Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine prepis celotnega premoženja na mamo

prepis celotnega premoženja na mamo

Ker sem edinec, sva bila z mamo edina dediča po pokojnem očetu.

Predmet dedovanja je bila stanovanjska hiša, več parcel, poslovni delež v d.o.o., denar na bančnem računu in certifikati.

Po zakunu bi dedovala vsak polovico celotnega premoženja.
Vendar sva se dogovorila, da vse napiševa na enega, da se premoženje nebi nič delilo.

Dolgo časa se nisva mogla odločiti na koga naj vse napiševa.
No na koncu sva vse napisala name.

Sedaj pa mislim, da se nisva pravilno odločila, zato sem se odločil, da celotno premoženje, ki mi pripada na podlagi sklepa o dedovanju prepišem na mamo.

Sedaj vas pa sprašujem, kakšna pravna oblika pogodbe oziroma prepisa je v tem primeru najboljša oziroma najcenejša.

Ali je to kakšna darilna pogodba overjena pri notarju, morda izročilna pogodba, morda kupoprodajna pogodba z simbolično ceno, morda še kakšna bolj primerna pravna oblika?

Hvala za nasvet.

lp

Sicer tega kar ti bom napisal ne sprašuješ, pa vendar…tvoj oče bi gotovo rad videl, da v končni fazi (ko umre še mama) vse dobiš ti.Če bi se mama še enkrat poročila (če bi se) bi bilo možno, da bi bodoči mož kaj pospravil zase,vplival na delež v firmi, morda bi z mamo prodala kakšno parcelo…kaj boš imel od tega, da vse prepišeš mami

– darilna pogodba je neugodna zaradi davka, ki znaša od 5-14 % (progresivna lestvica). Je pa pravno gledano edina pravilna, saj bo v resnici šlo za darilo;
– izročilna pogodba ni možna (možna je samo med starši in njihovimi potomci)
– kupoprodajna pogodba s simbolično ceno: za simbolično ceno so časi že zdavnaj minili (gledano iz davčnega vidika).
Mislim, da bi bila še najbolj ugodna kupoprodajna pogodba z tržno ceno. Davke boste itak plačali od tržne cene, torej nima smisla, da bi v pogodbo pisali simbilično ceno. Če ste dedovali po 1.1.2002, se bo ugotavljal še kapitalski dobiček.
LP

Ampak ali ni darilna pogodba v prvem dednem redu oproščena davka?

lp

Prvi dedni red je še vedno oproščen plačila davka na darilo (mati-sin), ampak vi (sin-mati) spadate v drugi dedni red.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close