DaNaJa prosim pomoč
Pozdravljeni!
Prosim za vašo pomoč.
Dobila sem sklep o dedovanju po pok. očetu. Sodišče je ugotovilo kaj vse spada v dediščino in razdelilo zapuščino meni in sestri, ker sva se obe prijavili k dedovanju po zakunu. Med ostalim so zapisali, da zapustnik oporoke ni napravil, bil je vdovec in zapustil dve hčeri, ki bi po zakonu dedovali vsaka do 1/2 zapupščine in sta obe predlagali, da se vračunajo v delež vsake od njiju tudi darila, ki sta jih prejelli, vendar je predujem za ocenite 800 Eur založila le moja sestra, tako da sodišče ocenitve ni moglo opraviti, čeprav so na prvi zapuščinski razpravi zapisali, da če se predujem ne plača se bo razdelilo po napovedi, ki smo jo dali na prvi zapuščini.Vendar sodnica na drugi razppravi ni bila s tem zadovoljna, čeprav sem že takrat povedala, da sem si naredila nadzidavo in je moja sestra to tudi priznala in se strinjala, da se deli le spodnji del nepremičnine. Sodišče je zapuščino razdelilo po zakonitih dednih deležih, saj tudi dogovor o razdelitvi zapuščine v naravi ni bil dosežen. Pri razdelitvi v naravi je prišlo do spora, ker sem zahtevala, da se služnostno pot, ki jo ima sestra preko parcele, ki je že v moji lasti 1/2, 1/2 pa je predmet dedovanja naj izmeri in določi na koncu parcele, da ne bo bremenila cele parcele. S sestro imava podpisano delilno pogodbo na kateri se je njej odmerila parcela na kateri si ji naredila svojo hišo in ima svojo parcelno številko in služnost, v mojo last pa polovice parcele in in premičnina do polovice. Sestra si služnostno pot ni vpisala v Zk, zato se zaenkrat ne ve kje poteka, oziroma jo koristi tam kjer jo tudi mi za pot do garaže in dvorišča.Delilna pogodba je bila nareje leta 1980. Do sem vse lepo in prav.
Zdaj pa k problemu. Na obstoječo nepremičnino, ki sem jo dobila v last leta 1980 sem si naredila nadzidavo s svojimi sredstvi ( imam račune in dokaze o najetih posojili). Ker si nisem naredila etažne lastnine (le-ta je bila mogoča šele leta 2006). sodišče je dediščino razdelilo po Zk. sedaj pa se moram pritožiti na sklep. Pa ne vem kaj lahko naredim. Ali se pritožim, da sodišče ni upoštevalo mojo nadzidavo, kjer že živim 30 let in nisem vedela, da je potrebno narediti etažno lastnino, ali naj ponovno spomnim sodišče že na prejšnje ugotovitve, da je zgornji del hiše izključno moj, ali naj zahtevam, da se mi moja vložena sredstva vrnejo, ali kaj naj naredim. Imam odvetnika, ki pa mu ne zaupam več, saj mi v vsej zadevi ni kaj dosti pomagal, svetoval mi je tudi, da naj ne plačam predujem za ocenitev. Rada bi, da mi kdo svetuje in potem bom še morala vsekakor obiskati odvetnika pa da vidim, ali misli delati zame, ali je le ikona na vseh obravnavah. Sedaj moram nekaj narediti, da ne izgubim tisto zakar sem vožila velika sredstva . Prosim naj mi nekdo svetuje, ker sem čisto obupana.
Hvala lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.