Ker pa takega najema “za nedoločen čas” pri nas skorajda ni, sploh pa ne po cenah, primernih našim plačam, je človek pač primoran se zapufat in kupit svoje stanovanje, da ima vsaj približno neko varnost in ve, da ga nihče ne bo metal iz stanovanja.
Zgodilo pa se je takole:
Zaključek:
Če ti kdo verjame?
Sam tudi oddajam stanovanje in imamo čist korekten odnos z najemniki, samo vsake pol leta se “povabim na kavico” da skupaj pregledamo položnice in se sprehodimo skozi stanovanje, kar je tudi v pogodbi napisano.[/quote]
In zakaj ji ne bi verjel? Take zgodbe so popolnoma običajne. Če imaš ti srečo z najemniki, ne pomeni, da so vsi korektni. Jaz sem oddajala sobe v lastnem stanovanju, ker drugače po mamini smrti nisem mogla preživet. Ne rečem, dva najemnika sta bila 1a, res super, a da ne govorim, kak folk se je vse sprehodil čez moje sobe, jaz sem bila pa mlada in neumna, brez izkušenj pa v stiski in sem kar zaupala. Tako da mi je popolnoma jasno, kaj vse lahko pride v stanovanja pa čeprav sprva zgledajo ful korektni.
evo, točno o tem govorim
da najemodajalci mislijo, da morajo dati soglasje, da ima človek otroke.
če pa ti ne preverjaš, ali so stroški plačani, ali ne, je pa tvoja krivda.
poskušaj prijavit stalno prebivališče, če si brez pogodbe.
moje izkušnje
denar na roko
stanovanje brez uradne pogodbe
drugo leto bi zvišali najemnino kar za 50% – mi je lastnica rekla, da vse njene kolegice zaslužijo s stanovanji več, kar po njenem pomeni, da je upravičena dvignit najemnino.
evo, točno o tem govorim
moje izkušnje
denar na roko
drugo leto bi zvišali najemnino kar za 50% – mi je lastnica rekla, da vse njene kolegice zaslužijo s stanovanji več, kar po njenem pomeni, da je upravičena dvignit najemnino.[/quote]
Očitno ne poznaš zakonodaje.
Najemodajlec ne rabi dat soglasja, da ti imaš otroka, MORA PA DATI SOGLASJE, DA TA TVOJ PAMŽ LAHKO ŽIVI V NJEGOVI NEPREMIČNINI[/b], ker v stanovanju lahko bivajo samo osebe, ki so kot najemnik in uporabnik navedene v pogodbi. In v kolikor se število uporabnikov spremeni, je o tem potrebno skleniti aneks. In najemnik je zato dolžan lastnika stanovanja obveščati o svojem razmnoževanju oziroma o tem, kdo poleg njega še biva v stanovanju.
Tisti, ki najame stanovanje brez pogodbe, je pa tele in edino pravilno, da si ne more prijaviti prebivališča.
No, jaz se sicer strinjam z Mazzinijem glede lestvice potreb Slovencev. Tu je pa res zadel žebljico na glavico. Slovenci se delijo na dva tabora: stanovanje/bajta-otroci in čim manj pretresov do konca življenja, ko bubreg v loju, eni so pa kao tisti, ki se hočejo ‘samo zabavat’. In potem tisti iz prve kategorije z zaničevanjem in vzvišenostjo gledajo na ‘neresneže’, ker seveda edina prava in resna stvar v življenju se je razmnožit in skrbet za lastno bajto.
Da bi kdo govoril o samouresničitvi, kot je lepo povedal Mazzini, da bi kdo imel cilj ustvarjat, razvit kako modrost, se realizirat, razvijat pogled na svet, ki seže mimo osnovnih gonov, ustvarit še kaj drugega kot samo potomce – to so itak za povprečnega Slovenčka čisto previsoko leteče teme, ki jih takoj zatre, češ da so brezvezne, preprosto zato ker jih sploh ne razume.
Žal, tu je pa ta narod res v podnju.
Ko sem jst živela v najemu, lastnik ni hotel pod nobenim pogojem skleniti pogodbe. Če bi pa vztrajala, mi je pa želel nabit še davek poleg, ki bi ga on moral plačevati od najemnine. Torej smo naredili vse brez in na srečo je bilo vse ok, nikoli nobenih težav.
Zdi se mi povsem razumljivo, da če se najemniku pridruži še kak član, da se to najemodajalcu sporoči in tudi prijavi upravniku, ki obračunava stroške za osebe za blok.
Da bi se pa stalno prijavil v najemniškem stanovanju, je pa skoraj nemogoče, še začasno ne, kaj šele stalno.
Ali ste ziher, da če ima najemnik pogodbo, da se lahko samo na podlagi te pogodbe prijavi? Brez privolitve lastnika?
Ziher ja.
Tako za začasno kot stalno prebivališče rabiš samo najemno pogodbo in nobenega dodatnega soglasja lastnika ne potrebuješ.[/quote]
ida kaj se pa zgodi recimo ce najemnik ni ok,da se ne drzi svojih obveznosti in mu odpoves pogodbo,al pa da mu enostavno potece,kaj potem s stalnim bivaliscem,a ni tako da ga ne mores odjavit,da se mora sam?
evo, točno o tem govorim
moje izkušnje
denar na roko
drugo leto bi zvišali najemnino kar za 50% – mi je lastnica rekla, da vse njene kolegice zaslužijo s stanovanji več, kar po njenem pomeni, da je upravičena dvignit najemnino.[/quote]
Očitno ne poznaš zakonodaje.
Najemodajlec ne rabi dat soglasja, da ti imaš otroka, MORA PA DATI SOGLASJE, DA TA TVOJ PAMŽ LAHKO ŽIVI V NJEGOVI NEPREMIČNINI[/b], ker v stanovanju lahko bivajo samo osebe, ki so kot najemnik in uporabnik navedene v pogodbi. .[/quote]
kar efektivno pomeni, da te lahko vrže iz stanovanja, če rodiš otroka in se gospod najemodajalec s tem ne strinja – kar je milo rečeno v nasprotju z marsičem, ampak, imaš prav – v zakonu piše točno to zato pa pravim, da je najemniški trg pri nas nefunkcionalen in je to osnovni vzrok, zakaj ljudje na vsak način hočejo lastno stanovanje – ker zdaj jim lahko ena naduta babura serje po glavi samo zato, ker si rodil otroka in je to dovoljšen razlog, da te vrže iz stanovanja ven.
Forum je zaprt za komentiranje.