Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine lastnica stanovanja

lastnica stanovanja

Zanima me sledeče:

dva dni nazaj sem dobila stanovanje v dar (darilna pogodba) od staršev, pa mi je gospa na občini rekla naj se čimprej prijavim na naslov tega novega stanovanja-sedaj sem prijavljena drugje-tam, kjer sem že od mladosti, čeprav že par mesecev živim v stanovanju, ki sta mi ga podarila.

Zakaj je to pomembno, kje imam stalen naslov?

Problem je samo v tem, da se bom čez dve leti selila v novogradnjo in bi takrat spreminjala naslov, ker vem, da bom tam verjetno celo življenje.

Ali je to pomembno zaradi kakšnih davkov ali kaj?

Hvala za odgovore, če kdo kaj več ve o tem.

ja, če boš dovolj dolgo prijavljena in živela tem, ti ob prodaji ne bio treba plačat davka od dobička od prodaje…

2 leti je premalo!

potrebna so 3 leta

ok, torej bom plačala davek na prodajo, to niti ni zdej pomembno, ker sem to pričakovala.

Bolj me zanima, ali se moram nujno prijaviti kot stalen naslov v to moje novo stanovanje, ali sem lahko še cca.dve leti kar na starem naslovu-čeprav bom dejansko živela v tem svojem.

Ali je tu kakšna fora na koncu leta, da nisem prijavljena v svojem lastnem stanovanju?

Po zakonu moraš biti prijavljen tam kjer dejansko živiš!

no ja, kjer ni tožnika, ni sodnika, pravijo…
Zakon je jasen, potrebno je prijaviti dejansko stalno ali začasno prebivališče…če ga pa ne..pa tudi ne bo konec sveta..jih ogromno živi tako

Halo, ne bi rada prihranila nekaj tisoč evrov? Mogoče bo pri novogradnji prišlo do takšne zamude, da boš na tem naslovu živela kako leto dlje?
V nekaterih občinah so tudi razlike pri nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (recimo primorske občine nabijejo dajatve “vikendašom”), ki ga bo prej ali slej nadomestil davek na nepremičnine. Po mojem se ti že zaradi tega splača spremeniti naslov.

Metulka, hvala za nasvet, sem tudi že pomislila, da bodo sigurno uvedli tak zakon, ki bi mi nabil davke. Ko bo tak zakon v pripravi, verjemi, da se bom takoj prepisala na ta naslov-gre se samo za to, da se letos poročim (sprememba priimka) in potem v začetku 2010 se selim v novogradnjo (spet sprememba stalnega naslova)-potujem pa vsako leto v kraje, kamor rabim potni list in bi bilo te birokracije toliko pa še stroškov.
Kar se pa tiče zamude pri novogradnji…upam, da bodo vsaj kak mesec zamujali, ker so po pogodbi tolikšni penali, da bi se mi ornk splačalo, da zamujajo-če bi pa eno leto zamujali…mmmmmm

Meni je važno le to, da trenutno nisem v kakšnem zakonskem prekršku, ker nisem prijavljena na ta naslov.

Hvala vsem za nasvete.

V prekršku si če ne živiš tam kjer si stalno ali začasno prijavljen!
kdo te bo kaznoval je pa druga stvar, ker ti to zelo težko dokažejo.

Prijavi začasni naslov (nič ne stane) – samo pogodbo pokažeš in je. Velja eno leto. Čez eno leto zopet podaljašaj začasni za eno leto. Potem boš pa videla dalje.

Se ti res ne splača spreminjat kar naprej – zdaj stalno bivališče, pa nove dokumente, pa poroka, pa nve dok., pa še ena selitev, pa nove dokumente… Saj verjetno nisi bogataš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close