Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine fifti fifti

fifti fifti

Starša sta lastnika dvostanovanjske hiše. Brat bi se rad v hišo naselil s svojo družino. Pred naselitvijo in vlaganjem v hišo, želi, da se hiša razdeli na naju z bratom vsakemu polovica, starša pa ostaneta v njej z doživljenjsko pravico. Hiša dejansko ni potrebna obnove, ampak bodo naredili lepotne popravke oziroma si bodo funkcionalno posodobili bivalne prostore v zgornjem nadstropju. Kateri del nadstropja je pri delitvi več vreden, če sploh kateri je? Sama v hiši ne živim, zato vanjo nimam namena vlagat. Kaj to pri delitvi pomeni zame in kaj za brata? Kako bo dokazoval svoj vložek, če za določene gradbene storitve, ki jih bo opravil sam ali s prijateljem ne bo imel računa? Na kakšen način se deli hiša (po nadstropjih, vsakemu polovica kletnih prostorov, vrta…)? Na kaj naj bom pozorna? Kaj pomeni zame to, da bom s hišo dejansko lahko razpolagala šele po smrti obeh staršev, saj naj bi mi pripadal del v katerem sedaj sama živita? Imam za to kaj več pravic, obveznosti…?

Ker sem prvič na vrat na nos postavljena pred tako situacijo vljudno prosim za pomoč.

tale brat ti pa zna urediti. A straša bosta pa meni nič, tebi nič kar podpisala, kar se je brat sprdnil, da bi imel. Ja fino ne. Voluhar.

Prav zanimivo, imam identično situacijo 🙂 So mi na forumu dali kar nekaj nasvetov – če pobrskaš z iskalnikom po avtorju Earth, boš našla.

PRi nas bo tako, da bo drugi teden sodni cenilec ovrednotil to, da je brat dobil in uporablja nepremičnino že sedaj in to, da jo bom jaz lahko šele čez 30 let … Ta čas pa seveda plačujem najemnino … 🙁

Svetujem podobno.

Veliko sreče, ker jo boš potrebovala…

Lp,
Earth

Earth
glede na to, da si ti LASTNIK polovice, imaš pravno vso pravico stanovanje (oziroma polovico) tudi prodati.
Kupil bo /bi najbrž nekdo, ki mu ni problem ljudi vreč na cesto.
Glede na to, da sta z bratom dedovala zato, ker so starši prezadolženi, bi si jaz vseeno iz tega poskušala kaj iztržiti. Ti palčuješ najemnino, do službenega stanovanja ne boš nikoli prišla, ker nepremičnino že imaš. Do socialnega še manj. V bistvu so te s tem šahirali.
Navsezadnje lahko vzameš na svojo polovico hipoteko in kupiš sebi nepremičnino. Od staršev je rahlo nesramno, da si grejejo rit na toplem, za kar si pravzaprav poskrbela ti, tvojih potreb / želja pa sploh ne upoštevajo.
Jaz bi jih postavila pred dejstvo, da želim tudi jaz kaj od tega. Če te drugače ne žele poslušati, boš morala biti bolj odločna in jih postaviti pred izbiro.

Pa dajte se mal pogledat v ogledalo. Že zdej se kregate za nekaj kar sploh ni vaše. Hiša je od staršev in pika. kaj bodo oni naredili s hišo je njihova stvar. Lahko jo podarijo bratu, lahko jo dajo na karitas….
Jaz bi staršem predlagal da jo prodajo z dosmrtno pravico da živijo v njej. Tako bodo starši dobili precej denarja in si bodo v življenju lahko marsikaj privoščili ne pa da stiskajo in potem podarijo hišo svojim otrokom ki samo čakajo – zahtevajo da jo dobijo.

Earth
Ti bi jih postavila pred izbiro.
Jao jao od lastnih staršev že celo življenje pogojuješ da ti morajo nekaj dati.
Verjetno si jih kot otrok tudi postavila pred izbiro HOČEM to drugače bom jokala.

Raje se vprašajte kaj Vi lahko date svojim staršem.

veš, mp25, ko bi le bilo vse tako enostavno, kot si predstavljaš.
Nisem jastreb, ki komaj čaka na to, da bo kej dobila ali še manj da so mi starši DOLŽNI kaj dati. NIKOLI jih nisem ničesar prosila ali vprašala za pomoč.
Vendar naj za lažjo ilustracijo povem eno izmed mnogih ‘cvetk’, s katerimi sta me pospremila v življenje: babičino darilo, ki mi ga je namenila ob poroki, je oče gladko vzel (nekaj denarja, v današnji protivrednosti cca. 4000 eur), potem pa čez nekaj mesecev prišel na obisk k meni in se pred mano postavljal z novim avtomobilom, in me – kljub temu, da mi je še danes dolžan (po 10 letih!) – spraševal: “A sem si kupil dober avto? Veš, samo 8 mio sem dal zanj!!!!”

Bilo je še mnogo drugih podobnih zadev, ko ne le, da mi niso pomagali, še ovirali so me pri osamosvajanju. Zato tokrat NE bom popustila. Pa naj si ves svet misli, kar si hoče.

lp.

suha krajina,

poznam podoben primer; z darilno pogodbo, v kateri je člen, da se v zemljiško knjigo vpiše zaznamba doživljenjske pravice bivanja za tvoja starša. Sama v hiši ne živiš, boš pa nato 1/2 lastnica, kar pomeni, če imaš otroke, se ti bo tole premoženje upoštevalo pri:

vlogi za znižano plačilo vrtca (znesek oskrbnine po večji)
otroških dodatkih (bodo nižji)

To se vse spremeni, če bi ti v tej hiši imela stalno prebivališče.

Saj veš vsaka stvar ima dobre in slabe strani. Tvoj brat se mi zdi pravičen.

LP

če bi človek vedel za vnaprej…..

kakorkoli, če boste razdelili vsakemu pol in bo papirno urejeno: a bo brat vlagal v hišo kot celoto, ali samo v svoj del? če slednje, je to njegova stvar in nimaš nič s tem. najbolje, da skleneta pogodbo o etažnih lastnikih in opredelite kaj je s skupnimi stroški, vzdrževanjem, investiranjem in podobno. zdej: kdo bo kril tvoj del stroškov: ali ti ali starši, ki imajo dosmrtno pravico prebivanja-to ne vem kako gre, ampak bodi pozorna tudi na to. veliko je odprtega, tudi to, da s svojim delom ne boš mogla prosto razpolagat. zato najbolje, da se vsedete in dorečete že sedaj, da ne bo potem nepotrebnih zapletov, morda se posvetuješ tudi s kakšnim strokovnjakom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close