stanovanje-samo vaše mnenje
Me zanimajo vaše izkušnje,tako lastnike kot podnajemnike.
Kako postavite ceno za najemnino?
Ali vsi plačujete davek?
Kaj se zgodi,če najemnik ne plača(je v zaostanku),zahtevate izselitev?
Kaj če lastnik grozi podnajemniku(ker je v zaostanku s plačilom)?
Kaj storite,če kot podnajemnik spoznate,da je najemnina oderuška?
A vas je veliko,ki ste podnajemniki??
Smo podnajemniki …
>Kako postavite ceno za najemnino?
Je ne postavimo, temveč jo je vsakič postavil lastnik. Običajno smo uspeli zbiti ceno, če smo se zmenili, da plačamo eno leto vnaprej (se pravi 12 najemnin naenkrat).
>Ali vsi plačujete davek?
Mi smo bili vedno na črno, zato lastniki očitno nikoli niso plačevali davka. Zakaj ? Ker je že tako težko dobiti stanovanje z normalno najemnino. Če bi iskali samo taka, ki so prijavljena, bi morali plačati več, brez dvoma.
>Kaj se zgodi,če najemnik ne plača(je v zaostanku),zahtevate izselitev?
Še nikoli nismo zamudili s plačilom najemnine, tako da ne vem, kako lastniki reagirajo. Sklepam, da te vržejo ven, kaj pa drugega.
>Kaj če lastnik grozi podnajemniku(ker je v zaostanku s plačilom)?
Lastnik ne grozi, temveč uveljavlja pravico do zaslužka 🙂
>Kaj storite,če kot podnajemnik spoznate,da je najemnina oderuška?
Gremo v drugo stanovanje. Ravno to je največja prednost najema – si prost kot ptička.
>A vas je veliko,ki ste podnajemniki??
Ne vem, praktično vsi moji znanci in znanke so ali pri starših ali na svojem. Iz tega sklepam, da nas je malo, ki smo podnajemniki (mnogi so tudi mnenja, da je najemnina metanje denarja skozi okno).
Enako kot ROZI. Če bi bila najemnina oderuška, bi pač odšla stran in poiskala stanovanje z bolj normalno ceno.
Za slučaj, da najemnik ne bi plačeval se lahko zavaruješ z najemnino za kakšen mesec naprej, s kavcijo.
Lastniku ni treba groziti podnajemniku, saj smo ljudje in se lahko kulturno pogovorimo.
Podnajemnica sem 13. leto, čez mesec dni se preselim končno v svoje stanovanje. KOmaj čakam!
Ja, pomisli malo, lastnik pač prevali strošek za davek na najemnika. Tako razmišljajo (oz. tako mi je en razlagal) : Od stanovanja želi 500€/mesec. Če ni prijavljeno, bo najemnika to prišlo 500€. Če pa bo prijavljeno, bo najemnik moral plačati več, da bo lahko lastnik po plačanih davkih še vedno prišel na tistih 500€.
Skratka, iskali smo tudi legalno varianto, a je takih stanovanj malo in so bila vsa dražja. Mogoče nismo imeli sreče, kaj pa vem.
Seveda se lahko najemnik prijavi stalno prebivališče na naslovu, kje rje podnajemnik. Seveda se mora stem najemodajalec strinjati oz. mora skupaj z najemnikom to urediti na upravni enoti. Kot najemodajalka lahko rečem, da to storim samo najemnikom, ki se izkažejo zaupanja vredni in nameravajo dalj časa ostati v stanovanju. Res ne nameravam vsaka dva meseca hoditi na upravno enoti in prijavljati/odjavljati prebivališča. Po drugi strani pa najemodajalci, ki oddajo na črno, običajno ne prijavljajo svojim najemnikom stalnega prebivališča, ker bi jih lahko tako “dobili”.
prijavo bivališča dela vsak zase, ne za drugega (lastnik za najemnika..) .
Torej najemnik lahko in mora prijaviti bivališče (stalno ali začasno), seveda pa za to rabi dokument, ki najemna pogodba (lahko pa tudi pisna lastnikova izjava, da to dovoli).
Če ima najemnik najemno pogodbo, pa lastnik prijave ne mote preprečit ali prepovedati.
Forum je zaprt za komentiranje.