Sklep o dedovanju in izročilna pogodba
Imam še eno vprašanje. Pred 4 leti nama je z bratom, ki sva edina zakonita dediča umrl oče in brat je po njem dobil polovico hiše in posesti, nekaj je dobila mama, sama pa sem dobila zgolj neka manjša denarna sredstva, ki seveda ne odtehtajo toliko kot je dobil brat, ker smo se takrat dogovorili, da se njemu, ki je živel v isti hiši v zgornjem nadstropju prizna vložen delež, kar pa mislim, da ni nikjer navedeno v sklepu sodišča o dedovanju. Sedaj sta me z mamo pretentala in brez moje vednosti napisala izročilno pogodbo še za mamino polovico hiše in posesti z vpisom brata kot lastnika v zemljiško knjigo, kar se mi zdi hinavsko, saj sem si v življenju vse morala ustrvariti popolnoma sama z možem. Malo sem se pozanimala na vašem forumu in ugotovila, da bom na zapuščinski obravnavi lahko zahtevala, zaradi mojega nestrinjanja s pogodbo, da se mu predmet izročilne pogodbe šteje kot darilo in da je pogodba nična in ob tem zahtevam polovico. Zanima pa me sledeče, ali lahko on še enkrat pri zapuščinski obravnavi zahteva vložek v hišo in posest, kljub temu, da se na podlagi cenitve, da čisto lepo ugotoviti, da je bil moj delež v denarju, ki sem ga dobila ob očetovi smrti vsaj 10x manjši? Ker me že od nekdaj obravnavanjo kot “tretjerazredno”, kot da nisem njihova, bi si želela sebi in mojim otrokom zagotoviti vsaj približno pravičen delež po starših. Najlepša hvala za odgovore in mnenja in lepo vas pozdravljam, Marinka
Forum je zaprt za komentiranje.