Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine kdaj se začne plačevati davek na stavbno zemljišče?

kdaj se začne plačevati davek na stavbno zemljišče?

Kot piše v naslovu….

torej- kdaj se začne plačevati davek? Ko hišo (v mojem primeru) zgradiš? Je vpisana v ZK? Pošljejo položnice sami ali jim moram kaj javiti?

Mogoče se zdi trapasto, ampak res ne vem..

hvala vsem, tt

Jaz ne vem odgovora na tvoje vprašanje… bom pa postavila podvprašanje… ali se plačuje davek tudi od garaže???? Hvala…

p.s.
Pa oprosti, ker sem se vrinila kar v tvojo temo…

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča…..

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje na območju mest in naselij mestnega značaja; na območjih, ki so določena za stanovanjsko in drugačno kompleksno gradnjo; na območjih, za katere je sprejet prostorski izvedbeni načrt, in na drugih območjih, ki so opremljena z vodovodnim in električnim omrežjem.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se ne plačuje za zemljišče, ki se uporablja za potrebe ljudske obrambe, za objekte tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva ali v njih stanuje njihovo osebje, za objekte mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno, in za stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost.

Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča se na lastno zahtevo za dobo 5 let oprosti občan, ki je kupil novo stanovanje kot posamezen del stavbe ali zgradil, dozidal oziroma nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, če je v ceni stanovanja oziroma družinske stanovanjske hiše ali če je neposredno plačal stroške za urejanje stavbnega zemljišča po določbah tega zakona.

Petletna doba oprostitve plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča začne teči od dneva vselitve v stanovanje ali v stanovanjsko hišo.

Občinska skupščina lahko predpiše oprostitev oziroma delno oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča tudi za občane z nižjimi dohodki in občane, ki so organizirano vlagali družbena sredstva v izgradnjo komunalnih objektov in naprav, v skladu z merili po dogovoru iz 61. člena zakona.

Nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od površine nezazidanega stavbnega zemljišča, ki je po prostorskem izvedbenem načrtu določeno za gradnjo oziroma za katero je pristojni organ izdal lokacijsko dovoljenje.

Nadomestilo za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske oziroma poslovne površine stavbe.

Stanovanjska površina je čista tlorisna površina sob, predsobe, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja in čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.

Poslovna površina je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom.

Občinska skupščina lahko določi, da so poslovne površine tudi površine zemljišč, ki so namenjene poslovni dejavnosti, kot so nepokrita skladišča, parkirišča, delavnice na prostem in podobno.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča določi občinska skupščina v skladu z dogovorom o usklajevanju meril in območij, na katerih se plačuje nadomestilo, in v skladu z dogovorom za določanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga sklenejo občine, pri čemer upoštevajo zlasti:
opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami in možnost priključitve za te objekte in naprave;
lego in namembnost ter smotrno izkoriščanje stavbnega zemljišča;
izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka v gospodarskih dejavnostih;
merila;
merila za oprostitev plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

---------------------------------------- Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar

Kolikor jaz vem s 1.1. naslednje leto od pridobitve stanovanja – npr sem kupila stanovanje 31.7.2008, odločbo dobim 1.1.2009.

mi že 10 let živimo v bloku, ki še ni vpisan v ZK in ne plačujemo stavbnega zemljišča. bi vedela, ker sem lastnik. in mislim, da se nam stanovalcem ravno zato nič ne mudi papirje rihtat.

pri mami so vpisani in plačuje. za vikent tudi plačuje.

Drži kot ti je že gospod napisal, jaz ti pa še povem iz prakse v Ljubljani.

Prvič če hočeš biti oproščen plačila, moraš napisati prošnjo za oprostitev plačila stavbnega zemljišča. Če ne napišeš prošnje, se lahko obrišeš pod nosom. Nato dobiš odločbo po kateri si oproščen plačila stavbnega zemljišča za 5 let. Rok začne teči takrat, ko se vseliš v stanovanje ali hišo in ne takrat kot se vpiše v ZK. Ket pač moraš nenako dokazati kdaj si se vselil v novo stanovanje, so meni vzeli pač takrat ko sem uredil osebne dokumente nov naslov. In to je nekakšen dokaz, da si sedaj uradno prijavljen na novem naslovu. Po petih letih pa dobiš avtomatsko položnico za plačat. Kar se pa datuma tiče pač plačaš sorazmerni del preostalih dni v letu, če rok začne teči npr maja.

Kar se pa tiče, da nekateri ne plačujejo nadomestila stavbnega zemljišča, jih je takih v Ljubljanih bilo pred par leti okol 20 % . Sam starejši gospod, ki dela na tem uradu v Ljubljani, mi je povedal, da pač ne morejo sami izterjat in preverit plačila vseh, ker jih je premalo in niti nimajo zakonske podlage zato. Izterjajo lahko le tiste, ki jih imajo v evidenci, ostalih pa praktično ne morejo. Evidence so pa pomankljive. Saj se skoraj nobeden ne prijavi sam od sebe. Sami pa ne dobijo od nikogar nove podatke. Zato se pa že nekaj let pripravlja nov enoten zakon, ki pa še ni zaživel..

Hvala za odgovore.

Midva živiva v hiši (novogradnja) že 3 leta, pa še nisem dobila nobene odločbe niti plačujem nič . Potemtakem jih moram sama pobarati naj mi zaračunajo? Smo pa iz občine v okolici LJ..

Lp tt

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close