Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Prenos lastništva stanovanja ob razdrtju veze

Prenos lastništva stanovanja ob razdrtju veze

Pozdravljeni,

z bivšo partnerko sva pred dobrim letom kupila stanovanje. V zemljiški knjigi je lastnina pisana na vsakega 1/2. Sedaj so se najine poti razšle, vendar pa sva se domenila, da jaz ostanem v stanovanju. Denarni vložek v stanovanje je bil 60:40 meni v prid. Da operiramo s številkami. 70.000 € : 50.000 €. Polovično lastništvo sva vzela zato, ker pač ni bilo ravno v planu, da se razideva. Ker sva na tem področju povsem brez podlage me zanima kaj morava narediti, da bi jaz postal lastnik celotne lastnine in kakšne pogodbe so možne za prenos lastništva. Nisva bila poročena, pa tudi na istem naslovu (stalno prebivališče) nisva stanovala še 3 leta. Ima morda kdo najcenejši predlog, ki pa bi bil pravno ustrezen? Hvala za pomoč!

Izplačaj bivšo partenrko v višini njenega deleža in potem naj bivša partnerka poda predlog na sodišče, da se boš še na njenem deležu vpisal kot lastnik.

Še vedno mi ostaja odprto vprašanje ali sta ali nista bila v izvenzakonski zvezi. In še, ali je to vajino edino skupno premoženje?
Glede lastništva stanovanja, bi bila primerna pogodba o razdružitvi solastnine, s katero bi vi delež preostale solastnice (bivše partnerice) dejansko odkupil. Dobro bi bilo tudi, da v pogodbo navedete, da je bil vaš vložek v nakup stanovanja dejansko večji in bo zato temu ustrezno kupnina (za delež, ki ga boste odplačal) manjša.
Od kupnine boste plačali 2 % davek na promet nepremičnin (dejansko bi ga morala plačati vaša bivša partnerica), pa tudi davek na dobiček iz kapitala se bo ugotavljal (čeprav dobička glede na današnje cene nepremičnin, najbrž sploh ne bo, ali pa bo zelo majhen).
Ne glede na to ali ste ali niste bili izvenzakonski partnerji, bi vam svetovala pogodbo v obliki notarskega zapisa.
Vsekakor pa brez pogodbe (npr. samo s predlogom na sodišču ????) pa prenos lastništva ne bo mogoč.
Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close