Eden v mansardo drugi od doma
Spodaj imamo poste na temo odnosi med svakinjami ipd.
Sama sem pred veliko dilemo. Trenutno živim v 1,5 sobnem stanovanju. Moj fant si želi, da se preselim k njemu domov v mansardo, kjer bi imela neprimerno več prostora. Imela bi popolnoma ločeno gospodinjstvo ter svoj vhod. Tast in tašča se s tem strinjata in sinovo odločitev podpirata ter se veselita, da bo sin ostal doma – imajo kar dosti dela okoli hiše (v gozdu, sadovnjaku ipd), kjer je moška roka več kot potrebna, tast pa je že v letih.
Fant ima 10 let mlajšo sestro, ki še študira in že skozi govori, da noče živeti doma. Njenemu dečku so njegovi starši kupili parcelo na kateri bi si naj zidala, računata pa na izdatno pomoč tudi njenih staršev.
Kaj sedaj narediti? Naj na nek načun odkupiva mansardo in dava € sestri za zidanje tako, kot je to naredila ena v spodnjem postu? Po drugi strani lahko ona ta denar zapravi kakor si želi in ostane doma.
Naj odkupiva mansardo in dava denar staršem? Potem bo ona nekega dne spet prišla z idejo, da jo morava izplačati?
Mi2 sva ji do neke vsote pripravljena nuditi finančno inekcijo, ampak ta vseeno ne bi mogla biti dovolj velika, da bi si samo s tem kupila stanovanje oz. naredila hišo…
koliko bi po vašem moralo znašati najino izplačilo?
Kako naj to uredimo, da bo volk sit in koza cela…ne bi rada namreč, da se ona počuti izigrano, ampak za vsako ceno pa nama tudi ni treba biti tam…
bi vedeti, zaradi česa ste se “izselŽelela jenci” počutili “izigrane oz. na slabšem” v primerjavi z tistimi, ki ste ostali doma? In kako bi lahko stanje starši/bratjeSestre/svakiSvakinje popravili?
Naj omenim, da fantovi starši zelo pritiskajo nanj, da naj ostane doma…če ostaneva v mojem stanovanju ali pa če greva zidati svojo hišo, bo stalno hodil delat tudi domov in potem bova spet mi2 imela težave….po drugi strani pa na sestro tudi ni za računati, ker pod nobenim pogojem ne želi ostati doma – na nek način že sedaj računa na to, da bo brat poskrbel za starše.
Ne vem res ne kaj naj naredim..
Naredi tako, da ti bo najbolj odgovarjalo.
Keri problemi, pri nas se soočamo ravno z nasprotnimi. Imamo svojo hišo in stanovanje, mama živi sama v ogromni hiši, teta isto, ampak največ nam pomeni neodvisnost in svoboda zato živimo v svoji hiši, čeprav nam nebi bilo potrebno graditi, smo ravno zaradi tega, da nas nihče ne more komandirati.
stalno se nekaj usajate preko parazitov v mansardah, sedaj pa ena hoče nekaj dat in ne samo vzet, pa ji ne morete povedati, koliko hočete imeti, da ji prepustite svojo sobico doma…
Meni bi se osebno najbolj fer zdelo, da se s starši pogovorita, koliko vama računajo za mansardo in jo odkupita. Starša pa naj s tem denarjem izplačata sestro ali pa ga zafrčkata po svoje…
Navsezadnje dedujemo po starših in če že potem dediščino pričakujte od njih, ne pa od bratov in sester…
Najhujše mi je, ko imajo starši bajto, ki pada že narezen, vredno recimo 70.000, potem pride tamau in vloži v njo še 70.000, nakar izseljenec zahteva izplačilo na “novo vrednost”.
Iz tvojega sestavka razberem, da te najbolj skrbi, koliko bo zahtevala fantova sestra. Kar se mi zdi prav trapasto. Nič vam ne manjka, pa že delate računice, kako dobiti še več, še več prostora, še več zemlje.
Dejstvo je, da ima ta sestra pravico zahtevati prav toliko kot njen brat. To ti je ja jasno.
Sicer pa jo lahko izplačate. Tu ne vidim problema. Ti lahko prodaš 1,5 sobno stanovanje, nekaj bosta dodala starša, nekaj tvoj fant, pa jo boste izplačali.
Ampak se mi zdi, da ti vidiš problem tam, kjer ga ni.
Še največji problem bo, ko boš spoznala, da res velja že pregovorno, da mladi in stari niso za pod isto streho.
Srečno!
Po moje pa jo skrbi upravičeno.
Ker če bo sestra zahtevala toliko, da si lahko ona2 že s tem sezidata svojo hišo, potem bo vsak pameten raje šel sam graditi…
Najlažje je sedaj čakati, da se bosta onadva zaj skeširala pri hiši, potem pa zahtevati še enkrat toliko za sestro, ali pa ven…
Zato pa potrebno položiti karte na mizi TAKOJ!
Jaz bi prodala stanovanje, fant naj prispeva svoje in idita v večje stanovanje ali svojo hišo.
Mislim, da znajo biti problemi tudi zato, ker ni v igri “samo” mansarda, ampak tudi sadovnjak, gozd (kot si sama omenila)… – sestra bo čez leta lahko (upravičeno) zahtevala delež, mirno pa se odpove hiši… Ampak grem stavit, da vidva s tem ne bosta zadovoljna, ker bosta mnenja, da sta jo že izplačala. Japajade…
Nihče pa noče videti tega, da sta se pripravljena odseliti k staršem, ki že rabijo pomoč in jo bodo vedno bolj! Izredno lepo je od njiju, da sta pripravljena živeti tam ,odkoder jo hoče mlajša sestra čimprej odkuriti.Nase prevzemata veliko breme.
Ker pa hočeta biti poštena tudi do sestre-bi bilo najbolje najeti cenilca, da oceni, koliko je sploh vredna ta mansarda. In če prispevata 1/2 je to popolnolnoma v redu. O vsem ostalem se boste dogovarjali sproti, saj je iz tvojega pisanja čutiti, da se razumete in ne bo problemov.
Pošteno je, da vsi otroci dedujejo enako. Fantova sestra danes govori, da noče biti doma, toda življenje ima čudna pota in zelo je možno, da bo pristala doma.
Jaz za življenja staršev ne bi ničesar kupovala od njih, saj se lahko zgodi, da odkupita mansardo, svakinji pa bodo podarili spodnji del in prepir bo tu.
Če si prilagodljiva pojdi k njim vzemi pa v zakup spoštljiv odnos do staršev, ki si to zaslužijo in svakinje, ker je to njen dom.
Za vaju bi bilo sprejemljivo, da vama prepišejo in vidva sestro pošteno izplačata, da ne more ničesar več dedovati, za starše pa bi bila to največja neumnost, saj bi ostala brez vsega, nikoli pa se ne ve kaj pride v življenju.
Težka situacija, vprašajta veliko ljudi in potem se odločita. Srečo želim vam vsem , da se vam dobro izide.
kako se zadeva ureja? ja pravno menda, a ne! če se odločate da nekaj odkupite. čeprav ne vem zakaj odkupit, nekaj, kar se bi sicer delilo v dediščini. bolj preprosto je, če tvojemu zapišejo tisti del že sedaj. vidva pa bi tudi bilo dobro da uredita razmerja prej, sploh če sta lastnika stanovanja oba.
Kakšna neumnost. Hiša je od STARŠEV in NIHČE od otrok nima pravice zahtevati NIČESAR, ne sestra ne njen brat. Starši se imajo vso pravico popolnoma sami odločit komu bodo kaj dali, tudi če to pomeni da bo eden dobil vse, drugi pa bo moral od doma praznih rok. Zakaj so se tako odločili je njihova stvar in nikomur niso dolžni polagat računov pa če se vam zdi to še tako krivično. To kar imajo so si ustvarili oni in imajo pravico s tem delat po želji, zamere gor ali dol.
Po smrti obeh staršev bo njuno premoženje romalo v roke otrok, pač po zakonu o dedovanju. Tudi tam nima NOBEN otrok nobene pravice zahtevat ENAK delež. Če oporoke ni, potem gre na pol, če oporoka je, se jo upošteva, razen v primeru da en ni dobil NUJNEGA deleža, do katerega je po zakonu opravičen ne glede na to kaj piše v oporoki.
Avtorica posta tebi pa tole. Danes so redke zveze in zakoni ki ostanejo skupaj, čeprav ti želim da tvoja sreča traja do smrti. Ampak…..če gre kaj narobe ti družina v kateri so že zdaj take razmere ne bo pomagala. Ob ločitvi boš ti tista ki se bo morala izselit in dokazovat z računi kaj si vložila v hišo. V kolikor se boš spravila v odkup mansarde in izplačilo svakinje spravi vse papirje in račune. Tudi sicer ni razloga zakaj bi kaj odkupovala in kogar koli izplačevala, saj nimaš nobenega jamstva da bodo stvari urejene. Svakinja se še vedno lahko vrne na dom, uveljavlja nujne deleže, nagaja pri dedovanju….Če fantovi starši SILIJO fanta naj ostane doma in jim bosta verjetno kar oba pomagala pri delu v sadovnjaku, okoli hiše in skrbela tudi za ostarela starša, potem jaz ne bi imela nobene slabe vesti če bi živela v mansardi. Stanovanja nikar ne prodajaj ker ne veš kako prav ti še lahko pride ( lahko ga prihraniš za svojega otroka, lahko daš noter najemnike in kaj malega zaslužiš, lahko pa ti v sili še zelo prav pride če bi morala vezo končat in odit na svoje).
Kakšna neumnost. Hiša je od STARŠEV in NIHČE od otrok nima pravice zahtevati NIČESAR, ne sestra ne njen brat. Starši se imajo vso pravico popolnoma sami odločit komu bodo kaj dali, tudi če to pomeni da bo eden dobil vse, drugi pa bo moral od doma praznih rok. Zakaj so se tako odločili je njihova stvar in nikomur niso dolžni polagat računov pa če se vam zdi to še tako krivično. To kar imajo so si ustvarili oni in imajo pravico s tem delat po želji, zamere gor ali dol.
Po smrti obeh staršev bo njuno premoženje romalo v roke otrok, pač po zakonu o dedovanju. Tudi tam nima NOBEN otrok nobene pravice zahtevat ENAK delež. Če oporoke ni, potem gre na pol, če oporoka je, se jo upošteva, razen v primeru da en ni dobil NUJNEGA deleža, do katerega je po zakonu opravičen ne glede na to kaj piše v oporoki.
Avtorica posta tebi pa tole. Danes so redke zveze in zakoni ki ostanejo skupaj, čeprav ti želim da tvoja sreča traja do smrti. Ampak…..če gre kaj narobe ti družina v kateri so že zdaj take razmere ne bo pomagala. Ob ločitvi boš ti tista ki se bo morala izselit in dokazovat z računi kaj si vložila v hišo. V kolikor se boš spravila v odkup mansarde in izplačilo svakinje spravi vse papirje in račune. Tudi sicer ni razloga zakaj bi kaj odkupovala in kogar koli izplačevala, saj nimaš nobenega jamstva da bodo stvari urejene. Svakinja se še vedno lahko vrne na dom, uveljavlja nujne deleže, nagaja pri dedovanju….Če fantovi starši SILIJO fanta naj ostane doma in jim bosta verjetno kar oba pomagala pri delu v sadovnjaku, okoli hiše in skrbela tudi za ostarela starša, potem jaz ne bi imela nobene slabe vesti če bi živela v mansardi. Stanovanja nikar ne prodajaj ker ne veš kako prav ti še lahko pride ( lahko ga prihraniš za svojega otroka, lahko daš noter najemnike in kaj malega zaslužiš, lahko pa ti v sili še zelo prav pride če bi morala vezo končat in odit na svoje).
Avtorica posta tebi pa tole. Danes so redke zveze in zakoni ki ostanejo skupaj, čeprav ti želim da tvoja sreča traja do smrti. Ampak…..če gre kaj narobe ti družina v kateri so že zdaj take razmere ne bo pomagala. Ob ločitvi boš ti tista ki se bo morala izselit in dokazovat z računi kaj si vložila v hišo. V kolikor se boš spravila v odkup mansarde in izplačilo svakinje spravi vse papirje in račune. Tudi sicer ni razloga zakaj bi kaj odkupovala in kogar koli izplačevala, saj nimaš nobenega jamstva da bodo stvari urejene. Svakinja se še vedno lahko vrne na dom, uveljavlja nujne deleže, nagaja pri dedovanju….Če fantovi starši SILIJO fanta naj ostane doma in jim bosta verjetno kar oba pomagala pri delu v sadovnjaku, okoli hiše in skrbela tudi za ostarela starša, potem jaz ne bi imela nobene slabe vesti če bi živela v mansardi. Stanovanja nikar ne prodajaj ker ne veš kako prav ti še lahko pride ( lahko ga prihraniš za svojega otroka, lahko daš noter najemnike in kaj malega zaslužiš, lahko pa ti v sili še zelo prav pride če bi morala vezo končat in odit na svoje).[/quote]
Ne bo držalo – če pravno uredijo, ne bo nobenih problemov ob morebitni ločitvi. V tem primeru ni zapletov, zapleti nastanejo, če se zadeve rešuje “v dogovoru”, se pravi “rekla-kazala”, ob smrti, se pravi dedovanju, se pa nato res pogosto zgodi, da se nekoga izigra.
Jaz nikoli ne bi hotela iti za “tamlado”, pa če bi pri partnerju imeli vilo 2000 kvadratov, raje samo soba, mi zasebnost in samostojnost preveč pomenita. Vidim povsod okoli sebe, preveč takih primerov, kjer imajo tudi kao ločene vhode, pa kuhinje, pa vendarle ni to to. Pa še nekaj, enostavno ne razumem staršev, ki že od malega otroku vbijajo v glavo, da mora ostati doma, oz. kako bi bilo to fino in fajn.V nasprotnem primeru, pa imajo ti odrasli otroci (največkrat sinovi) ful občutek krivde, če se odselijo drugam. Madona, pa saj se ima vsak sam pravico odločiti, kje bo živel. Sploh če imaš sama svoje stanovanje, jaz niti pod razno v tvojem primeru ne bi šla k tipu živet. Razmisli in vso srečo.
Ne prodaj stanovanja ampak ga imej za rezervo in zaslužek (oddaj ga). In zakaj bi kupovala mansardo, če pa gresta k staršem tudi za pomoč njima? S sestro se boste pa menili o delitvi oz. odplačilu, ko bosta starša umrla. Le zakaj bi ji sedaj vidva “gradila” hišo?
Bodita previdna, da se ne opečeta. Če bosta mansardo prenavljala shranita vse račune.
Srečno.
Jaz bi sicer na tvojem mestu dobro premislila, če bi želela živeti skupaj s starši od fanta (oziroma s komerkoli, izvzemši fanta in otroke).
Ampak kakorkoli – možnost je tudi ureditve preužitka (glej na primer preužitek), kjer bi celotna hiša in posest že zdaj postala vajina – v zameno, da do smrti skrbita za njegova starša. Verjetno pa bi bilo sestro še vedno treba izplačati, lahko tudi že zdaj. Ona se s tem odpove dedovanju, kolikor vem in sklepam.
Če kdo o tem ve še kaj, naj napiše.
Forum je zaprt za komentiranje.