Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine prodati ali oddati?

prodati ali oddati?

Kaj svetujete:

– ali je bolje oddati stanovanje za 300 eur/mesec in vzeti 470 eur/mesec kredita za hišo na 30 let (stanovanje se lahko potem čez nekaj let proda, ko se zniža tudi % davka na dobiček ob prodaji)

– ali je bolje prodati stanovanje, plačati najmanj 6000eur davka na dobiček in vzeti kredit 350 eur/mesec na 25 let

kaj pa računstvo? Smo šprical, a?

Pa poglejmo:

Predpostavka neinflacijske razmere pri plačevanju in prihodku.

1. Prvi izračun, vsa plačila, :
Kredit 470×360=169.200€
Najemnina 245 € (= pribl.300 – dohodnina 25% )x 324 (odštejem 10% ker ni verjetno, da bo 100% vedno oddano) = 79.380€
Razlika-neto izplačilo: 89.820€
Premoženje: staro in novo stanovanje!!!!!

2.Izračun:
Kredit 350x 300=105.000 €
Davek 6000€
Skupaj plačila: 111.000€
Premoženje: novo stanovanje + morebiten dobiček iz naložbe, če vam uspe presežek denarja naložiti za več, kot prinaša staro stanovanje.

Zaključek: prva možnost je očitno ugodnejša in bistveno manj tvegana.

Kako se odločiti?
Jaz bi rekel da glede na lego starega stanovanja-če je nekje,kjer se pričakuje rast ali vsaj stabilnost cen (mestna središča), bi ga obdržal. Pa seveda glede na odnos do tveganja…-

zelo vprašljivo

če boste imeli stanovanje zasedeno 12 mesecev na leto in bodo najemniki plačevali najemnino in ostale stroške , pol bi bilo vrednoi razmisliti da obdržite stanovanje, morate pa se zavedati, da bodo s stanovaanjem še vedno razni investicijski stroški , zavarovanja, novi davek na premoženje……

če pa boste naleteli na nesolidnega najemnika, pa boste s stanovanjem globoko zabredli, recimo
stanovanjski stroški + davek + investicije + novi davek+ adaptacija stanovanja = globoka bula

sam bi verjetno prodal stanovanje, me nebi bolela glava in se mi nebi bilo treba preganjati po sodišču
120 eur na mesec je precejšna razlika in če jo namenite v naložbo po koncu krize imate lahko lep donos kateri vam bi recimo pomagal plačevati kredit

Po eni strani me muči davek na nepremičnine – se bojim, da bo visok (čeprav strokovnjaki pravijo, da to ne bi šlo skozi parlament), po drugi strani pa bi radi s prodajo počakali, da se spet nekoliko poveča povpraševanje za nakup, da lahko še malo dvignemo ceno.Smo dali oglas za oddajo in prodajo. Za najemanje je zelo veliko povpraševanja (tako da ne bi smel biti problem in bomo še malo višali ceno), za nakup pa je manj zanimanja. Bomo vzeli kredit z možnostjo predčasnega polačila, tako da če prodamo, poplačamo vsaj del kredita.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close