cena stanovanja
če je nepremičninska agencija nastavila neko ceno za stanovanje, koliko realno gledano, lahko pričakujem, da jo bo v pogajanjih znižala? Je kakšno nepisano pravilo? v procentih?
V reviji moje finance sem brala, da so realne cene stanovanj cca. 10% nižje od nastavljenih. Bi to lahko bilo res?
kako uspešni ste bili pri pogajanju za ceno stanovanja vi?
Odvisno od stanovanja, lokacije, velikosti, interesa. Če je neka nezanimiva reč, ki jo boš prodajala še celo naslednje leto, bo treba verjetno kar spustit ceno. Če bo atraktivno srednje veliko stanovnje v Lj, ki gredo ponavadi “za med”, ne bo treba nič spustiti. Mi smo 4-sobnega v Lj znižali za 7%, pa pri tem nismo bili kaj posebej vešči cenkanja – sem prepričana, da bi kdo, ki se na te zadeve bolje spozna, zadevo izpeljal bistveno bolj ugodno.
Že več kot leto dni spremljam cene v manjšem delu Ljubljane, ker me zanima nakup. Trenutno so npr. na voljo štiri po kvadraturi in tlorisu identična stanovanja, različno ohranjena. Oglaševane cene teh stanovanj, letos 2008, se gibljejo od 200 tisoč do skoraj 280 tisoč €, pri čemer najbolje ohranjeno stanovanje sploh ni najdražje. V dveh od teh stanovanj, in to najcenejših dveh, so bili pripravljeni ceno ob prvem ogledu spustiti za 10 tisoč, verjamem,, da bi se z aro v roki dalo dogovoriti še za nižjo ceno.
Cene po katerih so bila prodana stanovanja lahko najdeš tudi na internetni strani geodetske uprave , sicer to naj ne bi bile čisto realne cene, saj si tisti, ki stanovanja kupujejo na zalogo – za npr. oddajanje, ponavadi zaželijo, da bi bila v pogodbi nižja cena od dejanske, ker tako plačajo znatno manj davka. No, na tem področju kjer si ogledujem verjamem, da so bila stanovanja dejansko prodana po navedenih cenah, ker ponudbo spremljam dovolj časa, da vem kakšne so bile v določenem obdobju cene in vem, da oglaševane cene na slonep-u niso bile dosti višje (cca. 10 tisoč evrov) od tistih, ki so v pogodbah.
Jaz vem, da bom pri prodaji stanovanja nastavila vsaj 15 tisoč višjo ceno od dejansko pričakovane 😉
Ne ga srat, s kakšno aro v rokah, kaj ste nori, ljudje … potem pa jokate, kako ste ostali brez stanovanja! Predno daš aro iz rok, moraš pa ja videt, a vsi papirji štimajo, a sploh ima gradbeno dovoljenje, ali sploh je lastnik ta, ki prodaja, odvetnik mora pregledat pogodbo, pozanimaš se pri sosedih, kakšen je okoliš, če ga ne poznaš, po možnosti pokličeš gradbenega izvedenca, da pregleda ali se ti ne bo vse sesulo na glavo, se dogovoriš o pogojih predaje, rokih, predznambi v ZK, potrebnih služnostih, upravniku zgradbe, ugotoviš kaki so tekoči stroški, kdaj je bila menjana streha, preveriš, da ni kak del črna gradnja, ali ima uporabno dovoljenje, itd itd itd itd itd… Rajši ti pobegnejo iz rok 3 stanovanja, kot pa da se pri prvemu zafrkneš!
Brez skrbi, da ni ara v roki edino, kar daje vtis, da si resen kupec. Če pa prodajalec oz. agent to misli, potem pa onadva nista resna prodajalca!
Aro v roki je bolj prispodoba.
Jah, sem mislila, da je to kar si naštel bolj ali manj samoumevno, seveda pa kupujem stanovanje, kjer mi je gradnja poznana, tako da gradbenega izvedenca ne potrebujem, ravno tako sem seznanjena s tem, kaj je oz. ni na črno. Verigo kupoprodajnih in ZK pa dandanašnji relativno lahko preveriš. Je pa res, da sem par let nazaj že kupila stanovanje stanovanje in mi je procedura znana, saj sem takrat skoraj doktorirala iz teme, tokrat bom pa očitno res, ne le skoraj in resno razmišljam o izpitu za nepremičninskega posrednika, samo mi delovni čas ne ustreza preveč. Prvič mi k sreči ni bilo treba kupovati preko agencije, saj sem našla dovolj ugodno zasebno ponudbo, ki je bila po vseh reglecih, zdaj v drugo pa izgleda da ne bo šlo.
Glede na to, da agent, kljub preverjeni licenci, o nekaterih stvareh, ki si jih naštel ni imel pojma – pazi, vedel ni niti to, kdo je upravnik bloka, mi je ravno zaradi tega eno od stanovanj malo mimo kupiti, ker bo agencija pokasirala nezaslužen denar. No, trenutno me tako predvsem zanima, kako se znebiti agencije, če si že podpisal pogodbo, saj z agencijami resnično še nisem imela opravka, tokrat pa me je ena od ponudb premamila oz. sem šla na ogled bolj iz radovednosti, zdaj pa o tem stanovanju vseeno najbolj razmišljam. Kakorkoli s kupovanjem stanovanja se res nikakor ne gre prenagliti.
Mi smo naše stanovanje kupili za 4 mio ceneje kot so imeli nastavljeno ceno. PRODAJALO SE JE pa skoraj eno leto. Se da kar fino scenkat. Midva sva rekla koliko sva pripravljena dati, če so za naj nas pokličejo, če ne pa ne. Midva bova pa še naprej iskala. Potem sva šla pa domov in molil, da bodo poklicali;) in so ..
lp
Forum je zaprt za komentiranje.