Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine sum na vdor v zasebnost

sum na vdor v zasebnost

Sva 2 študentki in živiva v podnajemniškem stanovanju v Ljubljani. Sumiva, da nama lastnik med vikendom ko naju v stanovanju ni hodi v stanovanje in uporablja vodo in elektriko na najine stroške, računi so namreč pretirano visoki ( ne dobivamo položnice). Zanima naju kako bi se prepričale, da imava prav? Video nadzor žal ne pride v poštev ker je zadeva precej draga. Najlepša hvala za odgovore.

Zamenjati ključavnico!

[hr]
Novdom nepremičnine

Popiši števce pa pojdi na dopust – ko se vrneš boš videla ali je tvoj sum upravičen.

Novdom žal je ta opcija izključena ker se po zakonu tega v podnajemniškem stanovanju ne sme..lastnik ima pravico 2x na leto pridet v stanovanje na kontrolo….sva pa tut midve na to prvo pomislile. Hvala vseeno! LP

megabajt hvala za nasvet, bomo poskusle ce ugotovimo kateri so nasi…

Kaj pa kakšna “sam svoj mojster” izvedba čim bolj nevidnih označb recimo na vratih, a la selotejp (nekoliko natrgan, da se potem hitro strga in ne zadržuje vrat) ipd., ki bi se ob odprtju vrat čim bolj nevidno strgale/snele? Bi bilo malo za preprobati, kaj bi najbolje delovalo, bilo neopazno in ne bi dalo napačnih “pozitivnih rezultatov” (da se ne bi samo od sebe snelo)? 😉

Bi bilo pa po moje potem ob potrjenem sumu za “črno na belem” vseeno dobro izvesti tisto z dopustom in števci.

Da bi posnela ali lastnik dostopa v stanovanje, ko vaju ni doma je dovolj, da imata osebni računalnik in eno zakamuflirano web kamero (za 10-20 EUR na Bolhi) na pravem mestu. Pustita čez vikende, da se snema pa bosta videli kaj se dogaja v vajini odsotnosti.

Stanovanjski zakon pravi, da mora najemnik DOPUSTITI vstop lastniku 2x letno. Ned pa da se sprehaja kar tako , kadar se mu tljubi.
To pomeni motenje posesti.
VI.6 Pravice in obveznosti najemnika stanovanja
94. člen
(obveznosti najemnika stanovanja)
Najemnik stanovanja mora:
– uporabljati najeto stanovanje v skladu z najemno pogodbo;
– odgovarjati za škodo, nastalo pri nepravilni oziroma malomarni rabi stanovanja;
– dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;
……

Ker lastnik moti vajino posest, bi po Stvarnopravnem zakoniku uporabila 31 člen, ki pravi:

Samopomoč
31. člen
Posestnik ima pravico do samopomoči proti tistemu, ki neupravičeno moti njegovo posest ali mu jo odvzame. Pogoj pa je, da je nevarnost neposredna, da je samopomoč takojšnja in nujna ter da način samopomoči ustreza okoliščinam, v katerih obstaja nevarnost.

Lastnik je seveda lastnik, vidva kot najemnika, pa imata stanovanje z najemno pogodbo v posesti.

To pomeni, da bi zamenjala ključavnico, poslala dopis lastniku ( priporočeno s povratnico), da sumiš da nekdo hodi po vajinem stanovanju, da se počutita ogroženo in da sta zaradi lastne varnosti zamenjala ključavnico. Ključa mu ne dajta. Vsekakor pa bi intenzivno iskala novo stanovanje. Glede na to, da se obnaša poniglavo, je bolje stran.

Lastnik ima pravico pogledat stanovanje, vendar po najavi. Tako da vidve komot namestita drugo ključavnico, staro pa shranita in jo nato zamenjata nazaj 🙂 Nekaj minut dela in je.

superca, hvala vsem za nasvete…sva v teku preverjanja stvari, ko bova kaj opazile bova sporocili. zaenkrat popisujeva stevce ob odhodu in prihodu v stanovanje med vikendi, je pa res da je potrebno pocakat da se mis ujame v past… novi predlogi so pa seveda se vedno dobrodosli…

vse je odvisno kako ste dogovorjeni in kaj ste napisali.

kaj vse zakoni pravijo, pa v realnosti stvari funkcionirajo drugače.

ko sem oddajala stanovanje sem imela tak dogovor, da vse položnice plačam jaz – k meni so tudi prihajale, ker se mi ni dalo ukvarjat s tem, kdo me bo še terjal za kaj, ko bo oseba odšla iz stanovanja.
vsakega 15. v mesecu pa sem šla do najemnika s kopijami položnic oz računov, za katere mi je povrnil denar. ob tej priliki sem pogleadla, če je v stanovanju vse ok.

tak je bil dogovor, ki ga je spoštaval najemnik kot tudi jaz – in kot lastnik stanovanja (kar pomeni plačala zanj veliko denarja) mislim, da imam vso pravico postaviti pogoje pod katerimi bi se nekaj šla, če jih pa kdo sprejme, je pa drugo.

pri mnogih vprašanjih pogrešam bistvene podatke – npr. v tem primeru – kako se glasi pogodba, če jo sploh imajo in kaj so dogovorjeni……..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close