Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine davek

davek

Zanima me,koliko % se plača davek od prodaje hiše?Plača pa prodajalec,a ne?

Zavezanec za plačilo davka na promet nepremičnin pri prodaji je kupec. Seveda pa lahko plačilo tega davka pogodbeno prevzame tudi kupec.
Stopnja davka je 2%.

Če pa je prodajalec hišo, ki jo sedaj prodaja, pridobil po 01.01.2002, pa se obračunava še davek od dobička, ki se odmerja le na razliko med vrednostjo ob pridobitvi in vrednostjo ob prodaji, upoštevajoč stroške in plačane davke.
Stopnja davka je 20% in se vsakem po dopolnjenem 5-letu lastništva zmanjša za 5%.

zanima me, kateri stroški znižujejo razliko med vrednostjo ob pridobitvi in vrednostjo ob prodaji – in kako jih dokazujemo. Sami smo kupili stanovanje v surovem stanju in je cena precej nizka – vložili bomo ogromno, da bomo lahko vzpostavili pogoje za bivanje – v kolikor se bomo odločili za prodajo, bo razlika med nakupno in prodajno ceno velika in davek ogromen. (20%)
Mislila sem, da na davkariji gledajo samo razliko med nakupom in prodajo in ne vpoštevajo stroškov.
Hvala za odgovore.

Torej je zavezanec kupec in ne kupec ?

” Navedeno:
lunara
Zavezanec za plačilo davka na promet nepremičnin pri prodaji je kupec. Seveda pa lahko plačilo tega davka pogodbeno prevzame tudi kupec.

Torej je zavezanec kupec in ne kupec ?”

Gre za očiten lapsus. Zavezanec za plačilo davka na promet nepremičnin je PRODAJALEC.To je bilo že neštetokrat pojasnjeno in če bi uporabniki tega foruma, še preden postavijo vprašanje, malo prebrskali po starih odgovorih,bi to vedeli, poleg tega pa bi na ta način zelo olajšali delo tistim, ki odgovarjajo (odgovarjamo) na zastavljena vprašanja.
LP

Spoštovani !

V naglici me je zaneslo, zavezanec je seveda prodajalec, plačilo DPN-ja pa pogodbeno prevzame lahko tudi kupec.

“za Jasno”
Osnovo za odmero davka od dobička iz kapitala, lahko med drugim znižate za stroške na nepremičnini opravljenih investicij.
V napoved za odmero davka od dobička iz kapitala, morate vpisati znesek investicij in priložiti original račune, ki se morajo glasiti na zavezanca-prodajalca.

lp

Pa več kot jasno je, da je bil lapsus. Opla očitno tega ni bil sposoben ugotoviti, če pa je že ugotovil in zdaj ceneno triumfira nad napako, pač naj. Vedno se najde kdo, ki zasmeti kako temo.

Danaji in Lunari in še komu se zahvaljujem, ker odgovarjate v tem forumu. Rada preberem odgovore, tudi če me kako vprašanje v določenem trenutku ne zanima posebej.
Glede investicij predvidevam, da gre res samo investicije. Pohištvo (plus npr nova klima v jamstvu ipd) verjetno niso všeti?

Darinka,

gre za stroške NA nepremičnini opravljenih investicij. Klima je priznan strošek, če je vgrajena, če je prenosna pa ne.

Pod stoške se šteje naprimer: račun za nakup parketa in račun parketarja, ki vam ga le položil, račun za nakup barve in račun tistega, ki vam je stanovanje belil, nakup kopalniških ploščic, račun za polaganje ploščic, račun za banjo, radiatorje, okna, vrata, kljuke, stikala, rolete …

Kot strošek se ne šteje naprimer: nakup opreme za stanovanje-kuhinjskih elementov, stolov, miz, omar, sedežne garniture, plačilo odvetnika za sestavo prodajne pogodbe, plačilo sodne takse za vpis v zemljiško knjigo…

Upam, da sem uspela prikazati razliko med NA nepremičnini opravljenih investicij in ostalih investicij V nepremičnino.

LP

Ne, pohištvo in ostala oprema ne znižujejo davčne osnove. Res se upoštevajo samo investicije.
Lahko pa celotno kupnino kot jo boste dogovorili, v pogodbi ločite na dva dela in sicer na ceno za “golo” stanovanje in ceno za opremo (npr. klima). Tako bo vrednost (“golega)stanovanja ob prodaji ustrezno nižja in posledično se bo zmanjšala tudi razlika med nabavno in prodajno ceno (manjši davek na dobiček). Pa še davka na promet nepremičnin od cene za opremo ne boste plačali.
LP

Mogoče je več kot jasno da gre za lapsus tistemu, ki temetiko pozna, dtrugi ki pa sprešiujejo pa verjetno vprašajo ker tega ne vedo in jim napačen odgovor (pa čeprav gre za očiten lapsus) ne pomaga prav dosti.

S pisanjem tvoje vrste je hitro jasno kdo smeti po temi in kdo je smetar, ki mora le to pospravljati.

To je sicer res, po drugi strani pa si bo kupec želel imeti čimvišjo vrednost v pogodbi, saj bo na ta način njegova davčna osnova ob morebitni prodaji nižja…

Odgovor za Opla:
Seveda je res kar pravite, vendar je tudi res, da bo kupnina za celotno stanovanje dejansko sestavljena tudi iz kupnine za opremo, ki je v stanovanju. Torej po mojem mnenju ne bi bilo prav, da se v pogodbo vpiše le celotna kupnina (torej kupnina za golo stanovanje +kupnina za opremo). Saj če bo vpisana le celotna kupnina, se šteje, kot da je to kupnina za golo stanovanje. Sicer pa bo tudi novi kupec v primeru, da bo prodajal stanovanje, lahko enako kot sedanji prodajalec, razdelil kupnino v dva dela (za golo stanovanje in opremo), in se tako izognil prevelikemu davku na dobiček.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close