Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Pogodba o ustanovitvi STVARNE služnosti

Pogodba o ustanovitvi STVARNE služnosti

Pozdravljeni

Zanima me ali ima kdo izkušnje s POGODBO O USTANOVITVI STVARNE SLUŽNOSTI
Včeraj mi je bližnji sosed, ki namerava graditi poslovno trgovski kompleks ob glavni cesti (nasproti moje parcele – na drugi strani ceste) prinesel v podpis to pogodbo, češ da potrebuje soglasje. Soglasje se nanaša na služnostno pravico za izgradnjo, obratovanje, vzdrževanje in nadzor sekundarnega vodovodnega omrežja? Predmet posega je prekop zemljišča, vgradnja vodovodnih cevi in jaškov. S podpisom pogodbe dovoljujem neovirano v svojem imenu in v imenu svojih potomcev delo na tem omrežju z ustanovitvijo NEODPLAČNE služnosti.

Ne nasprotujem soglasju samem, če bo ca 3m šel v našo parcelo, da se naredi neko koleno, moti pa me to, ker se vpiše v zemljiško knjigo. Ali je to res NUJNO potrebno? Ali obstaja samo soglasje (enkratno za to stvar ki se NE VPIŠE V Zemljiško knjigo? Vsaj včasih je blo tako.

Prav tako me zanima ali se v to pogodbo lahko doda stavek, da se tudi on sam ob podpisu tega soglasja strinja, da bo tudi meni dal potrebno soglasje, če ga bom jaz rabila od njega. Tudi sama bom namreč čez leta na tej parceli gradila objekt? Zato se bojim da bom jaz njemu sedaj dala soglasje on potem meni pa ne (glede na to da deluje vedno le v svojo korist).

Še ena stvar me moti, na tej pogodbi o ustavnovitvi stvarne služnosti so vpisane 4 stranke:
1) OBČINA kot služnostni upravičenec 1
2) KOMUNALA kot upravljalec komunalne infrastrukture
3) JAZ kot služnostni zavezanec
4) PODJETJE kot služnostni upravičenec 2 (to je moj sosed, ki bo gradil oz. njegovo podjetje, prostore pa bo imelo tam podjetje njegove žene).

Kaj sploh pomeni STVARNA služnost?
Kako se lahko to reši še drugače, soglasje mislim? Moti me vpis v ZK.

prosim vse tiste, ki imate o tem izkušnje in znanje za nasvet.

Hvala

Morda ti bo tole kaj koristilo: Pogodba o stvarni služnosti

Draga moneyana

svetujem ti, da se dobro posvetuješ z odvetnikom glede členov te pogodbe.

Jaz imam primer, ko sem cca 10 let nazaj dovolila (brezplačno), da se je na zazidljivi parceli ustvarila služnost parkiranja. Zdaj ko bi to služnoist rada umaknila in pozidala parcelo, to ni mogoče drugače, kot s tožbo- zato pazljivo !!!

lp,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close