Prekinitev pogodbe
Imam vprašanje katero se nanaša na prodajno pogodbo ki smo jo sklenili s prodajalcem nepremičnine.Vplačali smo aro 10 % ter v pogodbi navedli da ostali znesek plačamo do 31.12.2008.Ara naj bi s evštela v kupnino.Sedaj smo se premislili in nepremičnine ne bomo kupili.Ara baje ostane kupcu,ker smo si mi premislili.Kako pa je z davkom na nepremičnino ali ga moramo vseeno plačati smo že dobili položnice?Zanima me kakšen je sedaj postopek prekinitve pogodbe vem,da najprej povedati prodajalcu najbolj me zanima kako je z davkom.Hvala
Načeloma davek na promet plača prodajalec. Očitno ste se zmenili drugače.
Zadeva se uredi pri notarju, kjer overite svoje podpise. S tem greste na DURS, kjer jih obvestite o prekinitvi pogodbe. Denar vam ne vrnejo takoj – v primeru, da ste davek že plačali, temveč nekje v roku nekaj tednov. No, govorim za primer Ljubljane, kako je s tem v manjših mestih, ne vem.
Lp
Čemu bi plačevali davek, če ste si premislili in boste pogodbo razveljavili? Skupaj s prodajalcem napišete in podpišete ti. “Sporazum o razdrtju pogodbe”, ta sporazum (ki ga ni potrebno overjati pri notarju, podpisati pa ga morajo vse pogodbene stranke) nesete na davčno in s tem je postopek končan. Svetujem, da to storite čimprej (v kolikor seveda tega še niste storili).
Forum je zaprt za komentiranje.