Nepremičninska agencija
Za prodajo stanovanja smo se dogovorili z nepremicnisko agencijo, ki pa v 3 mesecih ni naredila nic. Se tistega kandidata, ki je bil zainteresiran so trikrat prestavili, ker kakor agentka ni imela casa, imel ga pa je potencialni kupec in jaz. Jasno, da se je clovek premislil. Z agencijo smo podpisali papir, da nam prodaja stanovanje ona, vendar glede na njihovo obnasanje, ali lahko dam stanovanje v prodajo tudi se komu drugemu?
Hvala za info.
Lp
Ula
V kolikor ste podpisali ekskluzivno pogodbo, potem ste po zakonu zavezani placati provizijo tudi, ce Vam proda kaka druga agencija ali sami. Preverite kako pogodbo ste podpisali, sicer se proda (po statistiki) najhitreje, ce prodajajo najvec 3 agencije, poleg lastnika. Ni vedno tako, da ce prodaja vec agencij tudi vec moznosti,
LP
Natančno preberite pogodbo, ki ste jo podpisali! V nekaterih, ki sem jih ob prodaji stanovanja podpisala sama (na koncu sem stanovanje prodala brez agencije in tudi potencialni kupci, ki so se oglasili direkt meni, so bili skoraj izključno resni, medtem ko so prek agencij prihajali… tudi kakšni čisto mimo), je na primer pisalo, da moram agencijo obvestiti o prodaji stanovanja, sicer sledi pogodbena kazen (v višini provizije!!!!). Tako da sem potem pridno klicarila naokrog in si tudi na pogodbo napisala, kdaj sem jih obvestila, za vsak slučaj.
Na internet dajte oglas z izčrpnim opisom (meni gredo najbolj na živce oglasi ene od agencij, kjer sploh ni naveden kraj, samo upravna enota, mislim…) in kakšno lepo fotko.
Ce je agencija, ki posluje po pravilih in po dobrih poslovnih obicajih, tudi ne bo ponudila posredovanje z ekskluzivo, razen, ce ima res POVPRASEVANJE konkretnega kupca po konkretni nepremicnini, nihce ne more obljubiti, da bo nek potencialni kupec kupil nepremicnino!
LP
Če imaš dobro agencijo, ki zastopa tvoje interese in ti prihrani ogromno časa, potem se splača. Za mojo agentko mi nikoli ni bilo žal, da sem jo najel, ker bi bil brez nje kot riba na suhem. Pogodbo lahko KADARKOLI odpoveš, edina obveza po zakonu je, da nepremičnine v roku 6 mesecev ne smeš prodati kupcu, ki ti ga je pripeljala ta agencija oz. ki je bil na ogledu stanovanja v roku trajanja pogodbe z agencijo.
Se pravi, če najameš agencijo, z njo nisi zadovoljen, preprosto pisno odpoveš (in navedeš tudi razloge), seveda pošlješ priporočeno s povratnico in lahko mirno sam prodajaš naprej. V kolikor bi prišlo do kakšne nejevolje ali celo strašenja s tožbami, lahko mirno odvrneš, da se lahko pogovarjajo s tvojim odvetnikom.
A če ima nekdo dobre izkušnje ali pozitivno mnenje pa ni za na ta forum? A antireklame pa še ni bilo dovolj?
Borg – če želiš, da bo štelo samo tvoje mnenje pa začni pisati svoj blog in se tam pi.duliraj. Na forumih se mnenja in izkušnje izmenjujejo. S pisanjem bloga pa si le olajšaj dušo in igraj carja – vsevednega in veleizkušenega.
Jz sem že nevem kolkrat pisala, da agencije ne naredijo nič! za ta denar, ki ga dobijo od strank…
Sem imela same take izkušnje, vsi bi hotli najprej podpis pogodbe, pa ekskluzive, pa kaj vem kaj. Jz sem podpisala pogodbo, pa ko sem vidla, da pravzaprav niso nič nardili, sem pismeno odpovedala pogodbo, to lahko nardiš z vsako, tud ekskluzivo…preberite si v pogodbi.
potem sem pa sama začela urejat zadeve, tko kot pravijo zgoraj, že sam rataš strokovnjak za prodajo in nakup, ne rabiš agenta, da mu potem plačaš 3000 € za to, kar lahko sam nardiš.
Res, da niso vse agencije take, samo jz sem imela ponudbe za prodajo od kakih 7-8 agencij, pa niti ena se ni tud tolk potrudila, da bi me vsaj obveščala, kako je na tržišču,da bi sami iskali kupce…ništa!!
Na koncu sem sama najdla kupca, pa pršparala, tko kot sem že rekla, za eno dobro spalnico.
Pa naj še kdo napiše o pozitivnih izkušnjah z agencijami, jz na žalost tega ne morem, pa kakor vidm ,nas je več takih tuki.
A če ima nekdo dobre izkušnje ali pozitivno mnenje pa ni za na ta forum? A antireklame pa še ni bilo dovolj?
Borg – če želiš, da bo štelo samo tvoje mnenje pa začni pisati svoj blog in se tam pi.duliraj. Na forumih se mnenja in izkušnje izmenjujejo. S pisanjem bloga pa si le olajšaj dušo in igraj carja – vsevednega in veleizkušenega.[/quote]
jaz nič ne želi, samo lajšam si dušo in dajem nasvete..Iz svojih izkušnje, da ne bo pomote, ker ne gre za gostilniško kibiciranje, kot pri nekaterih..
Kdor pa misli, da tudi agencija, ki po enem letu ne najde niti enega potencialnega kupca, dobro dela, naj pa kar izvoli.. Mi z izkušnjami samo pove, kaj mislimo na osnovi teh
Če smem vprašati: Kaj pa naj naredi agencija drugega kot “se trudi”, če prodajalec prodaja svojo 25 let staro 25m2 veliko garsonjero za 120.000 EUR, nasvetov glede nižanja cene pa noče slišati (ker sosed prodaja sam za 150.000 EUR enako)? Obenem pa garsonjera potrebuje resno adaptacijo, je pa sicer res še bivalna (za študente)?
Forum je zaprt za komentiranje.