prodajanje zemljisca
pozdravljeni,
imam en problem in upam da mi lahko kdo pomaga..moj oce je v preteklosti? ze parkrat zastavil svoje premozenje..no na sreco mi je uspelo vso zemljo, ki jo je posedoval, z izrocilno pogodbo prepisati name..zal pa zaradi dolgotrajnosti postopkov se nisem vpisan v zemljisko knjigo kot lastnik, je pa ze na zemljisko-knjiznem izpisku plomba z mojim imenov..moje vprasanje bi bilo:
lahko moj oce se prodaja to zemljisce?
oče lahko za to zemljo sklene kuporpodajno pogodbo, vendar tisti, ki bo zemljo “kupil”, ne bo mogel na njej pridobiti tudi lastninske pravice, ker se last. pravica na nepremičninah pridobi z vpisom v zemljiško knjigo, pri čemer se vpisi izvajajo po načelu vrstnega reda, torej tako, kot so bili vloženi na zemljiško knjigo (po vrsti). Ker imaš ti že vloženo plombo, to pomeni, da si po vrstnem redu pred morebitnim novim “kupcem” tega zemljišča, ki se nato – četudi bo vložil predlog za vpis lastn. pravice – ne boi mogel vknjižiti kot lastnik, ker zemljišča ni kupil od dejanskega lastnika. Ta morebitni “kupec” bo torej na podlagi sklenjene kupoprodajne pogodbe za zemljišče imel le obligacijsko pravico zahtevati od tvojega očeta izpolnitev pogodbe (kar seveda ne bo mogoče, ker si lastnik ti), medtem, ko stvarne pravice (vpisa lastninske pravice) ne bo mogel doseči.
če je torej tvoj predlog za vpis lastninske pravice ustrezen, si zaščiten pred vsakršnimi morebitnimi nadaljnjimi prodajami s strani tvojega očeta.
Forum je zaprt za komentiranje.